Home Hírek Csúnyán megbukott a legújabb YA disztópia a mozikban – Lesz-e így Sötét...

Csúnyán megbukott a legújabb YA disztópia a mozikban – Lesz-e így Sötét elmék 2. film?

Augusztus 3-án startolt az amerikai mozikban, egy héttel később pedig a hazaiban Alexandra Bracken könyvének az adaptációja. Nagyon sokan szerettük volna, ha sikeres lesz, de sajnos nagyot bukott a film.

Amerikában sikerre készültek, legalábbis a stúdió, a FOX minden esélyt megadott, hiszen 3.127 moziban startolt el egyszerre a film. És mi lett a vége? Minden idők 11. legrosszabb nyitóeredményét hozta a Sötét elmék – már ami a 3 ezernél több moziban való terjesztést illeti. Ez így már önmagában elég rossz eredmény…

A film 34 millió dollárból készült (nem számítva a marketing költségeket), és eddig 11.3 millió dollárt hozott Amerikában, és 10.1 millió dollárt világszerte. És ez bizony nem számít jónak.

Ami a hazai adatokat illeti, a premier hetén 12.245 néző váltott jegyet a filmre, ami nagyon alacsony, ennél a korábbi romantikus YA adaptációk is több érdeklődőt vonzottak az első hétvégéjükön. (Éjjeli napfény – 12.517 + Nap nap után – 17.893).

Nagy eséllyel a stúdió számára nem lesz totális bukás a film, hiszen a teljes mozis bevétel végül eljuthat majd a produkciós költségig (mint anno Az 5. hullámnál), a vod/DVD értékesítések, a tévés eladások pedig hozhatnak némi profitot.

Az viszont teljességgel elképzelhetetlen, hogy a sorozat második része is megfilmesítésre kerüljön. Egyszerűen ilyen adatok mellett kizárt, hogy a FOX tovább invesztáljon a sorozatba.

Iszonyúan sajnálom az esetet, mert a Sötét elmék bukása előrevetíti azt, hogy a stúdiók majd kevésbé mernek nyitni a YA disztópiák adaptációi felé. Pedig ott van a Legenda, a Párválasztó vagy éppen A Vörös Királynő, amiknek elkeltek a filmes jogai, stúdiójuk is van, csak az a kérdés, hogy ezek után megkapják-e a további bizalmat…

* A Sötét elmék filmborítósan is kapható! Katt ide a részletekért *