Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Jerry Spinelli – Stargirl

Egy újabb könyvélményt köszönhetek Hollywoodnak, lassan már nem is tudom hányadikat… Ugyanis a 2000-ben megjelent Stargirlre azután figyeltem fel, hogy kiderült, a Disney filmet készít belőle. Ha nincs a film, biztosan nem olvastam volna el, így viszont hálás lehetek, mert csodás élmény volt a Stargirl elolvasása.

Ez egy nagyon különleges könyv, aminek örökéletű a mondanivalója. Vállald önmagad, légy az, aki vagy, és ne féld megmutatni a világnak. Bármi is lesz a vége. Bárhogy is fogadja a társadalom. Csak akkor lehetsz boldog, ha önmagad vagy – számomra ezt az üzenetet adta át a Stargirl, és ez egy olyan csodálatos üzenet, amit nem lehet elégszer elmondani.

A történet hősnője a tizenéves Stargirl, aki különleges ruhákban jár, egy patkány a legjobb barátja, és mindenkivel nyílt és kedves. Például ha szülinapod van, énekel neked egy dalt az ebédlőben, ha pedig kosármeccs van, az ellenséges suli csapatáért is szurkol, mert senkit nem szeretne veszíteni látni, és azt akarja, hogy mindenki boldog legyen. Stargirl az a lány, akit nem fogsz tudni elfelejteni, akit első pillanattól kezdve szeretsz, vagy utálsz, de biztosan nem leszel iránta közömbös.

Könyvünk férfi főhőse, Leo hamar felfigyel a lányra. Lassacskán bele is szeret, de a srác a lány ellentéte. Leo visszahúzódó, kerüli a rivaldafényt, és igazából fél megmutatni a világnak önmagát, legszívesebben csak beolvadna a többiek közé, mert őt ez teszi nyugodttá. Leo és Stargirl személyisége ég és a föld, az ellentétek viszont ugyebár vonzzák egymást…

A történetet Leo szemszögéből követhetjük végig, az ő szemén át látjuk, hogy mi történik Stargirllel az iskolában. Márpedig történnek dolgok: klasszikus felemelkedés és bukás történet ez, ami jól megmutatja, hogy a közösség mennyire romboló erejű tud lenni, milyen brutálissá tud válni az iskolai bullying, de ezzel együtt is mennyire fontos, hogy megmaradj önmagadnak.

Szerettem Leo és Stargirl kapcsolatáról olvasni, néha néhol megráztam volna Leót, és aztán magamat is, mert igazából valahol mélyen ott élt bennem a megértés Leo iránt. Hiszen nekünk is azt tanítják, hogy váljunk a tömeg részévé nem igaz? Mindannyian olyan párkapcsolatot szeretnénk, ami nincs tele nehézségekkel, amikor nem kell választani a szerelmed és a barátaid, társaid között? Mert van az a pont, amikor a kiközösítés nem csak egy emberre vonatkozik… És emiatt valahogy Leót is megtudtam érteni. És ez valahol szomorú, nem igaz?

Ami pedig a mellékszereplőket illeti, a nagy kedvencem a sivatagban élő tanár volt, leginkább a beszélgetéseik miatt Leóval. Olyan jól lett átadva az egész, és a végén amikor kiderült emiatt pár infó Stargirlről, annak még jobban tudtam örülni. Azt még fontos tudnotok, hogy a könyv egy igazi érzelmi hullámvasút. Voltak olyan jelenetek, amik az égbe emeltek, amikor minden szépnek tűnt, de a mélység az nagyon fájt. És ami a verseny után történt… az egy kicsit engem is összetört, hogy aztán újjáépüljek  később. És ez csak még különlegesebbé tette az egész élményt.

Értékelés: 10/10

Bár a könyv nagyon komoly témákkal foglalkozik, de igazából könnyed, jól eső történet, ami tele van vicces, szerethető jelenetekkel, miközben elgondolkodtat az élet dolgairól. És pont ezért van az, hogy hiába íródott 2000-ben, hiába változott meg azóta teljesen a világ, még ma is nehéz, ha kilógsz a sorból. És ez a könyv pont emiatt örökéletű: mert mindig lesz, akinek segíteni fog. Pont ezért örülök az újrakiadásnak, hiszen remélem, hogy sok emberhez eljut az üzenet.

Hogy tetszik a borító? Bár Stargirl ukulelén játszik a történetben és nem gitáron, de ezzel együtt is szeretem ezt a borítót, nagyon szép, jó ránézni és a polcon is jól mutat.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a komolyabb témájú Young Adult könyveket, ha tetszett a film előzetese, vagy csak ha szeretnél egy felejthetetlen, szinte klasszikus könyvet olvasni, semmiképpen se hagyd ki.

Stargirl blogturné

A Disney nemrég filmet készített a máris klasszikus Stargirl című kötetből, ennek örömére a Könyvmolyképző Kiadó újra kiadta kiadta a regényt.

Az egyedi Young Adult történetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha velünk tartasz, akár egy példányt is nyerhetsz a kötetből.

Nyereményjáték

A Disney könyvadaptációjában a tehetséges Grace VanderWaal a főszereplő, aki az ismertségét még gyerekkorában szerezte, amikor megnyerte az America’s Got Talent című tehetségkutatót.

A mostani játékunk így a tehetségkutatók bűvöletében telik: minden állomáson egy nyertes képét találjátok majd meg, a feladatotok hogy beírjátok, mely tehetségkutatóban tűnt fel az énekes(nő)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

További állomások

06.14. – Sorok Között
06.16. – Hagyjatok! Olvasok!
06.18. – Sorok Között -extra állomás
06.20. – Utószó Blog
06.22. – Dreamworld Blog
06.24. – Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
06.26. – Könyvvilág