Home Film és Sorozat kritika Filmajánló: Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak

Filmajánló: Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak

A Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak az a film, amit mindenkinek látnia kell, és persze a könyv is kihagyhatatlan. És hogy miért ilyen fontos ez a történet? Elsősorban az üzenete miatt, emellett viszont érdekes, szórakoztató és szívmelengető is egyben az egész.

Hiába írunk 2021-et, a női egyenjogúságért még mindig küzdeni kell, a Moxie pedig beleáll a harcba. Egy átlagos lányt állít a középpontba, Viviant, aki mindig is meghúzódott a háttérben, a legszófogadóbb lánynak választják meg.

De Viviannek már elege van. Unja látni, hogy a suliban a sportoló srácok bármit megtehetnek, hogy nyilvánosan osztályozzák a lányok külsejét és címkéket aggatnak rájuk, hogy a tanárok szexista módon állnak a ruházkodási szabályokat illetően, és a lista egyre nő. Vivian úgy dönt, mozgalmat indít, amihez sok lány csatlakozik az egyenjogúság nevében, de ez a mozgalom kezd túlnőni Vivianen, nem egyszerű kézben tartania a dolgokat, különösen amikor egy régi barátsága kezd megsérülni emiatt, egy új szerelem és új barátok tűnnek fel az életében, és egyre erősebben látja, a mozgalom sok hatalmasnak szúrja a szemét.

A film és a könyv között most nem igazán volt sok különbség, aminek örültem, mert ezt a történetet kár lett volna újraírni. Sőt, a film sok ponton hozzáadott a történethez, gondolok itt elsősorban a legjobb barátnő, Claudia karakteréhez, akinél tök jól átjött az, hogy mennyire félelmetes, ha kisebbségiként, kemény szülői elvárásokkal a hátad mögött próbálsz beállni az egyenjogúsági mozgalomba, és úgy felhívni a figyelmet a fontos dolgokra, hogy a hatalom meg is torolhatja ezt.

A regénnyel ellentétben itt női igazgatónk volt, ami adott egy plusz pofont, hiszen még förtelmesebb volt látni tőle, hogy ennyire nem áll ki a lányok mellett, holott a neme miatt ő is ugyanazokat a nehézségeket élte át. Marcia Gay Harden remekelt a szerepben, de azért sajnáltam, hogy a nézőpontja nem jött át igazán. Érdekeltek volna a válaszai, tudni, hogy miért tette azt, amit.

Azért a romantikus szálat sajnos itt sem sikerült teljesen jól megoldani. Bár imádtam, hogy Nico Hiragát castingolták Seth szerepére, és aranyosak voltak együtt, de valahogy nem jött át az, ami a könyvben, hogy egy fiú lehet-e feminista, megértheti-e a célt, itt inkább máson marakodtak. Pedig ez például számomra fontos téma, mert pasiként nekem is iszonyú fontos a női egyenjogúság, és úgy harcolok érte ahogy csak tudok, és vártam, hogy ezt a vonulatot miként mutatja meg a film. Ebben kicsit csalódtam, meg sajnos a romantikus szál is olyan semmilyen lett. (Mondjuk ez a könyvben sem volt másként).

Viszont rengeteg olyan kis apróság volt, amit szerettem. Például a kötelező olvasmányos beszélgetést, hogy miért kéne csak heteroszexuális fehér férfiak életéről olvasni napjainkban, hol vannak a diverz témák, a női hősnők. Patrick Schwarzenegger félelmetesen jól hozta a bunkó seggfej Mitchell karakterét, Emma szála is nagyon erős volt, Josephine Langford remekelt a szerepben. Szerettem azt is látni, hogy egy új barátság miként ad erőt Viviannek és hogyan változtatja meg a nézőpontunkat, miként kezdjük más szemmel látni azokat a gáz dolgokat, amikhez már hozzászoktunk. A focista lány, Kiera karaktere is telitalálat volt, és a szívem szakadt meg a történet egy pontján miatta…

Értékelés: 10/10

Minden hibája ellenére nagyon szerettem ezt a filmet. Igen, elsősorban az üzenete, a mondanivalója jelent számomra sokat. Imádom, hogy beszélünk erről, hogy a film megmutat egy utat. Vivian is a saját környezetét kezdi megváltoztatni, az iskolát, ahová jár. Olyan szépen bizonyítéka a Moxie annak, hogy ha összefogunk, ha kiállunk magunkért, igenis hallathatjuk a hangunkat.

És amíg egy film ilyen üzentet közvetít, amíg megmutatja, hogy az összefogás, a barátság, egymás szeretete és tisztelete a kulcs, addig lehetnek bármilyen apróbb hibák és hiányosságok benne, én maximálisan szeretni fogom. Hála a Netflixnek, amiért ezzel a filmmel ők is beintettek a patriarchátusnak!

* Olvasd el a könyvet is! Szerezd be ide kattintva kedvezményesen! *