Home Könyvkritika Szárnyak és pusztulás udvara pro és kontra – 5 dolog ami tetszett...

Szárnyak és pusztulás udvara pro és kontra – 5 dolog ami tetszett a könyvben, és 5, ami nem

Olyan ritka az, ha egy trilógiában pont a második kötet a legjobb. Márpedig itt az történt, a Köd és harag udvara baromi erős lett, és sajnos ezt a szintet nem tudta hozni a szememben a folytatás. Egyszerűen nem tudtam beleszeretni ebbe a kötetbe 🙁

Persze azért azt nem mondanám, hogy nem élveztem teljesen az olvasást. Pro és kontra érveket tudok felsorolni, mindkettőből ötöt. Íme!

Figyelem! A cikk tele van spoilerekkel, csak akkor olvasd tovább, ha ez nem zavar!

Ami tetszett a könyvben:

#1 – Feyre és Rhys kapcsolata. A páros továbbra is nagyon működik, jó köztük a kémia, de ami ennél is fontosabb: nagyon jól átjön, hogy ez mennyire működőképes kapcsolat, amiben mindkét fél tiszteletben tartja, szereti, óvja a másikat. Olyan biztos pont ők egymás mellett, amiről jó volt most is olvasni. Olyan jók ők együtt!

#2 – Nesta, a fény. Tudom, sokan nem csípik Feyre nővérét, de én szerettem ezt a titokzatos, kemény, olykor kegyetlen lányt. Egyszerűen ő az az összetett, sokrétű karakter, akit olvasóként minél jobban meg akarok ismerni, mert mindig meg tud lepni valamivel, és érdekel, hogy ki is ez a lány legbelül.

#3 – Micsoda világ! Szeretem, hogy ennyire sokszínű, részletes, tele van ötletekkel, jó megoldásokkal, érdekes lényekkel. Feyre és Suriel kapcsolatát is nagyon szerettem, de érdekes volt látni azt is, hogyan beszélget az ősi istenekkel. A főurak lakhelyeit is imádtam, és úgy egyáltalán, még ha a főúri találkozó időnként hiteltelen is volt, a karakterek kárpótoltak mindenért. (Helion meg pláne)

#4 – Helló, lelki társ! Már az Alkonyatban is tetszett ez a “meglátlak, és tudom, hogy te vagy a lelkitársam, így rögtön beléd szeretek“-szál. Maas viszont továbbfejlesztette Stephenie Meyer ötletét, és baromi jól forradalmasította azt. A Lucien – Elain szálat nagyon szeretem, leginkább a gondolatot, hogy hiába teremtett valakiket egymásnak az üst, hiába van ott a kapcsolat, az emberi elme szabad, és önmaga tud dönteni arról, hogy együtt akar-e lenni az illetővel. És mindez nagyon szépen átjön a két karakternél, ahogy szemmel láthatóan mások felé kacsintgatnak.

#5 – Tamlin, hát csak szépítettél! Az első részben nagyon szerettem Tamlin karakterét, ezért kicsit szomorúan érintett, hogy a második kötetben kábé sátánnak lett beállítva. Örülök, hogy most tudott szépíteni, és pár kulcsjelenetben megmutatta, hogy benne is van jóság, és nem is kevés.

Amit nem szerettem a könyvben:

#1 – Gyűrűk ura feeling. Tudom, valószínűleg ezt minden fantasy megkapja, mert annyira ikonikus volt A király visszatér csatajelenete. Viszont itt egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni, annyira egyformának éreztem, hiszen a rosszak jóval többen voltak, ráadásul akárcsak a Gyűrűk urában, itt is sorra jöttek a jóktól a különleges lények a különleges alkuk miatt, meg innen egy plusz sereg, hopp, akkor még a tenger felől is, én pedig már csak lestem, hogy azért ez így egy kicsit sok, és még így se lehet győzni, holott azért már kéne vazze.

#2 – Háború veszteség nélkül. Ha egy ilyen epikus és nagy csatában vagyunk, akkor gyávaságnak érzem, hogy egy főbb szereplő sem hal meg. És nem, Feyre apjának a halála szerintem semmi. Értem én, fájt volna nekünk, ha mitudomén, Mor ott marad a csatatéren, de egek, hát ilyen a háború! Olyan nincs, hogy egy ennyire nagy baráti társaság – bármennyire is erős legyen – így megússza az egészet. Nekem ez nagyon hiteltelen.

#3 – Meghaltok, de nyugi, majd feltámadtok. És igazából ez volt az a pont, aminél úgy éreztem, hogy ki vagyok akadva. Kábé Alkonyat-érzésem volt: megadta az írónő, aztán elvette. Meghalt Rhys és Amren, de utána rögtön fel is támadtak. Ne értsétek kérlek félre, mindkét karakter halálát sajnáltam volna, mert szerettem őket, de könyörgöm, a háborúban vannak veszteségek. Ettől lett volna hiteles.

#4 – Az erőltett LMBT-szál. Hű, most meglepődtetek, ugye? Márpedig én sem tudom hová tenni ezt a Mor-féle vallomást. Az még megmagyarázható, hogy igyekezett eltitkolni magában azt, hogy leszbikus, na de több, mint 500 évig játszani valaki más szívével? Tudom, a coming out sosem egyszerű, Mor a bizonyíték rá, hogy 500 év sem elég hosszú, csak… annyira máshogy ismertem meg ezt a lányt. Karakteridegen volt nekem az egész, és kissé erőltetett is, mintha Maas hirtelen elő akart volna rángatni egy LMBT főbb szereplőt, hogy megfeleljen a diverzitásnak.

#5 – Szóval ki is Cassian, és ki Azriel? Hiába vagyok túl két köteten velük, továbbra sem tudom megkülönböztetni őket. Fogalmam sincs róla, hogy melyikük melyik, annyira egyforma ez a két karakter szinte mindenben. És most már elkezdett zavarni. (De simán lehet, hogy én vagyok a béna).

SZÁRNYAK ÉS PUSZTULÁS UDVARA – BLOGTURNÉ

 • A Könyvmolyképző Kiadó elhozta nekünk a Tüskék és rózsák udvara sorozat utolsó részét idén januárban. A befejező kötetben Feyre bosszújának és a küszöbön a háborúnak köszönhetően a tetőfokára hág a hangulat. Feyrenek, Rhysnek, és a többieknek mindent meg kell tenniük azért, hogy megnyerjék maguknak a többi udvar támogatását, miközben nem várt helyről bukkannak fel szövetségesek. A Szárnyak és pusztulás udvara méltó befejezése a sorozatnak, Sarah J. Maas ismét rengeteg izgalmas, fordulatos és lélegzetelállító pillanattal ajándékozta meg az olvasóit. Ha szeretnétek Ti is részese lenni az élménynek, akkor tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért.

 • 7 ÁLLOMÁS, 7 UDVAR, 7 FŐÚR.
  A befejező részben fontos szerepet kapnak a főurak, így a játékunk is hozzájuk fog kapcsolódni. Minden állomáson megtaláljátok az egyik főúr nevét, a feladatotok pedig az lesz, hogy kitaláljátok, melyik udvarhoz tartozik. A rafflecopter doboz soraiba tehát a hét udvar egyikét várjuk!
  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  Tamlin

  a Rafflecopter giveawayhttps://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 02.09. Könyvvilág
  02.11. Deszy könyvajánlója
  02.13. Kelly és Lupi olvas
  02.15. Függővég (extra)
  02.17. CBooks
  02.19. Ambivalentina
  02.21. Sorok Között