Home Film és Sorozat kritika Filmkritika: Büszkeség és balítélet meg a zombik (2016)

Filmkritika: Büszkeség és balítélet meg a zombik (2016)

* A film Seth Grahame-Smith regénye alapján készült. Az eredeti könyvet Jane Austen művei inspirálták. *

Jane Austen világa a zombikkal vegyítve, olyan színészek tálalásában, mint Lily James és Douglas Booth? Naná, hogy már azóta kíváncsi voltam a filmre, hogy megtudtam elkészül az adaptáció. És mi lett a vége? Hatalmas koppanás.

buszkeseg-es-balitelet-meg-a-zombik-01

Rég láttam már ennyire rossz filmet, mint ez. Nem is értem, hogy miért néztem végig.

Oké, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy Jane Austen könyvet sem olvastam el, így az utalások kimaradtak, pedig lefogadom, volt belőlük egy rakat.

Az alapsztori nagyon érdekesnek tűnt: az 1800-as évek elején új pestis terjed, jönnek a zombik, a Bennet lányoknak pedig már nem csak férjet találni nehéz, hanem életben maradni is. Hogy a fenébe tudták ezt elrontani?

buszkeseg-es-balitelet-meg-a-zombik-04

Először is, bár az alaptörténet nagyon jól hangzik, a kidolgozás annál szánalmasabb, és ami bántóbb, hogy tele van logikai bakikkal.

Képzeljük el, hogy odakint rohangálnak a zombik, a túlélők pedig tényleg azzal foglalkoznak, hogy bált rendezzenek? Állandóan ismételgetik, hogy ennek és annak a pasinak mennyi az éves bevétele. Könyörgöm, honnan van ezeknek bevételük, amikor a földet ellepték a zombik? Melyik paraszt tud így adózni? Hogy a fenébe virágozhat így a kereskedelem? Vagy nézzük a film végét. Hogy a fenébe képzelték, hogy az értelmessé lett zombikat megállítja egy kis víz? Oké, nem sorolom, mert lemegy a nap.

buszkeseg-es-balitelet-meg-a-zombik-02

Kár egyébként, mert a látványvilág teljesen rendben volt, imádtam a gyönyörű ruhákat, a díszleteket, no és még mindig bolondulok az álomszép angol vidékért, a kastélyokért.

A színészeket is kifejezetten szerettem, és kábé a film összes jó momentumai hozzájuk köthetőek. Amikor a Bennett lányok nekiálltak zombikat aprítani, azt nagyon csíptem, imádom az erős női karaktereket, akik itt ráadásul fizikailag is azok voltak.

buszkeseg-es-balitelet-meg-a-zombik-03

A romantikus szál viszont annál gyengébb lett, egyedül talán Lizzynél és Mr. Darcynál tudtam elhinni, hogy éreznek is egymás iránt valamit, de ez is csak a színészek játékán múlt. Lily James forever! Na jó, Douglas Booth bugyiszaggató mosolya is sokat hozzáadott a másik romantikus szálhoz, de sokkal többet ki lehetett volna abból is hozni.

Ami pedig a film végét illeti, gondolom azt ők is viccnek szánták. A csata, az utolsó jelenet, a nagy lezárás, és eleve a nyitott vég… Mindenesetre ha valaki netán meg szeretné nézni, az utolsó 1 percet hagyja ki, úgy valamivel teljesebb lesz az élmény.

Sam Riley and Douglas Booth in Screen Gems' PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES.

Értékelés: 4/10

Kár ezt tovább ragozni, a film sajnos nagyon gyenge volt, mondhatni időpocsékolás, én legalábbis annak éreztem. Az ötletből, az alapanyagból sokkal több mindent ki lehetett volna hozni, nagyon sajnálom, hogy ez a film nem lehetett az, aminek rendeltetett.

Kinek ajánlom megtekintésre? Igazából senkinek, Jane Austen rajongóknak meg aztán pláne nem, úgyis csak morgolódnának rajta.

Mindenesetre az, hogy a film nekem ne tetszett, titeket ne fogjon vissza, hátha mégis megszeretitek! A Snitten például van jó pár pozitív vélemény is.