Home Hírek 13 YA regény, amiből film vagy tévésorozat készülhet

13 YA regény, amiből film vagy tévésorozat készülhet

Ugyan nem mindig tudunk felhőtlenül boldogok lenni, ha egy könyvsorozatból adaptáció készül, hiszen néha meredek változtatásokat kell átélnünk. De azért sokan várjuk, hogy a kedvenceink megérkezzenek a nagyvászonra is – vagy tévésorozat legyen belőle.

Most olyan Young Adult regényeket gyűjtöttem össze, amikből felmerült, hogy elkészülhet az adaptáció. Sajnos egyiknél sem száz százalék, hogy ténylegesen le is forgatják, de legalább a kezdeti lépések megtörténtek.

Mielőtt a listát átböngésznétek, egy kis rövid infó: sokszor a stúdiók megveszik a megfilmesítés jogát, de nem forgatják le a filmet. Ebben az esetben fizetnek egy összeget az írónak a jogokért, és más stúdió már nem csaphat le rá x évig. Sokszor előfordul sajnos, hogy a jogok ugyan elkeltek, de a projekt nem halad, és ha letelik az x év, akkor a stúdió nem hosszabbítja meg. Például olyan indokkal, hogy a YA disztópia adaptációk újabban megbuknak a mozikban, lásd Az 5. hullám.

Tehát fenntartásokkal érdemes kezelni a listát, és csak óvatosan örülni, ha valamelyik kedvenc jogaira lecsapott egy stúdió.

Marissa Meyer – Cinder

Az írónő a weboldalán megírta, hogy elkeltek az adaptáció filmjogai, tehát egy stúdiónál vannak arra várva, hogy ténylegesen zöld utat kapjon, és megkezdődjenek a munkálatok.

Leigh Bardugo – Árnyék és csont

A filmadaptáció jogai a DreamWorksnél vannak, és a Harry Potterből ismerős David Heyman a producer. Ezt az infót tette közzé 2012-ben az Entertainment Weekley, azóta viszont sok idő eltelt, így…

Ava Dellaria – Kedves halottak

A filmjogokat a FOX 2000 stúdió vásárolta meg, és ugyanazok a producerek dolgoznak rajta, akik a Csillagainkban a hibát már sikerre vitték. A történetet ismerve ez bőven kihozható kis költségvetéssel, így szerintem itt lehet reménykedni.

Erika Johansen – Tear királynője

A Warner Bros már a film megjelenése előtt megvásárolta a filmes jogokat. A producernek David Heymant nézték ki, női hősnőnek pedig Emma Watsont, aki executive producerként is kivenné a részét a munkálatokból.

Scott Westerfeld – Csúfok

Az író még három éve írta ki a Twitter oldalára, hogy mozgolódás támadt a film adaptációja körül, és készülőben van a szerződés is. Azóta viszont nincs újdonság, hiába kérdezik a tweetnél a rajongók időnként meg.

Marie Lu – Legenda

Még 2013-ban elkeltek a filmes jogok, a projekt pedig azóta is rendezőre vadászik. Remélhetőleg történik valami, mert ez tényleg képernyőért kiált.

Pierce Brown – Vörös lázadás

Tavaly az író osztotta meg a hírt, miszerint a film megtalálta a rendezőjét, Marc Fostert, aki korábban a World War Z-n dolgozott, de azóta nincs friss hír sajnos.

Kiera Cass – A Párválasztó

2012-ben és 2013-ban a The CW akart sorozatot csinálni belőle, de hiába forgatták le az első részt, a többit nem kérték be. A filmes jogok 2015-ben elkeltek, tavaly pedig bejelentették, hogy el is készül a film. Hát, nagyon izgatottan várom!

Tahereh Mafi – Ne érints

2015-ben az írónő írta ki a Twitterre, hogy a Ne érints jogait az ABC Studios vásárolta meg, ők készítették például a Született Feleségeket. Tavaly is írt erről Mafi, akkor jelezte, hogy a projekttel minden rendben van, még életben van, csak nagyon lassúak a munkálatok.

John Green – Alaska nyomában

Már bejelentett tény volt, hogy elkészül a film, meg is kezdődtek a munkálatok, de történt némi összezördülés John Green és a rendező között. Green számára ez a könyv szerelemprojekt, a saját iskolás éveit dolgozta fel, most abban reménykedik, hogy a filmből semmi nem lesz, és várja, hogy vissza szálljanak rá a jogok.

Victoria Aveyard – Vörös királynő

Még 2015-ben jelentették be, hogy film lesz belőle, és Elizabeth Banks lenne a rendező. Az írónő is mondta itt-ott, hogy történnek a dolgok, de komolyabb bejelentés még nem történt.

Jandy Nelson – Az ég a földig ér

2015-ben jelentették be, hogy a könyv jogait megvette a Warner Bros. Azóta újdonság, hogy az írónő dolgozik az adaptáción.

Sarah J. Maas – Üvegtrón

Tavaly jelentette be a Hulu, hogy sorozatot terveznek forgatni az Üvegtrónból Az árnyak királynője címmel. Várjuk a friss híreket.