Home Könyvek listák Íme, 6 nagy különbség a Kiéhezettek film és regény között

Íme, 6 nagy különbség a Kiéhezettek film és regény között

Eredetileg értékelést akartam írni a filmről, de beláttam, túl sok mást nem tudnék írni, mint a könyves értékelésemben tettem, így inkább a film és a könyv közti különbségekre térnék ki.

Fontos megjegyezni, hogy a film viszonylag hűen követi a regény történetét, csak pár ponton tér el, de ott elég jelentős változtatásokat eszközölt. Íme!

* Figyelem! A bejegyzésben könyves és filmes spoilerek találhatóak *

#1 – A könyv-béli Melanie fehér bőrű és szőke hajú, míg a filmben fekete bőrű. A katona, Kieran Gallagher a regényben vörös hajú és fehér bőrű, a filmben ő is fekete. Vélhetően a diverzitást tartották szem előtt, hiszen a könyvben egyáltalán nincsenek fekete karakterek.

#2 – Melanie fiatalabbnak tűnik a könyvben, mint a filmben. Bár tehetséges volt a főhős alakító Sennia Nanua, de Malenie sebezhetősége jobban átjön a könyvben, ami hiányzott az adaptációból.

#3 – Helen Justineou és Parks kapitány majdnem lefeküdtek a könyvben, illetve a nő bevallotta a férfinek, hogy véletlenül megölt egy kisgyereket. Még a járvány kitörése előtt ütötte el az autójával. Ez a filmből teljesen kimaradt, holott bőven megmagyarázza, miért védi annyira Helen a gyerekeket.

#4 – Kimaradtak a guberálók. A könyvben ők azon ellenséges embercsoport, akik a városokban élnek, katonai felügyelet nélkül. A könyvben ők terelik a zombikat a katonai támaszpont ellen, vélhetően bosszúból, és az ott lévő felszerelésekért.

#5 – Nem ismerjük meg a főszereplők bonyolult múltját, ami a könyvből teljesen átjön, és rengeteget hozzáad a karakterek cselekedeteihez.

#6 – A filmben nincs annyira megalapozva Melanie végső döntése, így a lány tette kegyetlennek is tűnhet. Ellenben a könyvben a doktornő elkap egy kiéhezett gyereket, felboncolja, és rádöbben, hogy nincs gyógymód. Ezt el is mondja Melanie-nak, és a lány így rakja össze magában a képet.

Az emberek és a guberálók ölik egymást, és mindenki öli a kiéhezett gyerekeket, akik már a második generáció. Az, hogy elterjedjenek a spórák, és mindenki meghaljon, csak idő kérdése, de Melanie előre hozza a dolgot, hogy a gyerekek túlélhessék. Ez a könyvben szépen le van vezetve, a filmben pedig csak annyi, hogy Melanie kábé ezt mondja, “Miért haljunk meg mi, hogy ti élhessetek“. Ugye mennyire le van butítva?