Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Laura Silverman – Girl ​out of Water: Lány a vízből

Tengerpart, nyári romantikus sztori, némi önfelfedezés Sarah Dessen módra. Erre számítottam, amikor elkezdtem olvasni a könyvet, mert a fülszöveget direkt nem csekkoltam előre, hagytam, hogy meglepetésként érjen a történet. És hát, meglepetések jöttek, a kötet üzenete is mélységesen átjött, de nem tudom sajnos azt mondani, hogy beleszerettem volna a könyvbe.

A főszereplő Anise, a szörfös lány, aki egész életében a habokat szelte. Az édesapja egyedül neveli, az anyja a legrosszabb fajta vándorlélek: csak néha tűnik fel az életében, akkor is bejelentés nélkül, nem marad sokáig, és komoly sebet okoz mindenkinek. Anise élete akkor fordul fel fenekestül, amikor a nagynénjét baleset éri, így egy utolsó, a barátaival töltött nyár helyett Nebraskába kell költöznie, hogy vigyázzon a három unokatestvérére. És ahogy a borító is írja, van, hogy csak akkor talál magára az ember, ha elhagyja az otthonát.

A könyvet tulajdonképpen az utóbbi egy mondatra húzta fel az írónő. Anise személyiségfejlődése a lényeg, az, ahogyan a lány felnőtté válik, megismeri önmagát, elköveti a hibáit, és aztán megküzd azért, hogy kijavítsa őket. Külön jó ötlet volt, hogy az egészet az anyukájára húzta fel az írónő, hiszen Anise nem akar olyanná válni, mint az anyja, de mégis, a hibái nyomán talán megtörténhet mindez. Nagyon szép jelenetek születtek meg ezáltal, és maga az alapötlet is tök jó volt szerintem.

Az Anise körüli embereket is külön csíptem, a tengerparton maradt legjobb barátnő, Tess nekem igazi főnyeremény volt, olyan barát, akire mindenkinek szüksége lehet. A három unokatesó is érdekes karakternek bizonyult, az ikreket nem lehetett nem szeretni. Az apa karaktere volt még nagyon érdekes, leginkább ez a káromkodós, laza nevelési módszer tetszett, mert hozott némi újat a YA világba ezáltal. Ráadásul tényleg cool arcnak tűnt a fater.

Romantikus részből kaptunk egyből egy szerelmi háromszöget. Mert az utolsó estéjén Anise lesmárolta a legjobb barátját, Ericket, akinek amúgy kockás a hasa. És miközben végig ment a rinya, hogy mi lehetne köztük, amint megérkezik Nebraskába, megismer egy félkarú, de gödröcskés és magabiztos srácot, Lincolnt, aki baromi hamar felkelti a figyelmét…

Szó se róla, Lincoln baromi jó srác volt, imádtam, hogy megmutatta nála az írónő, hogy az, amit más gyengeségnek érez, tehát a fél kar hiányát, ugyanúgy lehet erősség is, és a személyiségünkön,erőnkön múlik, hogy áldozatként, vagy menő arcként élünk – legalábbis úgy éreztem ezt az üzenetet akarja átadni Lincoln karakterével, ami úgy-ahogy helytálló is. Ráadásul a kapcsolatuk is nagyon szépen épült.

Csak… úgy éreztem, hogy ez a regény nagyon sok mindent szeretne átadni, és ezt néhol erőltetetten, tekeregve tette meg. De ami ennél is fájóbb volt nekem, az Anise és a döntései. Itt is sok helyen éreztem, hogy erőltetett, másrészt pedig ez a gyors átfarolás a Lincoln vonalra nekem olyan hihetetlen volt. Plusz a regény sem az a sodró lendületű történet, az írónő szépen ír, de nem visznek annyira előre a mondatai, az egész kötet lassan hömpölyög előre, ami viszont szerintem sokatoknál akár előny lehet.

Értékelés: 8/10

A Lány a vízből nem lett a kedvenc könyvem, de látom az értékeit. Szép üzeneteket akart átadni, alapvetően egy jó történetet prezentált, és külön pacsi a szörf és a gördeszka miatt, érdekes volt ezekről olvasnom. De ezzel együtt néhol kissé erőltetetten akarta szerintem átadni az írónő a történetét, és ez valahogy rányomta a bélyegét az olvasási élményre is.

Hogy tetszik a borító? Nekem nagyon tetszik, és külön jó, hogy az eredetihez képest sötétebb kék az ég, így a címet is el lehet olvasni.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted Sarah Dessen könyveit, akkor érdemes egy próbát tenned, hátha ez is magával ragad.

LÁNY A VÍZBŐL – BLOGTURNÉ

  • Az idei Könyvhétre jelenik meg Laura Silverman Lány a vízből könyve a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Anise jól eltervezett nyara egy csapásra megváltozik, amikor kiderül, hogy rokonaihoz kell utaznia, és az ismerős, megnyugtató óceánt felváltja a tömény aszfalt. E nyár alatt a kezdetben elkeseredett lány számára nemcsak egy teljesen új világ nyílik meg, de rengeteget tanul a család, a barátság fontosságáról is, miközben a kedves, gödröcskés Lincoln is képbe kerül. Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, kövessétek a turné állomásait, és játsszatok könyvért.

  • Lincoln a gördeszkázás mestere a könyvünkben, úgyhogy a nyereményjátékunk is erre összpontosít. Minden állomáson találtok egy-egy gördeszka trükk leírást, a feladat pedig az lesz, hogy megfejtsétek a trükk nevét, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

    Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

    Majdnem ugyanaz, mint az ollie, csak a gördeszka pördül egyet a saját tengelye körül. Elugráskor az első lábbal rúgó mozdulatot téve, a hátsót pedig felemelve fog megfordulni a deszka.

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 06.10. Könyvvilág
    06.12. Deszy könyvajánlója
    06.14. Sorok Között
    06.16. Dreamworld
    06.18. Kelly és Lupi olvas


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading