Home Szösszenetek Kinek jó ez? Miért van a Vörösmarty téren a Könyvhét?

Kinek jó ez? Miért van a Vörösmarty téren a Könyvhét?

A Könyvfesztiválról ugyan lemaradtam, de az utóbbi két napom végig kint töltöttem a Könyvhéten, hiszen majdnem végig dolgoztam. Az időjárás pedig nagyon nem volt velünk kegyes a hétvégén…

Szombaton egész délelőtt esett, úgy egy óra körül állt el, aztán megérkezett a harminc fokos hőség, és alig voltak olyan időintervallumok, amikor az ember tényleg jól érezte magát a téren. Vasárnap délelőtt egy fokkal jobb volt a helyzet, de dél felé kezdett megint embertelen meleg lenni. Három körül pedig lecsapott a brutális eső, még jeget is köpködött az ég, a Vörösmarty téren pedig szó szerint állt a víz.

Kérdem én, kinek jó az, hogy a Vörösmarty téren van a Könyvhét? Bármely kiadó munkatársával beszéltem is, mindannyian csak panaszkodtak. Mert – legyen bármilyen meglepő is – a könyv a víz hatására tönkremegy. Az esőtől pedig nehéz megvédeni a standokat. Hiába volt most már két oldalt is átlátszó ponyva, szemből lazán befújt az eső. És ez csak a jéghegy csúcsa.

A standok ugyanis alulról, és felülről is beáztak. Azaz: fentről becsöpögött a víz, alulról pedig szivárgott, és tönkretett mindent, amit leraktak a dolgozók. Még a könyveket is. Márpedig egy ilyen könyv látványa nagyon nem szép.

Fotókredit: Fekete Judit (Az Őrület határán szerzője)
Fotókredit: Fekete Judit (Az Őrület határán szerzője)

Olvasók is panaszkodtak ám. Volt, aki a dohszagú könyve miatt, más azért, mert későn jött rá, hogy az újonnan megvett gyönyörű könyvének kissé hullámos az oldala, mert megázott valamelyik nap.

A könyvek tehát ilyen időben lazán tönkremennek. Ráadásul lássuk be, se a dolgozóknak, se a vásárlóknak nem jó az, hogy ennyire ki vagyunk téve az elemeknek. Akár a harminc foknak, akár a vad nyári esőnek.

Három éve a főváros már el akarta paterolni a Könyvhetet a Vörösmarty térről, akkor nagy felháborodás lett a vége, és végül visszakoztak. Igaz, az alternatívaként felkínált Múzeumkert és Pollack Mihály tér sem lett volna sokkal jobb választás.

Fotókredit: Fekete Judit (Az Őrület határán szerzője)

Az új helyszín ellen leghangosabban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete panaszkodott, akiknek a fő érvük az volt, hogy 1929 óta a Vörösmartyn van a Könyvhét, és ne legyen megváltoztatva a helyszín. De pont az MKKE tagjai azok, akik durva gazdasági kiesést szenvednek el azért, mert egy rakat szépséghibás példányuk keletkezik az eső miatt, ráadásul az olvasók közül is többen mondták, hogy jobban szeretik a Könyvfesztivált, ami a Millenárison van, és inkább odajárnak.

Épp elég baj az, hogy a Könyvfesztivál és a Könyvhét között alig másfél hónap telik el, de csak egy hagyomány miatt miért kell olyan helyszínre kivinni a Könyvhetet, ami se a kiadóknak, se az olvasóknak nem jó? Miért kell hagyni, hogy tönkremenjen az a sok könyv, miért hagyjuk, hogy olvasók és kiadói dolgozók szenvedjenek az időjárás viszontagságaitól, amikor lenne megoldás?

Miért nem keresnek egy olyan helyszínt a Könyvhétnek, mint a Könyvfesztiválnak is otthont adó Millenáris? Ott az épületben megoldható a könyvárusítás, a szabadban pedig nyugodtan leülhetnek beszélgetni az emberek, ha szeretnének. Oké, vágom a Vörösmarty tér nagyon jól megközelíthető, és a hagyományok, de néha azért győzhetne a józan ész is, nem igaz? Ti hogy látjátok?

Ami engem illet, imádnám, ha egy fedett, és lehetőleg légkondicinált helyen lenne a Könyvhét, de ki lehetne ülni nyugiban is a szabadba. Khm, a Millenáris szabad júniusban?