Home Könyvkritika Könyvkritika: Frank B. & Ernestine Gilbreth – Tucatjával olcsóbb

Könyvkritika: Frank B. & Ernestine Gilbreth – Tucatjával olcsóbb

Fogadjunk, hogy a legtöbben szkeptikusak vagytok a régi könyveket illetően? Mert én bizony az vagyok, ezt pedig az irodalmi tanulmányaimnak köszönhetem, a gimnáziumban ugyanis majdnem sikerült megutáltatniuk velem egy életre az olvasást, amikor Jókai Mór volt például kötelező, szerencsém, hogy épp akkor ismerkedtem meg a Neveletlen hercegnő és Meg Cabot nevével. Jó, most ezzel alaposan leírhattam magam a szemetekben, de ez van, vállalom: rühellem a régi könyveket. Viszont, ez az álláspontomat lehet, hogy módosítanom kell, Frank és Ernestine Gilbreth könyve ugyanis teljesen magával ragadott.

Emlékeztek még a Tucatjával olcsóbb című filmre, ahol Steve Martin mellett Tom Welling, Hilary Duff, Piper Perabo és még Ashton Kutcher is feltűnt? Anno nagyon szerettem, éppen ezért adtam esélyt ennek a könyvnek is. Örömmel tapasztaltam, hogy nem a film történetét veszik alapul, hanem tulajdonképpen lefestik azt, hogy is élt egy tizenkét gyerekkel megáldott család az ‘1900as évek elején, az Amerikai Egyesült Államokban. Nagyon érdekes volt már csak emiatt is, és nem is éreztem annyira azt a száz év távolságot, mármint, akkor is volt telefon, meg autó, és már a mozi is kezdett teret hódítani, és valljuk be, a társadalom problémái sem változtak túl sokat egy évszázad alatt. De nem emiatt szerettem meg ennyire ezt a könyvet.

A széleken a könyv eredeti, középen pedig a 2004-es film poszterével ellátott magyar borító

Tulajdonképpen itt nincs történet, mert a két testvér, Frank és Ernestine különálló sztorikat oszt meg jókedvű, rendkívül okos és tettrekész apjukról, aki ideje korán távozott az élők sorából, félárván hagyva tizenkét gyereket, akik közül a legfiatalabb kettő, a legidősebb pedig első éves egyetemista volt. A Tucatjával olcsóbb tulajdonképpen ennek a rendkívüli apának állít emléket, aki a gyerekeit rendre és fegyelemre tanította, de eközben nem felejtette el azt sem, hogy megjutalmazza és szeresse is a kis rakoncátlanokat. Különféle módszerei voltak, és bőven a korát megelőző praktikákat vetett be, például a reggeli készülődés közbe mindig idegen nyelvű zenét kellett hallgatniuk a srácoknak, és mivel így nőttek fel, mindannyian folyékonyan megtanultak franciául. De nem csak a katonás módszerek érdekességére derül fény a könyvből, hanem az apuka néhol szigorú, de persze a rendkívül kedves és szerethető oldaláról is. Roppant szórakoztató olvasmány, bármelyik korosztály részére.

Értékelés: 9/10
Azt hiszem a Tucatjával olcsóbb hatására nem ártana, ha elhagynám azt a gimnáziumi énemet, aki szerint csak a mai könyvek a jók, ugyanis a rég megírt alkotások (is) hordozhatnak értékeket és szórakoztató matériát. Amit pedig nagyon sajnálok az, hogy a regény folytatása, a Belles on Their Toes sajnos nem jelent meg Magyarországon. Mindenesetre ha egyszer, valami csoda folytán olyan jó lesz az angol nyelvtudásom, mindenképp el fogom olvasni a folytatást, ami az anyukát helyezi a középpontba, akinek egyedül kellett tizenkét gyereket felnevelnie a férje tragikus halála miatt…