Home Film és Sorozat kritika 10 dolog, ami nem tetszett a 13 okom volt második évadában

10 dolog, ami nem tetszett a 13 okom volt második évadában

A 13 okom volt könyvet, és a sorozat első évadát is imádtam. Komoly témákkal foglalkozott, mindezt pedig nagyszerűen tette, ráadásul a történet is nagyot ütött. A sorozat első évada pedig túl is lépett a regényen, sok egyéni szálat beemelt, ami még jobbá tette az egészet.

A második évad viszont nem hozta a korábban megismert minőséget. Nem mondom, hogy borzasztó volt, de sajnos sokkal többet is ki lehetett volna hozni az alapanyagból. Ígérem, lesz majd egy olyan poszt is, ami azzal foglalkozik amit szerettem a második évadban, de előtte íme, 10 dolog, ami felidegelt a 13 okom volt második felvonásában.

** A lista spoileres! Csak akkor olvasd el, ha nem zavar! **

#1 – Hannah, mint szellem? Oké, vágom. Nem szellem volt, az első évad során szóltak, ha Clay nem szedi a gyógyszereit baj lehet, gondolom csak hallucinált, mert sosem kapott normális válaszokat Hannahtól. De ez, hogy “szellemként” ott volt végig az évad során (leszámítva a fegyveres, Bryce-hoz megyünk jelenetet), egészen ostobán lett kezelve, és nem adott hozzá semmit a sztorihoz, bármennyire is jó színésznő Katherine Langford.

#2 – Nem tanultak ezek semmit. Legalábbis a diákok tuti, és itt azokra gondolok, akik ott voltak Hannah kazettáján. Nem sokon múlt, hogy Tyler legyilkolja a fél sulit a fegyverével, de Clayék észre se vették, hogy gond van vele. Alex még fel se hívta Tylert, hogy együtt lógjanak, sőt, Zachék még ki is dobták szegényt a buliból, bármennyire is jóba lett például Alex és Tyler. Akárcsak Hannah, Tyler ugyanúgy gyötrődött az évad során, és mindenki hátat fordított neki. Nem tanultak ezek semmit Hannah esetéből úgy tűnik. És ezt Clay utolsó perces mentése sem javította ki. Szomorú, na.

#3 – Komolyan, seprű? Már korábban is kiderült, hogy durva jelenetek vannak a második évadban, de őszintén, az évadzáróban lévő engem is kissé kikészített. Az, amikor Montgomery szó szerint egy seprű nyelét dugta fel Tyler fenekébe. Értem, legyünk brutálisak, legyünk őrültek, csak lehetnének határok.

#4 – Skye volt is, meg nincs is. A sorozat egyik legjobb karaktere lehetett volna Skye, a lány, aki ha rosszul van, úgy tudja levezetni, hogy vagdossa magát. Az írók szemmel láthatóan nem tudtak mit kezdeni a karakterrel, ami szomorú. Persze, ki akarták hozni a maximumot, ezért kapott egy pozitív sztorit (segítséget kért, megkapta, “meggyógyult”), de ennyivel nem lehet ezt elintézni…

#5 – Hannah meggyalázása a bíróságon. Amikor kiderült, hogy tárgyalás lesz, előre sejthető volt, hogy történnek majd durva dolgok. Viszont az egész tárgyalás arra ment ki, hogy Hannaht meggyalázták a bíróságon, akár az ügyvédnő, akár még a tanúk is. Ráadásul a sok pluszban beerőszakolt szál (mint Hannah és Tony barátsága) teljesen felesleges volt. Ahogy az is, hogy utólag kiderült, mennyi barátja volt Hannahnak… azután, hogy meghalt.

#6 – Clay kiakadása Hannah szerelmi életére. Volt egy pillanat, amikor pofán csaptam volna Clayt. Mikor azon nyammogott, hogy a lány lefeküdt Zachkel, miután egy nyáron át együtt járt vele. Most komolyan! 2 év alatt 2 pasi volt Hannah életében, de Clay már ki van akadva, meg ribancnak hiszi a lányt. Annyira kiábrándító volt. (Justin beszólását viszont szerettem).

#7 – Justin személyiségfejlődésének a sárba tiprása. Az egész évad során gyönyörűen felvezették azt, ahogy Justin új szülőkre lel, nyugalomra, békére Clay oldalán, és komolyan, annyira szép volt az egész. Erre bumm, az évadzáró utolsó perceiben megint heroinozza magát. Gondolom, nem egyszerű leszokni, csak azok után, hogy ilyen szép fejlődési ívet írt be a szezon során, nem értettem miért kell a plusz dráma kedvéért lerombolni mindezt.

#8 – Sherri, who? A könyvben még Jenny volt a neve, de a kérdés azért merült fel bennem, mert szerencsétlen lány alig szerepelt a szezonban. Pedig érdekes története volt: végül börtönbe került pár hónapra, de nagyon nem mutatták meg azt, mit élt át, miután kijött. Pedig erre igazán kíváncsi lettem volna.

#9 – A bírósági döntések. Az (amerikai) bíróságok nem az igazságszolgáltatásról ismertek, Bryce ráadásul egy gazdag, fiatal, fehér fiú. Értelemszerűen nem volt nagy elvárásom az ügye kiemenetelében, várható volt, hogy olcsón megússza. Na de ennyire? Jessica megerőszakolásáért három hónap felfüggesztett? Na és az, hogy a suli semmiben nem hibás, miután Porter bevallotta, hogy alkalmazottként bőven tehetett volna többet…

Miért kellett ennyire durvának lenni a két ítéletnek? Miért nem tudott legalább némi igazság születni? Hogy mutat ez a nézők előtt? Mindezek után ha egy újabb színes bőrű lányt megerőszakol egy kiváltságos fiú, merjen-e a lány a rendőrségre menni és tárgyalásra? Hiszen látjuk, mi lesz a vége… Miért kell ennyire demotiválni egy ilyen fontos témát, pont a #meetoo idején? Csesszétek meg!

#10 – Hosszú, unalmas részek. Volt olyan epizód is, ami ötvenhét perces volt. Ebből is látszik, hogy a vágószobában nem dolgoztak sokat, és bent maradt egy csomó felesleges és unalmas jelenet, amitől a részek is lassabbak lettek. Egyszerűen nem pörgött, mint az első évad, vontatott maradt szinte a teljes szezon, nem is csoda, hogy sokan kaszálták. Pedig pár ügyes vágással, 45 perces részekkel olyan szépen működhetett volna. És volt jó pár dolog, amit nyugodtan ki lehetett volna szedni (szellem-Hannah, rád is nézek).