Home Könyvkritika Könyvajánló: Rachael Lippincott & Mikki Daughtry – Mindvégig

Könyvajánló: Rachael Lippincott & Mikki Daughtry – Mindvégig

A szerzőpáros előző regénye, a Két lépés távolság igazi élmény volt, amit soha nem fogok tudni kitörölni a szívemből. Pont emiatt vártam nagy lelkesedéssel az új regényüket, a Mindvégiget, aminek a borítója is teljesen levett a lábamról. Sajnos azt kell mondjam, hogy nem avattam új kedvencet, ez a kötet nem ért fel a Két lépés távolság színvonalához.

A gond igazából az volt, hogy tudtam mi a csavar. Annak idején a kötet megjelenésekor a csavarral reklámozta a könyvet az Entertainment Weekley, amikor elkeltek a filmes jogok, akkor is a csavar volt az, amit kiemeltek a történet leírásakor, így nyilván amikor a blogon pár hónapja írtam a kötetről, én is csavart emeltem ki belőle. Emiatt mondom azt, hogy minél kevesebbet tudsz a könyvről, annál élvezhetőbb lesz, különösen ha szereted Colleen Hoover regényeit, és élsz-halsz a csavarokért, amik mindent átformálnak, és új színben láttatják a fejedben a történetet. (Sosem írtam még le ilyen rövid szövegben ennyiszer azt le, hogy csavar…)

Azért azt ki kell emelnem, hogy az írópáros stílusa továbbra is nagyon olvasmányos, ez tipikusan olyan könyv, amit nehéz letenni. A történet több pontján nagyon egondolkodtatja az embert az életről, a továbblépésről, a gyászról, önmagunk elfogadásáról és a megbocsátásról is. Tipikusan az a könyv, ami belekúszik a fejedbe, amikor miután félrerakod a könyvet, agyalsz rajta, megpróbálod a saját életedre levetíteni a karakterek életútját, így ebből a szempontból ez egy fontos kötet.

Nagyon érdekes volt még számomra Kyle, a főszereplő ábrázolása, és leginkább az ő karakterének a fejlődése. Nekem első blikkre fel se tűntek az önző vonásai, de aztán szépen-lassan minden leesett, és ezt tök jól kezelték, a karakterfejlődése is mindent vitt. Az anyukájával és a Sammel való kapcsolatát is szerettem. Többször is mosolyogtam a Kyle – anya párbeszédeken, az elején a “lefotózlak ciki pózban és elküldelek a barátnőimnek” monológ konkrétan sírva röhögős volt, de a kötetben több ilyen klassz anya-fia pillanat is volt. Ami a Sam-szálat illeti, ott annyira erősen átjött az, hogy mit is jelent az, ha egy múltbéli rossznak hitt tetted akadályozza meg a boldogságod, és mi az a pont, amikor meg kell tudnod bocsájtani saját magadnak.

* Most spoileresen folytatom, óvatosan olvasd tovább! *

A csavar elgondolása szerintem nagyon jó volt, legalábbis, papíron. A kötet ugyanis kétfelé szedhető, az egyik része ugye az, amikor Kyle úgy hiszi, hogy meghalt a barátnője, és jön a gyászfeldolgozás, egyrészt a lány, másrészt a kapcsolat miatt, aztán bumm, az új szerelem a semmiből, a továbblépés és a boldogság. Na és utána jött a csavar, hogy igazából Kyle végig kómában volt, és csak álmában “találkozott” Marley-val, mert a(z amúgy tök idegen) lány ott ült mellette, és felolvasta neki az általa írt történetet, amiben beleszőtte Kyle-t is, és úgy szeretett bele Kyle őrülten, mert valóságnak gondolta Marley “regényét”. Értsd: bemész a kórházba, írsz egy romantikus sztorit arról, hogy együtt vagytok Bélával, aki ott fekszik, felolvasod neki, és mire felkel a kómából, Béla őrülten szerelmes lesz beléd…

