Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Többen lettek öngyilkosok a 13 okom volt sorozat miatt?

Ha a 13 okom volt sorozat (vagy könyv) előkerül, sajnos legtöbbször az esetleges negatív hatásai miatt kerülnek előtérbe. Most is ez történt, újabb vád érte a produkciót.

A The Journal of American Academy of Child and Adolescent Psychiatry létrehozott egy tanulmányt, ami szerint a 10 és 17 évesek körében 28.9 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma, mióta bemutatták a sorozatot.

A Pennsylvaniai egyetem is kiadott egy tanulmányt, ebben két részre osztották a diákokat: akik látták és a második évadot, és akik nem. A sorozat nézőinél magasabb arányban figyeltek meg öngyilkosságra való hajlandóságot és negatívabb világképet.

Kicsit úgy érzem, hogy ez már lassan boszorkányüldözés, ami a sorozat ellen folyik. Oké, lehet, hogy rajongóként elfogult vagyok, de tényleg nem veszi észre senki a sorozat pozitív oldalait? Például azt az egyszerű tényt, hogy ha a 13 emberből legalább 1 nem teszi azt, amit, akkor Hannah még élne?

Tényleg nem látják itt a fától az erdőt? A szememben a történet arról szól, hogy segítsünk az embereknek. Mert ott van Hannah, vagy a második évadban Tyler. Nézhetjük tétlenül, hogy mit tesznek, vagy lehetünk olyanok, mint Clay, és igazán segíthetünk, és még időben.

Nem igazán hiszek abban az elméletben, hogy valaki csak azért öngyilkos lenne, mert Hannah is az lett. Ha valaki meg akarja ölni magát, azért teszi, mert rossz az élete – és ez független egy tv-sorozattól vagy könyvtől.

Ezzel együtt tényleg sajnálom azt, aki eljut arra a pontra, hogy megölje magát. De azt is sajnálom, hogy még a kutatók is képesek egy kitalált történetet hibáztatni ahelyett, hogy elgondolkodnának azon, amit tanítani tud nekünk. Ha Justin nem küldi tovább Hannah képét. Ha a társadalom tenne a bullying ellen. Ha segítenénk azokon, akik szenvednek. Ugye? Máris jobb lenne minden. De nyilván egyszerűbb tanulmányokat csinálni és egy könyvet/sorozatot hibáztatni azért, ami ellen minden ember tehetne.