Home Könyvek listák Íme 10 különbség a 13 okom volt könyv és a sorozat között

Íme 10 különbség a 13 okom volt könyv és a sorozat között

A 13 okom volt sorozat adaptációja különleges eset. Egy vékony könyvet kellett adaptálniuk, így inkább csak az alaphelyzetet és a karaktereket vették át, a sztorit pedig kibővítették. És még így is ez az egyik legjobb adaptáció, mert minden módosítás és bővítés a könyv szellemiségében, és annak a maximális tiszteletbentartásával történt.

Elég sok különbséget össze is lehetne szedni éppen ezek miatt a sorozat és a könyv között, most azonban csak tízre koncentrálnék. Íme!

* Figyelem! A cikk könyves és sorozatos spoilereket tartalmaz! *

#1 – Clay nem hallgatja napokig a kazettákat. A könyvben egy éjszaka alatt a végére ér, de érthetően a sorozatban jobban működik az egy rész egy kazetta opció.

#2 Clay és Hannah kapcsolata teljesen más. A regényben is érezni, hogy Clay szerelmes a lányba és fél kimutatni az érzelmeit, de kevés a közös jelenetük, Clay inkább távolról csodálja a lányt. A sorozatban viszont rengeteg a közös pillanatuk, és eleve baráti a kapcsolatuk.

#3 – Jeff halála másként lett beépítve a történetbe. A könyvből ugyanis nem derül ki, hogy ki halt meg a STOP táblánál, míg a sorozatban tudjuk, hogy Jeff az.

#4 – A Baker családnak nem drogériája, hanem cipőboltja van. A változás vélhetően azért kellett, hogy Hannah egy családi helyről szerezhesse be a kazettákat és a körömlakkot.

#5 – Sherinek más a neve a könyvben, ott őt Jenny Kurtznak hívják. Hogy a változtatásnnak mégis mi értelme volt, az a millió dolláros kérdés.

#6 – A könyvben Hannah szülei nem perlik be az iskolát. A sorozatban szerencsére megteszik, és így Kate Walsh megkapja a neki kijáró játékidőt.

#7 – Más a kazetták sorrendje a könyvben. Clay a sorozatban tizenegyedikként kapja meg a kazettákat, de nem adja tovább Bryce-nak, hanem a tizenharmadik Mr. Porternek továbbítja. A regényben Clay a kilencedik, és a végén továbbküldi a tizediknek.

#8 – Courtney is más a regényben. A könyvben is fontos a lánynak a látszat, de ott Courtneyről nem derül ki, hogy leszbikus, és a mocskos pletykákat javarészt ő is terjeszti a suliban.

#9 – A közösségi média nem játszik szerepet a könyvben Hannah szekálásában. A regény 2007-ben jelent meg, akkor nem volt még a Facebook-hoz hasonló oldalaknak nagy szerepe. A sorozatban azért igazodtak a mai trendekhez.

#10 – Hannah másként lesz öngyilkos a regényben. Ott Clay elmondása szerint beszedett egy rakat gyógyszert, és amiatt hunyt el. A sorozatban ellenben a kádban ül, és a szülei boltjából szerzett pengével vágja fel az ereit.

* Kíváncsi lettél a könyvre is? Ide kattintva be is szerezheted *