Home Könyvek listák Íme 7+1 különbség Az Éhezők viadala film és a könyv között!

Íme 7+1 különbség Az Éhezők viadala film és a könyv között!

Most, hogy újraolvastam Az éhezők viadala trilógiát nem bírtam ellenállni az adaptációknak sem, így nekiálltam sorra nézni a filmeket. Mire a könyv élmény nagyon friss, fel is tűntek, hogy mikben különbözözött egymástól az első film és a könyv.

Összességében annyit tudnék mondani, hogy nem igazán tértek el az alapanyagtól, érzésem szerint hűen követték a könyv cselekményét, ez talán annak is köszönhető, hogy Suzanne Collins is a forgatókönyv írók között volt. Ezzel együtt azért akadtak különbségek. Én ezt a hetet találtam, de simán lehet, hogy több is van.

* Figyelem! A poszt tele van spoilerekkel! *

#1 – Más a fecsegőposzátás kitűző eredete. A könyvben a tizenkettedik körzeti polgármester lánya, Magde adta a kitűzőt Katnissnek, a filmben pedig Katniss a Zugban kapta ajándékba, és úgy adta tovább Primnek.

#2 – Gale nem tűnik lázadónak. A könyvben már az elején, az erdőben lévő beszélgetésnél tisztázta Collins, hogy Gale nagyon nem elégedett a rendszerrel, már ott elhinti, hogy a srác egy potenciális lázadó, így érthetőbb Gale történetének az alakulása. A filmben meg lett kurtítva a beszélgetés, így ez az alapozás kissé lemaradt.

#3 – Kaptunk új jeleneteket. A könyv Katniss nézőpontja, tulajdonképpen a film is az, de kaptunk pár kikacsintó jelenetet. Például már most megtudjuk, hogy Rue halála után kitör a lázadás a tizenegyedik körzetben, Snow elnök jelzi a játékmesternek, hogy egy kis remény ösztönző tud lenni, a sok remény bajjal jár. És még volt pár belefűzött új jelenet, de ezek is koherensnek tűntek. (Mint amikor Gale nézi a viadalt, úgy sajnáltam szegényt)

#4 – Katniss vagányabb az arénában. A könyv elején Katniss majdnem szomjan hal, mert napokig nem talál vizet. A filmben ezzel nincs gondja, rögtön megoldja, és hamar eljut a tóig.

#5 – Katniss nem ismeri fel az avoxot. A könyvben Katniss elszörnyed, amikor megtudja, hogy az a lány a neki kiutalt szolga a kiképző központban, akinek nem segített elmenekülni az erdőben annak idején. Ez most elmaradt.

#6 – Nincs erőtér. A könyv egyik legszebb jelenete az volt, amikor Katniss és Peeta a tetőn beszélgetett egymással, és rájöttek, hogy nem is tudnának leugrani, mert ott az erőtér, ami visszalöki őket. Na ez az erőtér a második könyvben fontos szerephez jut, itt ez nem lett megalapozva.

#7 – Sokkal lighotsabb a végső csata. A könyvben a korábbi kiesettekből csináltak mutánsokat, és azok támadták meg Katnisst, Peetát és Catót a végén. Ráadásul Catón egy arany páncél volt, ami kapitóliumú csúcstalálmányként védte őt a támadásoktól. A filmben sima kutya-izék jöttek, ráadásul Cato haláltusája is csak pár perc volt, míg a könyvben órákon át harcol a szörnyekkel és csak reggel tudja őt kegyelemből megölni Katniss.

+1 – Kicsim… Magyar szinkronnal néztem a filmet, így simán benne van, hogy csak a szinkron hibája, mindenesetre nagyon furának éreztem, hogy Haymitch kicsimnek nevezi Katnisst, míg a könyvben drágaságomnak. Igazából mindkettőnek van mögöttes jelentése, Katnisst életben tartani drága dolog az arénában, de a kicsim is jogos, lévén Katniss még csak 16 éves és mik történnek vele. De akkor is megszoktam a drágaságomot, hiányzott 🙂

* Még nem olvastad az előzménykötetet? Szerezd be akciósan! Katt! *