Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvajánló: Dawn Casey – Mesék télre

A fülszöveg végén szerepel egy olyan állítás, miszerint ez a könyv nemzedékek féltett kincse lesz. Bevallom, amikor először láttam, kicsit túlzásnak éreztem. Most, hogy elolvastam a könyvet, már teljesen jogosnak érzem az állítást. Ezt a könyvet tényleg nemzedékek fogják imádni, mert egyszerűen varázslatos.

Ebben a kötetben az író 18 olyan mesét gyűjtött össze, amik egy-egy ország jellegzetes nemzeti meséi. Kapunk történeteket az egész világból, mint Skócia, Japán, Grönland vagy éppen Mexikó. A népmesék leiratai mellett megjelennek az olyan klasszikusok rövidített verziói is, mint a Diótörő, vagy A Hókirálynő története, amikről szerintem már sokan hallottunk, de biztos lesz olyan, akinek újdonságot jelent majd. Én például a Diótörőnek nagyon örültem.

A mesék előtt van egy rövid, dőlt betűs leírás is, ami segít kontextusba helyezni az adott történetet. A mexikói A Mikulásvirágnál például elmagyarázza pár szorban a mexikói hagyományt, amivel Mária és József Betlehembe tartó útját ünneplik. Csak pár sorról van szó, de így is rengeteget adnak ezek a kis színes bevezetők, és sok hagyománnyal, szokással ismertetik meg az embert, ráadásul így sokkal érthetőbb is lesz tőle az adott mese.

Mivel tizennyolc történetet olvashatunk, nyilván vannak jobb, és gyengébb történetek, ekkora mennyiségnél lássuk be, ez elkerülhetetlen. De még azoknak a meséknek is gyönyörű üzenete volt, amiket kevésbé kedveltem, és ez sokat elárul. A legnagyobb kincs ezekben a mesékben az üzenetük. Például itt a japán mese, A tanuki aranya, amiben olyan gyönyörűen felhívja a figyelmet az író arra, hogy ne a túlvilági boldogságot hajszoljuk, hanem próbáljunk boldogok lenni amíg élünk, és a legnagyobb kincsünk, boldogságunk a barátság, és simán lehet, hogy végig a szemünk előtt volt mindaz, amire a szívünk vágyott.

A legjobb a mesekönyvben az, hogy nem szájbarágósak az üzenetei. Hagyja, hogy te jöjj rá mit is akart átadni az adott történet, és ezeket az üzeneteket könnyen lehet dekódolni. Külön öröm, hogy nem voltak túlsúlyban a férfi főhősök, sőt, sok mese mutatott meg nekünk erős, bátor női szereplőket, akik kiálltak magukért és a boldogságukért. Tekintve, hogy régi mesék átiratairól van szó, kicsit aggódtam emiatt, hogy férfiközpontú lesz a könyv, de szerencsére erről szó sincs, kislányok is bátran olvashatják.

És mik voltak a kedvenc meséim belőle? A már említett japás mese csodálatos volt. A Mikulásvirágban nagyon szerettem Maria utazását, és a csodát, ami ő maga volt. A Kis Vörösbegyet azután tudtam igazán értékelni, hogy a végére értem, mert olyan szépen átjött annak az egyszerű tézisnek a fontossága, hogy soha ne térj le az utadról. A Kis fekete macskán teljesen meghatódtam, annyira át tudtam érezni szegény öreg néni élethelyzetét, és lám, milyen boldog lett a végén.

Szerettem Az Almafaemberben, hogy borította a magyar hagyományokat, és ezúttal a legkisebb testvér volt a gonosz, az üzenete a történetnek itt is csodálatos lett, és tetszik, hogy beleépítette az angol hagyományt a történetbe. De a kedvenc mesém talán a Nyuszi ajándéka volt. Egyszerű itt is az alapgondolat: ha adsz másoknak, végül te is kapni fogsz. És mennyire szépen átjött itt mindez. De a görög mese, A tizenkét hónap is kedvenc lett, leginkább a mese lezárásával, hiszen itt a negatív szereplő nem elítélve lett, hanem mellé állt a hősnő és a szárnyai alá vette, hogy segítse őt, ez pedig olyan szép gondolat.

Értékelés: 10/10

Ez a könyv tényleg a nemzedékek félte kincse lesz. Csodálatos történeteket mesél el a világ tizennyolc országából, rengeteg információt és ismeretet ad át, az üzenete mindig érthető és fontos, emellett pedig szórakoztatnak is a történetek. Nekem nagy kedvenc lett, felnőtt fejjel is teljesen odavoltam érte.

Hogy tetszik a borító? Elképesztően gyönyörű, akárcsak Zanna Goldhawk gyönyörű illusztrációi. Csak rájuk néz az ember, és elakad a szó, mert annyira szemet kápráztatóan szépek ezek a minták, a rajzok, a színkezelés. Elképesztően szép az egész, nem lepődnék meg rajta, ha egy-egy minta visszaköszönne a gyerekszobák falain is.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Kicsik és nagyok egyaránt bátran vessék bele magukat, szerintem csodás élményben lesz részük.

 • A Móra Kiadó idén egy csodaszép kötettel segíti a hosszú téli napokra való hangolódást. A Mesék télre egy gyönyörűen illusztrált mesegyűjtemény, amelyben a világ minden tájáról találhatunk történeteket. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

 • Mostani játékunk során az egyes állomásokon téli könyvekből találhattok egy-egy idézetet. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példány a könyvből!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  “Izlandon hagyomány, hogy karácsony este a családtagok és barátok könyvet ajándékoznak egymásnak. Ezután az este hátralévő részében a könyveiket olvassák és csokoládét esznek. Ez a hagyomány a Jolabokaflod nevű időszak része, amelyet úgy fordíthatnánk, hogy „Karácsonyi Könyváradat”.

  a Rafflecopter giveaway

 • 11/15 – Veronika’s Reader Feeder
  11/17 – Sorok között
  11/19 – Nem félünk a könyvektől
  11/21 – Utószó
  11/23 – Könyv és más
  11/25 – Csak olvass!
  11/27 – Szaffi polca
  11/29 – Flora the Sweaterist