Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Filmkritika: Veled minden hely ragyogó (2020)

El se hiszitek, hogy mennyire féltem ettől a filmtől. Féltem, mert a könyv annak idején hatalmas szerelem volt számomra, és érzelmileg nagyon megmozgatott, konkrétan összetörtem a végétől, hiába volt egyértelmű, hogy mi történik majd. A könyv egyszerűen maga a tökély.

* Olvasd el a könyvet, mert az biztosan tetszeni fog! Ide kattintva beszerezheted *

A félelmemnek más oka is volt. Azóta, hogy kiderült Justice Smith lesz Finch egyre erősebben él bennem a #NotMyFinch gondolat. Sajnos ezt a film sem változtatta meg. Smith játékát erőltetettnek éreztem, a gesztusait, a béna kis táncait, a monológjait túl soknak – vagy éppen túl kevésnek. És ez annyira elszomorított, magát a történetet pedig a szememben hiteltelenné tette.

Pedig az alaptörténet annyira jó! Adott két magányos tinédzser: Violetnek egy éve halt meg a nővére, azóta magába zárkózott, a fájdalmában élt. Finch egy depressziós srác, jó és rossz periódusokkal, az apja gyerekkorában verte, zaklatta, így sosincs igazán jól. Amikor találkoznak, Finch megváltoztatja Violet életét, de a lány nem fedezi fel, hogy miközben ő megnyílik a világnak, addigra Finch egyre inkább el akar tűnni belőle.

Két személyes dráma ez a történet. Nem működhet úgy, ha az abszolút főszereplők közül csak az egyikük jó. Mert srácok, Elle Fanningra egy kis nüansznyi panaszom sincs. Annyira hitelesen hozta Violet szerepét, olyan jól átadta a boldog és a szomorú pillanatokat. A film végén amikor a tó parton üvöltötte Finch nevét, majd a Marcót, egyszerűen összetörtem én is, úgy átjött a fájdalma. Amikor korábban először mosolyodott el, az én arcomra is mosolyt csalt.

Elle Fanning egyszerűen tökéletes volt Violetként. Nem is csoda, már évek óta elkötelezett a szerep mellett, ő is sokat tett azért, hogy elkészülhessen a film. Úgy érzem az ő játéka volt az, ami miatt a film egyáltalán nézhető volt. De nem lehetett úgy tökéletes, hogy csak az egyik fronton működött. Én nem hittem el Finchet. Nem jött át az a srác a könyvből, aki egyszerre éli meg a magas csúcsokat és a sötét mélységet. Egyszerűen nem mozgatott meg érzelmileg, nem akartam elhinni, hogy Violet szerelmes belé. Olyan erőltetettnek tűnt szegény.

Persze, az is benne van a pakliban, hogy túlságosan szerettem a könyvet. Sokat gondolkodtam azon is, hogy az zavar-e, hogy másként néz ki külsőre a könyves Finch. De rájöttem, hogy nem ez volt a gondom. Egyszerűen Finch egy nagyon összetett karakter, hatalmas mélységekkel. Ide egyszerűen egy baromi tehetséges színész kellett volna, aki külsőtől függetlenül át tudja adni azt, amit a könyv lapjai. Szavak nélkül, mimikával, játékkal elmesélni azt, hogy Finch miért nem tudja elengedni a múltját, és miért dönt a végén úgy, ahogy.

Justice Smith kicsi volt a szerephez. A korábbi filmjeiben is kitűnt számomra, hogy nem elég tehetséges – itt pedig ordított róla mindez. A Pokémon Pikachuban nem volt gond a középszerű játéka, a Jurassic Parkban is elvitte a humor meg a sztori a hátán a filmet. Ide viszont komoly színészi erő kellett volna, hogy tényleg átéljük és megéljük Finch Theodore-t. Ez nem sikerült…

Összességében annyit mondhatok, hogy bár a történet nagyon jó, de könyvben működik igazán. A filmet akkor lehet igazán átélni, ha mindkét főszereplő lenyűgözi az embert, ha mindkettőnél hitelesnek érezzük a szavait, a tetteit, a gondolatait és az érzelmeit. Enélkül nem működik, bármennyire is fontos témáról szól. Bármennyire is szépen elmeséli Violet esetében, hogy ki lehet bújni a csigaházból, és igenis tenni kell érte. Bármennyire is jó figyelmeztetőjelekkel van tele Finch és a depresszió kapcsán.

Most, hogy a film végére értem, nem érzem azt az eksztázist, mint olvasás közben. Nem érzem magam összetörtnek, nincs tele a fejem zavaros gondolatokkal. Egyszerűen csak örülök, hogy véget ért, még jobban szeretem Elle Fanninget és csak egy gondolat dübörög a fejemben: #NotMyFinch. És higgyétek el, ez nekem fáj a legjobban.

VELED MINDEN HELY RAGYOGÓ – BLOGTURNÉ

  • A Netflix készített filmet a nagy sikerű Veled minden hely ragyogó című ifjúsági regényből. Maxim Könyvkiadó erre az alkalomra filmes borítóval is megjelenteti Jennifer Niven tucatnyi díjat besöpört bestsellerét. Ha még nem olvastad, ne hagyd ki, a Blogturné bloggereinek ajánlóit olvasva garantáltan kedvet kapsz a regényhez. Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

  • Igaz-hamis játékot játszunk a blogturnén, minden állomáson kaptok egy mondatot a filmmel illetve a könyvvel kapcsolatban, el kell döntenetek, valós-e az állítás. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be az “igaz” vagy “hamis” szót.
    Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

    A szerző álomcastingján Nicolas Hoult játszotta volna Finch szerepét.

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 03.01 Fanni’s Library
    03.03 Sorok között
    03.05 Utószó
    03.07 Könyv és más
    03.09 Kelly és Lupi olvas
    03.11 Hagyjatok! Olvasok!
    03.13 Csak olvass!
    03.15 Readinspo


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading