Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Kiadói és szerzői bojkott jött létre az Alexandra könyvesboltok ellen!

A tegnapi cikkében a HVG tette közzé, hogy az Alexandra könyvesboltok helyzete elég tarthatatlan. Matyi Dezső ugyanis levelet küldött a kiadóknak, miszerint nem tudnak fizetni nekik, és máshoz irányította őket a jogos követelésekkel. A hír ide kattintva elolvasható.

alexandra

A hogyanról pedig röviden: a rendszer úgy működik itthon, hogy a nagy hálózatoknak a kiadók leadják előre a könyveiket, amik értékesítik azt, amiért 50-55%-ot levonnak. Az eladott könyv árának a 45-50%-a jut vissza a kiadóhoz, ha például egy Dream válogatás könyvet az Alexandrában veszel meg. És az Alexandra ezeket az összegeket nem juttatja el régóta a kiadókhoz.

A helyzet így elég tarthatatlan, és az egyik kiadó már bojkottot is hirdetett:

Kedves Olvasók!
A kialakult könyvpiaci helyzetre való tekintettel megkérünk mindenkit, hogy a könyveinket NE az Alexandra boltokban vásároljátok meg, mert abból a kiadó egy forinthoz sem fog hozzájutni. A megértéseteket köszönjük!

alexandra-bojkott

A bojkottot több szerző is nyíltan támogatta, mint a Borbíró Borbála kötetek szerzője, Gaura Ágnes, a Bizánc sorozat szerzője, Pusztai Andrea, vagy Vivien Holloway írónő. A fenti képet is Gaura Ágnes kezdte el terjeszteni.

Személy szerint egy dolgot tudok hozzátenni: ha lehetőségetek van rá, érdemes mindig a kiadótól közvetlenül megvásárolni a könyvet, mert így a könyv árából nem a 45-50%, hanem a teljes összeg a kiadóhoz kerül, ráadásul azonnal. Így jóval nagyobb esély lesz arra, hogy a kiadók megmaradjanak, és újabb könyvek megjelenését tudják finanszírozni.