Home Hírek Valóra válik Kína rémálma – Amit a Legenda sorozat évekkel ezelőtt megvizionált!

Valóra válik Kína rémálma – Amit a Legenda sorozat évekkel ezelőtt megvizionált!

Egy író számára nem mindig boldogság, ha egy jóslata, víziója, története valósággá válik. Márpedig most ez történt – és gyanítom Marie Lu sem érzi magát ettől a legjobban.

Épp most láttam egy cikket a Portfólión, ami nagyon érthetően összefoglalta, hogy mi vár Kínára 2020-tól, amikor bevezetik az új intézkedéseket. Bemásolom:

“Képzeld el, hogy kiteszel egy posztot kedvenc közösségi médiaoldaladra, másnap pedig már nem férsz hozzá a bankszámlán tárolt pénzedhez. Ez az abszurdnak tűnő helyzet könnyen valósággá válhat, 2020 után Kína 1,4 milliárd főt számláló lakossága számára, mivel ekkor élesedik a “rendes” állampolgárokat jutalmazó, a “rosszakat” pedig büntető társadalmi kreditrendszer, melynek számos pénzügyi vonatkozása is lesz. Közösségi munkáért, jó végzettségért, magas bevételért kedvező kamatozású hitelek, olcsó pénzügyi termékek járhatnak, fizetésképtelenségért, csalásért pedig teljes anyagi csőd és nyilvános megszégyenülés.”

És hogy jön ide Marie Lu? Emlékeztek a Legenda sorozat harmadik részére? Az Anktartiszi állam ugyanis pont ilyen rendszerben él a történetben, mint amire Kína vált át. A jó tettekért pontok járnak, a rosszakért pont levonás, és mindenki látja, hogy mennyi pontod van, és ezáltal mennyire vagy “jó ember”. És persze már a könyvben is felmerült June-ban, hogy mi is igazán a jó tett, és mi történik akkor, ha például rossz tettnek minősül állampolgárként kritizálni egy-egy politikai döntést.

Nagyon durva ez a helyzet, mindenesetre aki szeretne utánaolvasni, annak ajánlom a Portfólió és az Index részletesebb cikkét.