Szóval… az egész kötet sántít emiatt. Nem tudok hinni ebben a nagy Marley-Kyle szerelemben, mert nem ismerik egymást. Egyszerűen csak Kyle sebezhető pillanatában hallott egy csomó mindent Marley-ról, elképzelt egy életet, érzelmek költöztek belé egy lányról, akivel életében még csak nem is beszélt, ami nekem nagyon creepy. A másik oldalról is az amúgy, pláne, hogy a végén összejöttek, és úgy adták elő az egészet, hogy ez egy életre szóló hatalmas szerelem és ismerik egymást, holott Marley konkrétan semmit se tudott Kyle-ról azon kívül, hogy népszerű, fiatal, helyes és jó a teste.

Nem is igazán értem hogy gondolták az írók az egészet, mi is volt igazán az, amit át akartak nekünk adni. Ha nincs a csavar, akkor a kötet első fele még rendben lenne, mert ott szépen levezették Kyle gyászfeldolgozását, és alapból Marley történetszála is tetszett, pláne a saját maga ellen irányuló haraggal a húga halála miatt. A Sam-szál is tök szépen fel lett építve, igazából a kötet első fele teljesen rendben van, még ha a továbblépés időnként gyorsnak is tűnt. Nekem a csavar volt az, ami megbolygatta a sztorit és nem a jó irányba, ráadásul rengeteg etikai kérdést felvet, és hát, nehéz úgy örülni két karakter őrült happy endjének, ha még egy randijuk sem volt a valóságban…

* A spoileres rész véget ért! *

Értékelés: 6/10

Ennél a könyvnél két fontos dolog van: ne tudd, hogy mi a csavar, és amikor odaérsz, jöjjön be az, amit az írópáros kitalált. Ha ez meglesz, akkor szerintem új kedvencet avatsz majd. Nálam sajnos nem lett kedvenc a kötet, de így is akadt sok olyan mozzanata a történetnek, amit szerettem és élveztem, ennek ellenére azt kell mondjam, kissé csalódtam, mert sokkal többet vártam.

Hogy tetszik a borító? Elképesztően gyönyörű, az egyik legszebb, amit idén láttam. A borító magyarítása is tökéletes lett, a kiadó profi munkát végzett.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted Colleen Hoover köteteit, és a nagy csavarokat a történetekben, akkor adj esélyt a Mindvégignek is. Két lépés távolság rajongók előnyben!

 • A Két lépés távolság után, most egy újabb lenyűgöző történetet olvashatunk a szerzőktől a Maxim Kiadó jóvoltából. Kyle és Kimberly voltak a tökéletes pár a középiskolában, de amikor az érettségi banketten Kimberly szakít vele, Kyle világa szó szerint a feje tetejére áll. Autóbalesetet szenvednek, aminek során agykárosodása lesz, Kimberly pedig meghal. És nem ismer senkit, aki megérthetné, mit is érez. Amíg nem találkozik Marley-val. Marley-t is nagy veszteség érte, amiért saját magát hibáztatja. De vajon képes lesz arra Kyle, hogy újra kezdjen mindent? Tartsatok velünk, ismerjétek ezt a szívfacsaró történetet, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyvet.

 • Az egyik legkülönlegesebb érzés az, amikor egy könyv magával ragadja a lelkünket és többé nem ereszti azt. A mostani játékunkban olyan történetekből hozunk 1-1 idézetet, melyek nagy hatással voltak ránk és mély nyomokat hagytak bennünk. Nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni, hogy melyik regényből származik az idézet.
  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  “Elég időnk! Egy mondat, amelyre később még sokat fogok gondolni. Amikor világossá válik, hogy soha nem lesz elegendő időnk.”

  a Rafflecopter giveaway

 • 12.15.: Csak olvass!
  12.17.: Sorok között
  12.19.: Fanni’s Library