Home Könyvek listák Ebben a sorrendben olvasd el Leigh Bardugo Grisa könyveit!

Ebben a sorrendben olvasd el Leigh Bardugo Grisa könyveit!

Itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Leigh Bardugo könyvei, aminek kifejezetten örülök, mert én imádom őket, ráadásul hamarosan jön a Netflix sorozat is!

Amit tudni érdemes, hogy Bardugo hasonlóan jár el, mint Cassandra Clare, azaz minden sorozata ugyanazon világban játszódik, sokszor közös szereplőkkel. Ennek a világnak a neve a Grishaverse – hivatalos magyar fordítása még tudtommal nincs, Grisaverzum lenne a legmegfelelőbb szó.

Mint Cassandra Clare vagy éppen Jennifer L. Armentrout könyveinél, itt is ökölszabály, hogy minden sorozat önmagában is érthető, élvezhető, de a legteljesebb élményt az olvasási sorrend betartásával kapja meg az olvasó, hiszen például a Hat varjú egy kissé lespoilerezi a Grisa trilógia végét, lévén időben utána járunk.

No de milyen sorrendben olvasd a könyveket? Íme az én javaslatom.

1. A Grisa trilógia (Árnyék és csont, Ostrom és vihar, Pusztulás és felemelkedés)

Ez idáig nagyon egyszerű, ráadásul itthon is megjelent már magyarul a teljes trilógia. Igaz, az Árnyék és csont nem kapható sajnos egy ideje, de könyvtárakból hátha elérhető.

2. Hat varjú duológia

Ebben a történetben már teljesen mások a főhősök, és igazából a sorozat stílusa is eltér egy cseppet az Árnyék és csontétól. Bardugo pedzegette már, hogy Kazék története kap egy harmadik felvonást, ez egyelőre (?) nem jelent még meg.

Itthon a Hat varjú első kötete már megjelent, a második jó ideje Robin Edina fordítónál van fordításon…

3. Nyikolaj duológia (magyarul nem jelentek meg)

A főszereplő itt az Árnyék és csont trilógia legnépszerűbb mellékszereplője, Nyikolai Lantsov. (Akit amúgy én is imádok :)) Amerikában még csak az első rész jelent meg King of Scars címmel, a másodikra még odaát is várnak.

4. Kiegészítő történetek (magyarul nem jelentek meg)

A The Language of Thorns egy rövid történetekből álló gyűjtemény, amik a Grisaverzum hőseiről szólnak. Akkor olvasod el, amikor jól esik, bár érdemes lehet az Árnyék és csont trilógia utánra hagyni.

The Demon in the Wood egy előzmény történet az Éjúrról, tehát az Árnyék és csont előtti időkről szól, ahol az Éjúr még nem Ravka ura, csak egy képességekkel megáldott magányos fiú. Ezt a novellát érdemes az Árnyék és csont utánra hagyni.