Home Könyvek listák Évértékelés 2016 – Íme, a 20 kedvenc könyvélményem 2016-ból

Évértékelés 2016 – Íme, a 20 kedvenc könyvélményem 2016-ból

Most vállalkoztam a lehetetlenre: a 103 elolvasott könyvemből kiválasztottam 20-at, amik a legemlékezetesebbek voltak számomra. Tudom, nem hangzik elsőre olyan nehéznek a válogatás, de szerencsémre jól választok könyveket, a nagyobb csalódások ritkák, így csupa jó könyvet olvastam idén.

x-a-kedvenc-konyveim-2016

A válogatás során két ökölszabályom volt: 1. nem nézem vissza az értékelésem, hogy ne befolyásoljon. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyire maradt meg bennem jó élményként a könyv. A 2. szabályom: egy sorozatból csak egy kötetet jelölök meg (igen, itt látszik, hogy az ember igyekszik könnyíteni a saját dolgát).

De hogy ne ússzam meg ilyen egyszerűen, íme, két kedvenc, ami abszolút kiemelést érdemel:

  • A kedvenc külföldi könyvem 2016-ból: Deirdre Riordan Hall – Sugar
  • A kedvenc magyar 2016-ból: Böszörményi Gyula – A Rudnay-gyilkosságok

Alább pedig megnézhetitek a top húszas listát, amit, hát tényleg nem volt egyszerű összeállítani, de a végeredménnyel elégedett vagyok. Ahogy látjátok, többségben vannak a komoly témákat érintő, elgondolkodtató regények, de becsúszott fantasy és persze több imádnivaló disztópia is.

Bízom benne, hogy találtok majd szíveteknek kedves köteteket a válogatásban, netán meghozom valamihez a kedveteket. Jó böngészést, és ne feledjétek, 2017-ben újfent találkozunk, és jövök az újabb könyvélményeim prezentálásával.

* A könyveket szerző neve szerint rendeztem ABC sorrendbe *

amy-ewing

Amy Ewing – Az ékkő

Pofátlanul erős disztópiáról van szó, ami egy nagyon durva világot mutat be, ahol néhány kiválasztott lány élete elképzelhetetlenül borzasztó: béranyák, akiket vernek, kínoznak és emberszámba se vesznek.

Egy ilyen leány a hősnőnk, aki próbál erős maradni ebben a mágiával és árulással teli szörnyű világban, ami nagyon nem egyszerű…

becky-albertalli

Becky Albertalli – Simon és a homo sapiens lobbi

Az idei olvasmányaim közül egyértelműbben ez volt a legcukibb. Becky Albertalli regénye egy habos-babos, rózsaszín szalaggal átkötött cukorbogár regény, ami bár komoly témát pedzeget (coming out), de mégis, annyira zabálnivalóan – igaz, néhol émelyítően – édes, hogy nem lehetett nem szeretni.

A központi romantikus szál, az e-mailes ötlet, és eleve Simon coming outtal kapcsolatos gondolatai azok, ami miatt a listán lett a helye. Alig várom már a filmet, amiben Nick Robinson lesz a férfi főhős.

bessenyei-gabor

Bessenyei Gábor – A feledés folyója

Nem mondanám, hogy nagy rajongója vagyok a görög mitológiának, de Bessenyei Gábor könyvsorozata egyszerűen letehetetlen. Nagyon izgalmas a történet, jók a karakterek, időnként pedig sírva röhögök, és nem csak a Kéeren – a legjobb szereplő evör! – hanem a srácokon, vagy az adott szituációkon is.

Kifejezetten jó látni, hogy képes valaki itthon is legalább olyan magas szinten űzni az ifjúsági, görög mitológiás vonalat, mint odakint Rick Riordan.

boszormenyi-gyula

Böszörményi Gyula – A Rudnay-gyilkosságok

Egészen elképesztő ez a könyvsorozat, egyszerűen imádom! A gyönyörűen megfogalmazott, régies stílust, a szereplőit, a hatalmas rejtélyt és persze azt is, hogy olyan feelinget ad át, mintha tényleg ott sétálnék én is Miliékkel az 1900-as évek elején.

Idén elolvastam a sorozatból két nagykötetet, és egy kisregényt is, de meg kell állapítanom, hogy a Rudnay tette rám a legnagyobb hatást, messze azt éreztem a legprofibbnak (no nem mintha a többi rossz lenne). Tessenek Ambrózyt olvasni!

cassandra-clare1

Cassandra Clare – A hercegnő

Nagyon tartottam a Pokoli szerkezetek sorozattól, de szerencsére alaptalan volt a félelmem. Részről-részre egyre jobb lett a történet, és kvázi elérte a lehetetlent. Megimádtam egy szerelmi háromszöget, aminél ötletesebbet – pláne a megoldását tekintve – talán még életemben nem is olvastam.

