Home Könyvek listák Könyvfesztivál kisokos: Így készülj fel a nagy könyves eseményre!

Könyvfesztivál kisokos: Így készülj fel a nagy könyves eseményre!

A Könyvfesztivál az év legnagyobb könyves bulija. Oké, ott a Könyvhét, az se rossz, no de kérem, a Könyvfesztivált semmi sem űbereli. Az épületen belül ott a rengeteg könyves stand, az emeleten nyugisan lehet beszélgetni, az épület előtt pedig füves rész, ülőhelyekkel, egyszerűen varázslatos.

És mit hogyan hozzuk ki a lehető legjobbat a Könyvfesztiválból? Milyen trükköket érdemes bevetni? Csapjunk a húrok közé, elárulom a gondolataim. És ne feledjétek, a Könyvfesztivál jövőhéten már kezdetét veszi!

#1 – Víz, étel és ruha

Aki elmegy a Könyvfesztiválra, nagy eséllyel reggeltől estig ott ragad. A közelben ott van ugyan a Mammut, ahol viszonylag olcsón lehet kajálni, de az a legjobb, ha mindenki visz magával szendvicset, gyümölcsöt vagy legalább energiaszeletet. Remélhetőleg jó idő lesz, így érdemes vizet is hozni, hogy ne száradjatok ki. A Könyvfesztivál épületén belül elég drága az utánpótlás.

Ami a ruhát illeti: minél kényelmesebb, annál jobb. Cipőben pedig ugyanez. Ha sok dedikálásra mész, készülj fel, hogy rengeteget fogsz állni, így jobb minél kényelmesebben megtenni, nem?

#2 – Használd a ruhatárat!

Szerintem ez egy olyan trükk, amit nem sokan vetnek be, de úgy érzem, hogy érdemes. Oké, tisztázzuk: a ruhatár nem ingyenes, cucconként azt hiszem 200 ft, de nagyon megéri.

Jó eséllyel egész nap rohangálni fogsz az épületen belül (vagy éppen kint), rengeteget állsz sorban a dedikálások miatt. Felesleges két táskával (netán többel) ott szenvedni, állandóan megnézni, hogy tuti megvannak-e még, netán megsérültek-e a könyvek, ahogy dobáltad a táskát.

Egyszerűen adjátok be a ruhatárba, és egy kisebb táskával sétálgassatok tovább, amiben ott a víz. És igen, ha a leadtok a ruhatárba egy táskát, ki lehet kérni, hogy betegyétek az újonnan vett könyveket. (És eskü, hogy ezt a bekezdést nem a ruhatár szponzorálta 🙂 )

#3 – Tervezd meg a napod

A Könyvfesztivál előtt a kiadók már előre kiteszik a programjukat, így otthon össze is állíthatod, hogy mikor és kinek a dedikálására, vagy előadására akarsz beülni. Szerintem jó ötlet összeírni egy lapra, hogy mi érdekel téged, és időnként ránézni, nehogy elfelejts valamit.

Egy dolgot viszont ne felejts el: hiába tervezed meg a napod, ne az irányítson téged. Ha jól beszélgetsz a füvön fekve a többi mollyal, és iszonyú jól érzed magad, ne hagyd őket csak azért ott, mert XY dedikál. Nagy eséllyel XY ott lesz a Könyvhéten, vagy máskor is. A konyves eseményeket pedig a baráti pillanatok teszik igazán feledhetetlenné. (Igen, szuper ám, ha barátokkal mész, vagy oda szerveztek összeröffenést).

#4 – Beszéljünk a pénzügyekről

A Könyvfesztivál az a hely, ahol az ember sokat hajlamos elkölteni könyvekre. Szerintem fontos, hogy felállíts magadnak egy prioritást. Én a következőt szoktam: az akciós könyveket megveszem, mert azt máskor nem tudom. A friss megjelenésből óvatosabban válogatok, hiszen azt bármikor megrendelhetem a netről.

Érdemes megnézni a Könyvmolyképzős zsákbamacskákat is, mert azt csak a fővárosban lehet kapni a kiadó boltjaiban. Egy zsákbamacska 1.700 ft, és tök jó könyveket rejt.

Viszont, ha van olyan könyv, amire nagyon fáj a fogad, akkor szerintem vedd meg. Iszonyú érzés tud lenni, ha végig csak bámulod, megkívánod, akarod, és úgy mész haza, hogy nem lett a tied. Ritkán van könyves esemény, ha belefér a keretbe, jó néha elengednie magát az embernek.

#5 – Tippek a dedikálásokhoz

Először is: ha különleges neved van, írd le előre egy papírra, és úgy add oda az írónak. Nekem elég kellemetlen volt szerzőként, amikor elrontottam valaki nevét, és hiába kérdeztem meg jópárszor, akkor is félrecsúszott, és ezzel kábé tönkrevágtam a könyvét. Iszonyú érzés volt, hiába mosolygott az olvasó. Egy kis átnyújtott papírral mindez elkerülhető.

Ha nem szeretnéd magaddal cipelni az összes könyvedet, amit aláíratnál, van egy másik tipp is. Lehet venni a papírboltban “vignetta lapot”. Lehet rosszul mondom a nevét, a lényeg, hogy A/4-es fehér lap, ami ragasztható. Ezt érdemes kisebb részekre vágni, és minden írónak odaadni egy-egy darabot, hogy azt írja alá, otthon pedig beleragaszthatod a könyvedbe. Oké, így nem lesz száz százalékos az élmény, de ha egy nap tizenöt kedvenc íród dedikál, akkor kábé harminc könyvet cipelhetnél. Kissé necces, nem? A beleragasztós trükkel viszont bármelyik könyved dedikált lehet, anélkül, hogy elhoznád otthonról a fél könyvtárad.