Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Papp Dóra – Tükörlelkek

Amint megláttam a könyv álomszép borítóját és elolvastam a tartalmát éreztem, hogy nekem ez kell, de kellett még Lapozz Ági biztatása, hogy vágjak bele. Hálás vagyok a tippért, a regény tényleg annyira jó, mint amilyennek első pillantásra tűnik.

Emelem a kalapom Papp Dóra előtt: tökéletesen elkülönültek egymástól az E/1-es nézőpontok, mesteriek voltak a csavarok! Szuper, hogy sikerült az összes fejezetet cliffhangerrel zárni (ami sokkal nehezebb, mint első blikkre hinnénk). A karakterek élettel teliek voltak és szerethetőek, de ami a legfontosabb, hogy akadtak hibáik, egyik sem volt tökéletes, sokkal inkább emberi.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

papp-dora-tukorlelkek

A történet ábrázolása, a magyar valóság lefestése pompásan sikerült, egyszerű volt beleélni magam a sztoriba. Örömmel láttam, hogy tabu témákat is érint a regény, az egyik főhős ráadásul színes bőrű volt, ami kuriózumnak számít a magyar regények között. Dóra, tényleg nagyon jó könyvet alkottál, gratulálok! (De azért kifejtem bővebben is, hogy miért is szerettem annyira a Tükörlelkeket).

Ha netán valaki még nem ismerné, a sztorit röviden összefoglalom: adott két, egymástól igencsak eltérő lány. Kriszti – gúnynevén Rágógumi – népszerű, gazdag, az álomlány látszatát kelti, de vívódik a továbbtanulás kérdésével és a szülei is igencsak rászálltak, nem engedik, hogy önállóan döntsön a jövőjéről.

Orsi – gúnynevén Tragédia – nehezen nyílik meg az embereknek, vad, erőszakos és dacos. Az édesapja öngyilkosságán viszont képtelen túllépni. A két lány egy iskolába jár, és mindkettejük életét egy-egy fiú – azaz a nagybetűs szerelem – pezsdíti fel és készteti őket nem várt döntések meghozatalára.

Ahogy én elképzeltem: Orsi | A fotón: Taylor Momsen
Papp Dóra – Tükörlelkek | Ahogy én elképzeltem: Orsi | A fotón: Taylor Momsen

A két hősnőnk ritkán érintkezik egymással, tudnak a másikról, de mondhatni utálják a másikat, de mégis, a közös iskola és ismerősök kapcsán gyönyörűen egybefonódik az életük. Különösen szerettem, hogy mit gondolnak a másikról, mennyire lenézik a mutatott kép alapján egymást, de mi, az olvasók pontosan láttuk, hogy mi van a háttérben.

Imádtam a sztoriban, hogy a barátság milyen sokat jelent mindkét főhősünk számára. Legjobb barátaik, az önkép és étkezési zavarokkal küzdő Eszter, és a meleg Viki (aki igazából fiú) komplex karakterek voltak, önálló problémákkal és gondolatokkal. Rengeteget hozzáadtak a történet élvezhetőségéhez.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

A szerelem naná, hogy édesen jött be a képbe. Mind Kornél, mind Olivér zseniális karakterek, szerettem látni, hogy miként változtatja meg a lányokat a szerelem. Plusz egyáltalán, hogy élik meg az elsőt, ami nagy dolog. Itt is jól elkülönült egymástól a lányok jelleme, hiszen mindketten másként reagáltak a dolgokra, hiába élték át mondhatni ugyanazt.

Ahogy én elképzeltem: Kornél | A fotón: Matt Czuchry
Papp Dóra – Tükörlelkek | Ahogy én elképzeltem: Kornél | A fotón: Matt Czuchry

A srácokat is jól ábrázolta az írónő, igazán átjött a jellemük. Szerettem, hogy láttam Kornél családját, imádtam a srác kitartását és humorát, és persze azt is, hogy képes volt Kriszti miatt átszelni az országot.

Olivér pedig maga a csoda, jófej, vicces, kiáll magáért és azokért, akiket kedvel, emellett közvetlen és rendkívül okos.Jó volt látni, harcol az álmaiért, és ahelyett, hogy hagyná a családjának, hogy lehúzza, inkább erőt merít a beszólásaikból és felépíti a saját jövőjét. Ez is nagyon fontos üzenet, remélem dekódolja majd az, akit (sajnálatos módon) ez érint.

Különösen szerettem, hogy Kriszti mexikói származású, és így a bőre barna. Az ilyen karaktertől valahogy azt várjuk, hogy legyen kiközösítve és szenvedjen a bőrszíne miatt, de Kriszti pont, hogy népszerű volt, és ez szuper döntés. Amikor egyetlen pillanatra előjött, hogy ő sem olyan magabiztos, és bizony gondol rá, hogy ő bőrszínre más, de nem hagyja, hogy ez határozza meg a sorsát és az életét, az volt az igazán csúcs.

Ahogy én elképzeltem: Kriszti | A fotón: Cierra Ramirez
Papp Dóra – Tükörlelkek | Ahogy én elképzeltem: Kriszti | A fotón: Cierra Ramirez

Amit még mindenképpen ki kell emelni Krisztinél, az a tánc, mert nagyon szépen volt leírva, és szerettem a lány zenei ízlését is. (Meg amúgy is, jók voltak a popkult utalások, dacára annak is, hogy Orsinál egyetlen zenekart vagy előadót sem ismertem).

Orsinál a fekete humorát bírtam a legjobban, és persze a tanárával, Paullal közös jeleneteit. A kettősük üdítő volt, szerettem végigélni, ahogy a lány megnyílik, és egy cseppet változik, jobb emberré lesz. Azt viszont sajnos nem nagyon értettem meg – avagy fogadtam el -, hogy miért bánik ennyire rútul az anyjával. Oké, hogy utálja a nevelőapját, de picit fura volt nekem. (Vagy csak rossz olvasni).

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

Egyetlen dolog zavart igazán a regényben, nem bírom ki, hogy ne említsem meg 🙂 Kábé az ötvenedik oldalnál jöttem rá, hogy Kriszti legjobb barátnője, Viki, igazából fiú, és Viktor a neve. Nagyon szerencsétlen választásnak érzem, leginkább mert nem volt megalapozva. Amennyiben Viktor transzexuális, akkor részemről oké a dolog, de amennyiben nem az, részemről egyenesen hiteltelen, hogy női néven hívassa magát. Oké, hogy a Viktort nehéz becézni, de a Vik még mindig uniszexebb, míg a Viki egyértelműen lány név. Egy meleg fiúnak anélkül is éppen elég nehéz a gimiben, hogy lány néven hívassa magát, szóval ez a rész nagyon fura volt.

Ahogy én elképzeltem: Viki (Viktor) | A fotón: Chris Colfer
Papp Dóra – Tükörlelkek | Ahogy én elképzeltem: Viki (Viktor) | A fotón: Chris Colfer

Értékelés: 10/10

A Tükörlelkek egy szuper regény, ami remek üzeneteteket közvetít az olvasóknak, miközben csodásan szórakoztat. Papp Dóra szuper munkát végzett, gratulálok a könyvhöz!

Hogy tetszik a borító? Imádom! Még ránézni is gyönyörű, annyira fiatalos, menő és gyönyörűek a színei. Olyan jó, amikor egy könyv nem csak belül szuper, hanem kívülről is álomszép.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Kár lenne kihagyni ezt az élményt, szerintem csapjatok le a könyvre!

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *