Home Hírek Könyvkritika: Omid Scobie & Carolyn Durand – A szabadság nyomában: Harry és...

Könyvkritika: Omid Scobie & Carolyn Durand – A szabadság nyomában: Harry és Meghan

Ha meglátok egy cikket a királyi családról a Facebookon, szinte száz százalék, hogy megnyitom és elolvasom, mert mindig is érdekeltek a dolgaik. Napjainkban különösen érdekes az, hogyan működik egy királyság és milyen szerepet töltenek be benne az uralkodók, és leginkább ez volt az, ami ebben a sztoriban is izgatott.

Könyvet ugyan még nem olvastam a királyi családról, de tekintve, hogy Harry és Meghan kilépése mekkora vihart kavart, ezt olvasnom kellett, hiszen az elején úgy harangozták be, hogy ez kvázi Harry és Meghan vallomása, az általuk jóváhagyott sztori, és így nyilván érdekelt az, hogy ők miként élték át az egészet.

A könyv viszont nyilván nem a Megxittől indít, hanem a két fiatal megismerkedésétől egészen az Amerikába költözésig, a koronavírus kirobbanásáig. Az, hogy ilyen hosszú időintervallumot fest le kifejezetten jó, hiszen így nagyon egyértelműen megmutatkozik minden, ami Harryt és Meghant a kilépésig vezette.

Bevallom, én előtte nem gondoltam volna, hogy ennyire nagyon nehéz hercegnek lenni. Nyilván az embernek vannak elképzelései, de az, amin a hercegi párnak keresztül kellett mennie maga a förtelem. Ha csak a harmada is igaz az egésznek, még az is túl sok. Nagyon sok olyan esetet meséltek el a kötetben, amin felhúztam magam, aminél azt éreztem, hogy a (brit) bulvársajtó túlságosan messzire ment. A rasszizmus kétségkívül ilyen, és én nem tudom elhinni, hogy Meghan bőrszíne nem játszott szerepet az utálatban 🙁

Meghan édesapjának a története miatt is nagyon dühös lettem, ahogy az a szerencsétlen férfi majdnem tönkretette a lánya esküvőjét. Hogy süllyedhet valaki ennyire mélyre? Nyilván Meghan féltestvére se volt normális, és az, amit a szegény lánnyal tett a saját családja, hát eléggé felháborító. És itt szerintem tök mindegy, hogy milyen volt korábban a kapcsolatuk. Tudták, hogy minden szavukkal ártani fognak, de sajnos van a pénz. El nem tudom képzelni, hogy tudnak ezek ketten a tükörbe nézni.

Nagyon szerettem viszont a könyvben azt, ahogy felvázolják Harry és Meghan személyiségét. Nyilván kérdés igaz-e minden, de ezzel együtt olvasni jó volt. Harrynél erősen átjött az, hogy Diana halála milyen mély nyomokat hagyott a fiúban, és hogyan formálta a személyiségét, miként lett belőle egy csodálatos férfi. Meghannál nagyon szerettem ezt a törtető, erős, független és okos nő vonalat, különösen amikor előkerült a feminizmus. A karrierjéről is szívesen olvastam, és néhol csak lestem, hogy mennyire szeretheti ez a nő Harryt, hogy ennyi mindenért lemondott miatta.

A könyv meglepően szórakoztató volt, igaz, itt-ott leült a sztori, amikor előjöttek a hírességek nevei, a tervezőké vagy a ruhák leírásaié. Ettől függetlenül élveztem az olvasást, és azt hiszem azért, mert már az elején helyén kezeltem a dolgokat. Mert ez a könyv minden, csak nem objektív. Iszonyú elfogult Harryvel, Meghannal és a királynővel szemben, és ez sajnos sokszor röhejessé válik.

