Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Novák Vica – Minka és a betűvetők

Erről nem nagyon meséltem még, viszont most, a könyv hatásásra nagyon élénken eszembe jutott: első osztályosként én is nagyon nehezen tanultam meg olvasni, és engem is nagyon idegesített a dolog. Aztán anyukám segített végül, egy délután órákon át gyakoroltunk, és azon az estén már ment az olvasás. És annyira jó érzés volt!

Pontosan emiatt örülök nagyon, hogy ez a mesekönyv megszületett. Mert igenis nehéz megtanulni olvasni, hiszen annyi betűből áll össze az értelmes szöveg, hat-hét évesen nem egyszerű mindezt felfogni. Különösen nehéz, ha az iskolatársaid kinevetnek, ha nem kapsz megfelelő támogatást.

A Minka és a betűvetők úgy érzem, tökéletesen bemutatta ezt a problémát, és a feloldását is. Mert nem volt itt nagy truváj, Minka nem diszleksziás, csak elég bátorság, idő, és sok gyakorlás kellett neki ahhoz, hogy ő is magától tudja olvasni a mesekönyveket. És hiszem, hogy a mesekönyv olvasása után sok kisgyerek átérzi majd, hogy igen, nehéz volt megtanulni olvasni, de annyira megérte!

Na de mi is volt még ebben a kötetben? Naná, hogy újra feltárult Novák Vica mesevilága, és újabb szegletekbe utazhattunk el, hiszen a történet szerint eltünedeznek a betűk, így Minka és Szélvész felhőre pattant, hogy kiderítse mi lehet az oka. Így jutottunk el a betűvetőkhöz, akiknek segítség kellett, hogy újra elültethessék a betűket.

Nagyon szeretem ezt a világot, amit az írónő megalkotott. Annyira egyedi, szerethető, és tele van jó ötlekkel. A betűvetőket például imádtam, de a hunyorgókat, és az ott megjelenő extra gondolatokat az elfogadásról, félelemről meg aztán pláne. Ráadásul az írónő karaktereit továbbra is szeretem, és remélem, hogy a következő részben (mert remélhetőleg lesz!) Szélvészről is több kiderül. Mert szegény gyerek annyira megérdemelne egy igazi családot, és az elszólásaiból úgy érzem, hogy ő is nagyon szeretné, ha lehetne, emiatt pedig továbbra is megszakad az ember szíve.

Értékelés: 9/10

Gyönyörű történet, ami fontos témát dolgoz fel. Nagyon szórakoztató, elgondolkodtató, és iszonyúan bájos az egész, Novák Vica írásmódja pedig mindent visz. Az egyetlen pontlevonás Szimonidesz Hajnalka illusztrációi miatt jár, mert azokat továbbra is nagyon nem szeretem.

Hogy tetszik a borító? Khm, hát igen. Nagyon nem jön be ez a csehszlovák, régies stílus. Sajnálom 🙁

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha van olyan kisgyerek a közelben, aki nehezen tanult meg olvasni, tuti értékelni fogja a könyvet, sőt, szerintem a felnőttek is simán 🙂

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

MINKA ÉS A FELHŐFOLTOZÓK – BLOGTURNÉ

  • Novák Vica főszereplője, Minka egy kedves, ám félős kislány, aki a könyvekben egy-egy lépést tesz a nagylánnyá válás rögös útján. Az első mesében Minka saját szobát kap az emeleten a szülei szobájától távol, ahol talán többé meg sem látogatják, és mivel egy röpke jóéjtpuszi után már nem mesél neki az anyukája esti mesét, megfordul a fejében, hogy talán nem is szeretik már! Mivel törődésre vágyik, egy hullócsillagtól vihart kíván, ám ezzel elijeszti a Napot, és egy fura fiú felbukkan nála, hogy reklamáljon a tette miatt.

    A második mesében Minka elkezdi az iskolát, de nem úgy megy neki a tanulás, ahogy másoknak, ezért elszomorodik. Aztán egy reggel elkezdenek eltűnni a betűk, és Minka Szélvészhez fordul segítségért.

    Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg Minkával, Szélvésszel, a betűvetőkkel, a felhőfoltozókkal, a hunyorgókkal és a különféle szelekkel! Turnénk során mindkét Minka-történetet bemutatjuk nektek, és a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából mindkettőből nyerhettek a turné végén 3-3 példányt!

  • Novák Vica csodálatos Minka-történeteit Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik egészen elbűvölővé. Az illusztrátor nem csupán Minkát, Szélvészt és a többieket elevenítette meg, hanem jó néhány más mesehőst is. Ezúttal az a feladatotok, hogy a borító részletekből rájöjjetek, hogy melyik általa illusztrált mesékre gondoltunk, és a könyvek CÍMÉT beírjátok a raffledoboz megfelelő rubrikájába!

    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 03.09. – Hagyjatok! Olvasok!
    03.10. – Spirit Bliss Sárga könyves út
    03.11. – Könyv és más
    03.12. – Szembetűnő
    03.13. – Nem félünk a könyvektől
    03.14. – Sorok között
    03.15. – Hagyjatok! Olvasok! (TOP10)
    03.16. – Spirit Bliss Sárga könyves út
    03.17. – Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
    03.18. – Hagyjatok! Olvasok!
    03.19. – Könyv és más
    03.20. – Szembetűnő
    03.21. – Nem félünk a könyvektől
    03.22. – Sorok között


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading