Home Könyvkritika Miért magyaráz pucér gyerekeknek a tanár bácsi? – Értékelés a Holli, a...

Miért magyaráz pucér gyerekeknek a tanár bácsi? – Értékelés a Holli, a hősről

Ritkán olvasok mesekönyveket, de amikor rászánom magam, általában jól szórakozom. Most viszont valahogy nagyon kettős érzelmek vannak bennem a könyv miatt, leginkább mert akad benne egy illusztráció, amitől hanyatt vágtam magam…

Al Ghaoui Hesna mesekönyve egy nagyon jó témára épít, hiszen ez egy mese arról, hogyan félj bátran. A főszereplő, a kis Holli egy nyilvános iskolai versmondásra készül, de nagyon fél, az anyukája is megbántja, azt mondja neki butaság félni, így a kislány azt hiszi, hogy buta is. Ekkor jelenik meg az életében a kis rém, Mumus, aki megtanítja őt bátran félni.

A kötet tele van tök jó gondolatokkal a félelemről. Olyanokkal, amik nem csak a gyerekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is hasznosak lehetnek. Ugyanis átadja azt, hogy a félelem valahol jó dolog, és egyáltalán nem vagyunk kevesebbek attól, ha időnként félünk. És itt tényleg az akart lenni a lényeg, hogy megtanuljuk a félelmeinket a lehető legjobb módon felhasználni, és előnyt kovácsolni belőle.

Maga az alapgondolat tényleg remek, na de a kivitelezés! Az egész mesekönyv olyan, mint egy Oravecz Nóra idézegyűjtemény. Mumus oldalakon át magyaráz a félelemről, a gondolatok pedig jók, de nem biztos, hogy így kéne előadni egy mesekönyvben. Olyan didaktikus az egész, szerencsétlen gyerek szerintem már attól bealszik, ha Mumus okoskodását kell hallgatnia. Cselekmény alig van, nem látom a hős útját, amire a cím is utal.

Egyszerűen úgy érzem, a gyerekekhez nem így kell szólni. Maga az üzenet tényleg jó, a gondolatok se voltak rosszak, de mit élvezzen ebben az egészben a gyerek? Mumus oldalakon át papol, mint a tanár, eközben hiába az a cím, hogy Holli, a hős, szegény kislány kábé nem csinál semmit, leszámítva talán a végét, amikor gyakorlatban mutatja meg, hogy mit is tanított neki Mumus.

És akkor az illusztráció… Alapvetően nekem nagyon tetszettek a könyvben az illusztrációk. Az írónő készítette őket, és nagyon kis aranyosak, Holli és Mumus figurája is tök édes. Tetszik ez az egyszerűség, a ruhák is érdekesek, szóval, ha már a sztori nem, de legalább a rajzok megfoghatják a gyerekeket.

Na de van egy illusztráció, amit el se akartam hinni. A kép még Mumus iskolás korából készült, ül a teremben, eközben a tanárán ott a palást, ami ugye elől nem takar. És így még erősebben előjön az, hogy szerencsétlen Mumus pucér, hiszen ha valakin van ruha, rajta meg nincs, akkor az úgy durva. És ugye iskolában vagyunk, szóval képzeljük el: ott ül a három pucér gyerek, előtte meg a tanár bácsi, aki csak palástot visel, hogy a gyerekek jól lássák… amit nem kéne. Jó, nem látszódik az elsődleges nemi jelleg, meg ezek rém gyerekek, de akkor is, nekem ez sok(k) volt. És akkor ezek után ne gondoljak arra, hogy pedofil a tanár bácsi? Remélem a gyerekeknek ez nem jön át.

Ami viszont kiemelendő még a könyvben, az a barátságinduló, és a hozzá tartozó kis tánc/mozdulatsor. Biztos vagyok benne, hogy azt minden gyerek élvezni fogja, és gyanítom jó párszor meg is akarják majd csinálni a mozdulatokat. A barátságinduló pedig rövid versike, ami sok gyereknek adhat erőt a hétköznapokban. Mert a félelemmel igenis együtt lehet élni, időnként le kell győzni, máskor pedig a hasznunkra fordítani. Jó, hogy ez a téma előkerült, csak kár, hogy így…

HOLLI, A HŐS – BLOGTURNÉ

 • Mindenki fél valamitől, de ez nem mindig rossz, sőt! A félelem erőt és elszántságot is adhat. A Bookline Könyvek gondozásában jelent meg Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős című gyermekkönyve, melynek témája a félelem és annak leküzdése. Ha a Blogturné öt bloggerével tartasz, akkor te is többet megtudhatsz arról, milyen módszerek léteznek a lámpaláz, pánik és az izgalom csillapítására. És ahogy megszokhattad még egy játékon is részt vehetsz, melynek végén tiéd lehet a kiadó által felajánlott három könyv egyike.

 • Tudtad, hogy léteznek olyan emberek, akik félnek a lila színtől? Meg olyanok is, akik a savanyú íztől rettegnek. Készülj, mert most furcsa félelmek nyomába eredünk! Minden állomáson találsz egy rövid leírást, neked pedig rá kell jönnöd, milyen fóbiára gondoltunk. A feladatod, hogy a helyes választ a Rafflecopter megfelelő sorába írd.
  Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  Félelem a hosszú szavaktól.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 10.12. Sorok Között
  10.14. Hagyjatok! Olvasok!
  10.16. Könyv és más
  10.18. Szembetűnő
  10.20. KönyvParfé