Az, hogy a két szerző mindenkinek benyalt, akinek csak lehetett, ez az idézet remekül megmutatja azt, hogy miért kell ezt a könyvet afféle “regényként” kezelni ténysztori helyett. A szerzőpáros itt a sajtófőnökről ír:

“Jason, aki értő figyelemmel szervezte meg Vilmosnak és Katalinnak (…) pótolhatatlan szerepet játszott (….) adott már kitűnő tanácsot Harrynek (….) tökéletes ismeretekkel bírt (….) kifejezetten jó viszonyt ápolt…”

És mindez egyetlen hosszú bekezdésben. Szerintem Jason miután ezt elolvasta, csak pislogott nagyokat, különösen mert ennyi jelzőtől inkább nevetséges a szöveg, mintsem átadná azt, amit akar, hogy ez a pali mekkora ász. És igazából ez a típusú “nyalás” (nem tudok rá jobb szót) a könyv teljes egészében ott van bizonyos emberek felé. Például Harry és Meghan tökéletesek, a királynő is az, ellenben Vilmos bunkó, Katalin meg karótnyelt és zárkózott, ráadásul nem akar haverkodni Meghannel, és így tovább.

A szerzők munkájában az a legkellemetlenebb, amikor ellentmondanak a saját korábbi állításaiknak. Mint amikor ecsetelik, hogy Harry azért szeretett bele hamar Meghanbe, mert a nő alig tudott róla bármit is, eközben meg beleírták Meghan egykori barátnőjét, aki elárulta, Meghan mindig is Harry felesége akart lenni, a palota előtt is fotózkodott tinédszerként. Erre magyarázat semmi, pedig vártam. De ennél még banálisabb az, mikor megjegyezték, Meghan csak olyan ruhát vesz fel, amit brit tervezők készítettek, aztán sorra dobják be a neveket, akiknek a ruháit viseli és nyilván nem brittek, az esküvői ruháját például egy amerikai nő tervezte. Ugye nem csak én érzek ellentmondást?

Összességében annyit tudok mondani, hogy egy csomó érdekességet megtudtam a könyvből a királyi családról, a kötelezettségeikről, a nehézségeikről (és arról milyen luxushelyeken nyaralnak boldogan). Ebből a szempontból baromi jó volt, elgondolkodtatott például a brit média és a rasszizmus kapcsán is, mert erőteljesen előkerül ez a téma is. De ezzel együtt sem tudom eléggé komolyan venni A szabadság nyomábant, mert minden sorából érződik, hogy még véletlenül sem objektív, és így emiatt nem tud kellően hiteles lenni.

A szabadság nyomában blogturné

 • Harry és Meghan. Nem valószínű, hogy a két keresztnevet egymás mellett hallva, olvasva nem tudná valaki, kikről is van szó. Még ha kiléptek is a királyi család kötelékéből, mindenkinek rögtön eszébe jut a világraszóló, mesés esküvő, Diana és persze az őket gyakran követő botrányok és viták.
  A szabadság nyomában az ő történetük – a királyi családban töltött hónapjaik meséje, az ő szemszögükből. Vajon kik ők? És hogyan jutottak el addig a döntésig, hogy feladják királyi életüket?
  A Blogturné Klub tagjai 6 állomásos turnén mutatják be a könyvet, amit a végén meg is nyerhettek!

 • Mennyire követtétek a Harry és Meghan életével kapcsolatos eseményeket?
  Most ezt tesszük próbára!
  A turné minden állomásán találtok egy fotót és egy esemény nevét – ám ezek nem passzolnak össze. A feladat egyszerű: minden fotó és esemény kapott egy betűt és egy számot, nektek annyi a feladatotok, hogy a helyes betű-szám kombinációkat beírjátok a Rafflecopter doboz soraiba. Fontos! A párosok sorrendje teljesen mindegy, a lényeg, hogy passzoljanak a párok.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  B –

  2 – Az eljegyzésük bejelentése

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 09.13 – Utószó
  09.15 – Sorok között
  09.17 – Spirit Bliss Sárga könyves út
  09.19 – Readinspo
  09.21 – Flora the Sweaterist
  09.23 – Deszy könyvajánlója