Home Hírek Így tünteti el a Fidesz az LMBT+ könyveket a boltokból?

Így tünteti el a Fidesz az LMBT+ könyveket a boltokból?

Ma robbant a hír: egy könyvterjesztőt 250 ezer forintos bírsággal súlytottak azért, mert a gyerekkönyvek között volt a Micsoda család c. mesekönyv is kirakva. A mesében szivárványcsalád szerepel, ami a fülszövegben is fel van tüntetve.

A Líra Csoport egy közleményben erősítette meg a hírt, hogy a büntetést egy szentendrei boltuk miatt kapták meg, és vizsgálják a jogi válaszlépés lehetőségét.

Írják azt is, hogy ez a büntetés különösen megrázhatja a könyvpiacot, ha ebből gyakorlat lesz, hiszen évi 10 ezer megjelenésnél nehéz vizsgálni, hogy miben van LMBT+ tartalom… Persze, ha ezt előre jelzik a kiadók, úgy egyszerűbb lehet a könyvterjesztők dolga.

És itt adja is magát a kérdés: ezentúl az LMBT+ könyvek ki lesznek tiltva a könyvesboltokból? Avagy, pontosítok: nem kitiltva lesznek, “csak” büntetést kap a könyvesbolt, ha árulja. Ez azért komoly gond, mert a Kossuth Kiadó is megerősítette tavaly, hogy a bevételek 65-70%-a érkezik a könyvesboltokból, a többi pedig online.

Ha ebből gyakorlat lesz, abban nem lesz köszönet, és ez a felnőtteket is érinteni fogja, nem csak a kiskorúakat. Hiszen ha egy LMBT+ könyvet nem mer majd egy könyvesbolt értékesíteni a Fidesz esetleg bírságai miatt, akkor a kiadók ki fognak-e tudni egyáltalán adni LMBT+ történeteket? Hiszen a kiadásnak magasak a költségei, és ha nincs hol megvenni őket, nem lesz gazdaságos kiadni ezeket a kiadványokat, így meg sem jelennek. Ez pedig engem olvasóként is kikészít, bele se akarok gondolni, hogy mi lesz velem íróként. El vagyok most kenődve, nem is kicsit.

Persze fontos leszögezni, hogy ez most részemről csak elmélkedés és a félelmeim kifejezése, remélem, hogy nem válik valóra. Ami jelenleg biztos, hogy a Fidesz homofób törvénye hatályban van, és már büntetnek is. Keményen… És egyelőre nem látjuk, hogy mi lesz a vége.

A remény viszont él. A Líra is írja, hogy vizsgálja a jogi lehetőségeket. A könyvesboltoknak is az az érdeke, hogy széles kínálatot tartsanak fent, és LMBT+ könyveket is áruljanak. Bízzunk benne, hogy meglesz a megoldás. Addig is, a Líra ezt a feliratot teszi közzé a könyvesboltjaiban: „Ebben a könyvesboltban a hagyományostól eltérő tartalmú könyveket is árulunk”.

Alább a Líra Csoport közleménye:

Fogyasztóvédelmi büntetés a Micsoda család! című gyermekkönyv árusítása miatt: Jogi válaszlépésre készül a Líra Csoport

A Líra Csoporthoz tartozó Líra Kiskereskedelmi Kft-re 250 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot róttak ki, amiért szentendrei üzletében a gyermekkönyvek között árusította a Micsoda család! című gyermekkönyvet.

A fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzésre június 2-án, „közérdekű bejelentés” nyomán került sor. Az ismeretlen bejelentő szerint „a Micsoda család! című gyerekkönyv sem a címében, sem a borítóján semmilyen figyelmeztetést nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az alternatív szexuális orientációra vonatkozó tartalmakat tár az olvasó elé.” A Pest Megyei Kormányhivatal a fogyasztóvédelmi bírság kiszabásán túl, arra is felszólította a könyvkereskedőt, hogy biztosítsa, hogy a vásárlók „a könyv hagyományostól eltérő tartalmának, mint lényeges jellemzőjének egyértelmű ismertetése mellett hozhassanak ügyleti döntést.”

A Líra Csoport – elsősorban a határozat általános következményei miatt – vizsgálja a jogi válaszlépés lehetőségét. A könyvpiaci szabályok szerint egy könyv jogtisztaságának biztosítása minden esetben a kiadó feladata, a könyvesboltok a tartalmat nem tudják ellenőrizni. A Micsoda család! című könyv esetében egyébként a kiadó, a Szivárványcsaládokért Alapítvány világossá is tette a könyv tartalmát azon vásárlók előtt, akik esetleg a könyvbe való beleolvasás nélkül kívánták azt megvásárolni. A kiadó a fülszövegben feltüntette, hogy a könyv „két szivárványcsalád történetét” meséli el, a borítón pedig megtalálható a Szivárványcsaládokért Alapítvány neve és logója is.

A büntetés ténye azért is meglepő, mert a hatósági ellenőrzésre még a homoszexualitás „népszerűsítését és megjelenítését” valamint az „öncélú szexualitás ábrázolását” megtiltó törvény elfogadása előtt került sor: a büntetést Pest Megyei Kormányhivatal a „fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény” alapján rótta ki.

Tekintettel arra, hogy homoszexualitás témáját a világirodalom és az ismeretterjesztő könyvek komoly hányada megjeleníti, és nem világos az sem, mit ért a jogalkotó öncélú szexualitáson, ráadásul pedig nincsen könyv, amelyről ne lehetne bebizonyítani, hogy „a hagyományostól eltérő tartalmú”, félő hogy az új törvényre hivatkozva, megszaporodnak majd a hasonló „közérdekű bejelentések”.

A könyvesboltok nincsenek felkészülve előzetes tartalmi cenzúrára, erre évi mintegy 10 ezer új magyar könyv megjelenése miatt lehetőségük sincs. Ha a mostani egyedi hatósági döntésből általános gyakorlat válik, az alapjaiban rengetheti meg a teljes magyar könyvkereskedelmet.

Megelőző intézkedésként a Líra Csoporthoz tartozó könyvesboltok bejáratánál a jövőben általános érvénnyel helyezünk ki figyelmeztető feliratot: „Ebben a könyvesboltban a hagyományostól eltérő tartalmú könyveket is árulunk”.