Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: David Levithan – Nap nap után

Ez a könyv maga a csoda. Rettentő gyorsan faltam a sorokat, élveztem a történetet, és imádtam az egész elgondolást. Fantasztikus alaptörténetre épít az író! A főhősünk, „A” minden nap új testben ébred, így van ez már születése óta. Fogalma sincs arról, milyen is lehet a saját teste, csupán a vele (a lelkével) egykorúakét veszi kölcsön egy-egy napra, hogy aztán nyomtalanul távozzon. Az életéből hiányzik az állandóság, a kapcsolatok, a barátok, hiszen mindig csak egy napig éli az adott ember életét, akinek a testébe költözik.

Egy nap azonban szerelemes lesz. Igazán szerelmes. Találkozik Rihanonnal, a tökéletes lánnyal, akit képtelen elengedni. Dacolni akar a lehetetlennel, és meghódítani a lány szívét! Már az elgondolás is imádnivaló, tipikusan olyan könyv, ami már a fülszövegével beránt engem, mint olvasót. A szerző David Levithan pedig igazi zseni! Gyönyörű gondolatok sorakoznak a regényben, a dramaturgiai ív egyenesen zseniális, a párbeszédek, a szituáció, a narráció nagyon elgondolkodtató.

nap nap utan

De most tényleg, képzeld el, hogy nincs saját tested. Minden egyes nap más bőrében ébredsz, és az ő életét kell élned. Nincsenek szüleid, barátaid, akik magadért szeretnének, és nagy valószínűséggel sosem találkozol újra ugyanazokkal az emberekkel, vagy ha igen, hát más bőrében leszel. Fiúéban, vagy lányéban, édes mindegy. Ugye mennyire durva gondolat? Élet az ilyen egyáltalán? „A” számára ez a valóság. A problémákat, az ebből fakadó nehézségeket pedig nagyon izgalmasan írta meg a szerző.

Minden egyes fejezetnél kíváncsian vártam, hogy aznap vajon kinek a bőrébe bújik „A”. Jó volt megismerni azt a rengeteg sorsot, a sok különböző embert és a szerelemeiket, csalódásaikat átélni, és betekintést engedni a hétköznapjaikba. Az elfogadás kapcsán is számos csodaszép gondolat megszületett, hiszen „A” beköltözött színesbőrű, transzexuális, mélyszegénységben élő, mexikói bevándorló, leszbikus és meleg tinédzser bőrébe is, de majdnem mindenkiben megtalálta a jót. Ez szerintem fantasztikus!

everyday

A regényben kiemelt szerelmi szál is volt, ami nagyon megérintett. Egyrészt csodáltam „A” elhivatottságát, és a szerelmét Rihannon iránt, másrészt felmerült bennem megannyi kétely, hogy vajon működhet-e ez kettejük között, képes lesz-e a lány elfogadni, hogy a „A” mindig más testben éled. És sokszor lányéban. Nagyon izgalmas jeleneteket eredményezett ez, fájó beszélgetéseket és levélváltásokat, sokszor pedig szívet melengető, aranyos pillanatokat.

Értékelés: 10/10

Érzelmi hullámvasútként éltem meg a Nap nap után olvasását, aminek kifejezetten örültem. David Levithan műve nem csak elgondolkodtatott, hanem szórakoztatott is, miközben számos értéket közvetített felém. Már most repesve várom a folytatást, remélem a Maxim Kiadó mihamarabb megjelenteti.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Kortól és nemtől függetlenül hiszem, hogy ezt a könyvet megszerethetitek. Adjatok egy esélyt, igazán megérdemli!