Az igazi furmányosság viszont a zseniális mellékszereplőkben rejlik, akiket sokszor még a főhősöknél is jobban megszeretetett velem az írónő.

cassandra-clare2

Cassandra Clare – Mennyei tűz városa

Nem titok, hogy bár szeretem Cassandra Clare munkásságát, számomra A Végzet ereklyéi sorozata inkább guilty pleasure, köszönhetően a Jace és Clary közti első rész végi cliffhangernek. Viszont, az utolsó három részt már jobban szerettem, a Mennyei tűz városa pedig minden várakozásomat felülmúlta.

Izgalmas, érzelmekkel teli kötet volt, amit Clare nagyon jó dramaturgiai érzékkel épített fel. A kötet lezárása pedig hihetetlenül erős lett. Azért pedig külön jár a pacsi, hogy még a legborzasztóbb pillanatokban is sikerült mosolyt csalniuk az arcomra.

deirdre-riordan-hall

Deirdre Riordan Hall – Sugar

Az idei olvasmányaim közül magasan ez a kedvencem. Gyönyörű történet egy túlsúlyos lányról, akinél jobb, kedvesebb embert még nem hordott hátán a föld. Sugar rengeteget szenved, sokan bántják, de aztán beköszönt a szerelem is…

A könyv szerintem gyönyörűen átadta, hogy mennyire fontos erősnek lennünk minden helyzetben, és bárki képes lehet változtatni az életén. Csodálatos regény, bár mindenki elolvasná!

holly-smale

Holly Smale – A lány, aki ragyogni akart

Ez a könyvsorozat még mindig egyenlő a boldogsággal. Egy ap alatt kivégeztem a kötetet, végig hatalmas mosoly ült az arcomon, és hát, Harriettet nem szeretni egyszerűen lehetetlenség.

Ha egy könyvet kéne felírni receptre depresszió ellen, akkor tuti a Geek Girl sorozatot ajánlanám mindenkinek.

jeannette-wells

Jeannette Wells – Üvegvár

Iszonyú megrázó volt ez a kötet. Amikor elkezdtem olvasni, nem is voltam felkészülve rá. Egy memoárról van szó, amiben az írónő mindenféle ítélkezés nélkül meséli el, hogy milyen szörnyen nehéz élete volt gyerekként és tiniként.

Az anyja és az apja utált dolgozni, koszosan, büdösen és szakadt ruhában járt iskolába mert nem lehetett zuhanyozni az otthonában, az ebédje pedig az volt, amit az osztálytársai bedobáltak a szemetesbe, és ő onnan kikotort…

Egek, ahogy belegondolok a könyvbe, Jeannette életútjába máris tele vagyok szomorú haraggal, de emellett mély tisztelettel adózom az írónő felé. Ezt túlélni, kitörni a mélyszegénységből és végül íróként ennyi sikert elérni, ráadásul mindezt megírni, hát, emelem a kalapomat!

julie-kagawa

Julie Kagawa – A halhatatlanság szabályai

El sem akartam olvasni a könyvet, mert sok olvasóhoz hasonlóan, én is kezdtem azt hinni, hogy a vámpír témával már nem lehet újat mutatni. Hogy én mekkorát tévedtem!

A Halhatatlanság szabályai egy izgalmas disztópia, ahol a zombik ellepték a földet, a vámpírok pedig felfedték magukat, vámpírvárosokat alapítottak, és óvják az emberiség megmaradt részét, hogy azért legyen kiből lakmározni. A főhős pedig egy nagyon erős lány, aki mindent megtesz az életbenmaradásért…

julie-murphy

Julie Murphy – Így kerek az élet

Akárcsak a Sugar, ez a könyv is nagyon az elevenembe talált. A főszerepben egy duci lány, aki a túlsúlyos nénikéje halála után még rosszabb kapcsolatba kerül a volt szépségkirálynő anyjával. Ez pedig csak fokozódik, amikor dacból ő is jelentkezik a szépségversenyre…

Magával ragadó történet az elfogadásról, a döntési nehézségekről, a szülői kapcsolatról és persze a szerelemről. Ah, egy élmény volt!

kalapos-eva1

Kalapos Éva – D.A.C. 5. – Nagy döntések

A D.A.C. sorozat nagy szerelem, és minden részével egyre jobbá válik. Most a tiniterhesség volt a középpontban, mindez pedig elképesztően jól kivitelezve. Az írónő nagyon jól bemutatta a témát, de szerencsére sok más is előtérbe került.

Egyszerűen kell az olyan szerethető, komoly témákkal minőségi módon operáló könyvsorozat, mint a D.A.C.

kalapos-eva2

Kalapos Éva – Massza

Év elején az írónő stand alone regénnyel is jelentkezett, aminek bár a lezárása miatt kicsit morcos vagyok (nyitott végű), de maga a regény akkor is örök szerelem.

