Home Könyvek listák Éhes felhő a napot – Két gondolat Istók Anna debütáló regényéről

Éhes felhő a napot – Két gondolat Istók Anna debütáló regényéről

Nemrég jelent meg Istók Anna debütáló regénye, az Éhes felhő a napot. A borítója már rögtön felhívja magára a figyelmet, olyan szép, kellemes, ráadásul rögtön sejteti, itt a gasztronómia hangsúlyos lesz. Utóbbinak örültem is.

A mű hősnője Nóra, a 26 éves lány, aki Londonba menekül, nővére tragikus halála után. 2 év után kell hazatérnie édesapja betegsége miatt.

Nóra hamar rádöbben, hogy nem menekülhet tovább a problémái elől: rendeznie kell a kapcsolatát a szüleivel, rájönni, hogy mit kezdjen az életével és ott van Csongor is, a nővére férje, akibe évek óta menthetetlenül szerelmes. Akivel Zsóka halála előtt együtt töltöttek egy vad, forró éjszakát.

Ahogy látjátok, meglehetősen érdekes és komoly témákkal operál a könyv. Megmutatja, hogy milyen nehéz a gyász, és a halott elengedése, mennyire fájó tud lenni a bűntudat, és hogy a szerelem néha talán nem elég ahhoz, hogy két ember összejöjjön. És nagyon komolyan foglalkozik a szülő-gyerek kapcsolattal is, no meg a családi, szellemi örökséggel, és a terhekkel, amit mindez a következő nemzedékre rak. Két gondolatot pedig ki is emelnék belőle, ami olvasás során megfogalmazódott bennem.

1. Mi leszel, ha nagy leszel?

Olyan hamar kell döntenünk az életünkről, nem igaz? Először 14 évesen, hogy milyen középsuliba mész, aztán 18 évesen az egyetemről. Még alig éltünk, de már tudnunk kéne, hová haladjunk tovább. És ez nehéz. De nagyon.

A könyv hősnője, Nóra is ilyen nehézségekkel küzd. Ő már 26 éves, olyan egyetemi szakot választott, amiről később rájött, hogy utálja, így be sem fejezte. Angliában szeretett bele a gasztronómiába, de miként illessze mindezt be itthon az életébe? Úgy, hogy a szülei tudósok, akik elvárják az egyetemi végzettséget.

A történet szépen végigvezeti Nóra útját, és bemutatja, hogy 26 évesen is ugyanolyan nehéz dönteni a sorsunkról, mint a középiskola kapujában. Felnőttként pedig változtatni már nehéz, de nem lehetetlen.

2. A szülők tehetnek mindenről?

A könyv hatalmas része arról szólt, hogy Nóra és Zsóka szülei milyenek. Nem törődnek a gyerekeikkel, nincs ölelés, csak elvárások, de abból rengeteg. Nóra hiába 26 éves, még mindig a szülei és a nyomorúságos gyerekkora körül forog az élete, minden másfeledik gondolata az, hogy mennyire rossz volt így felnőnie, és ez milyen hatással van a jelenére.

És pont ezért gondolom, hogy a szülőknek érdemes a kezükbe venni a könyvet. Mert ez egy remek útmutató ahhoz, hogy ne neveljünk gyereket, és milyen károkat okozhat a rossz nevelés.

De azon fiataloknak is jó olvasmány lehet, akiknek elnyomó szüleik vannak, mert inspiráló lehet végig élni Nóra útját. Azt hiszem, nem árulok el spoilert, ha azt mondom, a lány végül a sarkára áll, és úgy dönt, a saját életét éli, és beteljesíti az álmait. Ez az üzenet pedig bárkinek erőt adhat. Mert néha a sarkunkra kell állni, nem igaz?

ÉHES FELHŐ A NAPOT – BLOGTURNÉ

 • Nemrég jelent meg Istók Anna Éhes felhő a napot című regénye a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Tartsatok a Blogturné három bloggerével, hogy megismerhessétek Nóra félelmekkel és törésekkel teli életét. A turné végén pedig megnyerhetitek a könyv egy példányát is.

 • A könyvben nagyon fontos Nóra viszonya a családjához, ezért mostani nyereményjátékunk során a könyves családok kerülnek elő. Minden állomáson találhattok egy fotót egy regény filmadaptációjában játszó szülőről. A feladatotok, hogy kitaláljátok, mely karakter anyját vagy apját látjátok az adott képen, és a “gyerek” karakter nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.
  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 01.18. Sorok között
  01. 20. Spirit Bliss
  01. 22. Szembetűnő