A középpontban egy művészlélek srác, Patrik, aki nagyon súlyos iskolai bullying áldozata lesz, ez pedig alapjaiban rengeti meg az egész életét. Mindez pedig iszonyú hitelesen, és sokszor meglepően fájdalmasan lett ábrázolva.

lisa-genova

Lisa Genova – Megmaradt Alice-nek

Bár a könyvből készült film se semmi, azért jegyezzük meg, hogy a könyv az igazi. Egészen elképesztő módon mutatta be az alzheimer kórt. Végignézhettük, hogy egy több diplomás anya miként szenved a kórtól, és mindezt hogy élik át a gyermekei és a férje is.

Sokszor megríkató, mérnöki pontossággal megírt, és nagyon hiteles regény volt ez a világ egyik legszörnyűbb betegségéről. És mi benne a legjobb? Hogy mégsem depi-regény, mert a fő üzenete az, hogy mennyire fontos a szeretet.

louise-o

Louise O’Neill – Örökké a tiéd

Sok disztópiát olvastam már, de kétségkívül ez a legmegrázóbb. A történet szerint a lányok születésük óta egy zárda-féleségben nevelkednek, ahol még írni-olvasni sem tanítják meg őket, csak arra nevelik, hogy engedelmesek, és ami a legfontosabb, gyönyörűek legyenek a férfiak számára.

“Karrier”-szempontból pedig három lehetőségük van: feleség, szerető (=prosti) vagy apáca/nevelőnő… Megrázó könyv volt ez, és nem csak a világ, hanem az abban kényelmesen elhelyezkedő szereplők miatt, a bullying pedig talán még sosem jött át ennyire fájdalmasan jól, mint itt.

marie-rutkoski

Marie Rutkoski – A nyertes átka

Az ókori római-görög szituációt megidéző regény hősnője egy gazdag leány, aki kényszerűségből megvesz egy jóképű rabszolgát, akivel lassan egymásba szeretnek. A sztori azonban mégsem ebben csúcsosodik ki, a háttérben ugyanis hatalmas dolgok mozgolódnak.

Leginkább azért emlékezetes számomra a regény, mert nagyon szerethető hősnővel operált, és végtelenül intelligens volt a történetvezetés. Az írónő előtt pedig emelem a kalapom, mert amit itt művelt, az szenzációs.

papp-dora

Papp Dóra – Tükörlelkek

Két lány, aki nem is különbözhetne egymástól jobban, és mégis, annyira hasonlók… Iskolai zaklatás, szülő gondok, első szerelem, barátproblémák, titkok, és minden más, ami izgalmassá tehet egy YA regényt.

Papp Dóra nagy érzékenységgel és éleslátással mutatta be, hogy mi játszódik le két fiatal lányban, akik életük legsebezhetőbb szakaszában kénytelenek szembenézni olyan gondokkal, ami egy felnőttet is komoly kihívás elé állítana.

sarah-j-mass

Sarah J. Mass – Tüskék és rózsák udvara

A Szépség és a szörnyeteg átirata durván erős hősnővel operált, ráadásul világteremtésben annyira erős volt, hogy egyértelműen a listán a helye.

Az írónő nagyon izgalmassá és szó szerint letehetetlenné tette a regényt, ami itt-ott megbicsaklott ugyan, de az egész képet nézve nagyon jó élmény maradt számomra, és egyben meglepetés is, mert nem hittem volna, hogy én beleszerethetek a regénybe. De összejött!

tabitha-suzuma

Tabitha Suzuma – Forbidden – Kimondhatatlan

Létezik-e nagyobb tabu a testvérszerelemnél? Az írónő nem a biztonságos utat választotta, nincs olyan, hogy ne ismernék egymást a felek, netán ne lennének vérrokonok. Lochan és Maya együtt nőnek fel, és észrevétlenül szeretnek egymásba…

Nagyon megrázó volt a regény, és nem csak a testvérszerelem, hanem az egész család helyzete, az alkoholista anya miatt is. A végkifejlet pedig, hát, arra még mindig nehezen találok szavakat. Örülök, hogy esélyt adtam a könyvnek, sokkal szegényebbnek érezném magam, ha nem olvastam volna el, és sikerült tágítanom a saját “elfogadásom” határait is.

victoria-aveyard

Victoria Aveyard – Vörös királynő

A Párválasztó és Az éhezők viadala találkozása egy pusztítóan jó könyvet eredményezett. A kőkemény hősnő, a durva világ, a WTF fordulatok és a jól felépített karakterek teszik ennyire sikeressé és szerethetővé a könyvet.

Ajánlom mindenkinek, aki imádja a disztópiákat, és szeretne valami egyedit olvasni, ahol aztán nincs megállás, mert mindig történik valami váratlan. A folytatása, az Üvegkard egy fokkal gyengébb sajnos, de bízom a harmadik részben.