Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Böszörményi Gyula – Szer'usz világ (Ambrózy báró esetei 5.)

Hű! Eddig is nagyon szerettem az Ambrózy báró esetei sorozatot, de a Szer’usz világ mindent vitt. Szerintem ez volt az eddigi legjobb, legszerethetőbb, legviccesebb és legjobban felépített Ambrózy kötet. Minden sorát imádtam! Márika pedig abszolút kedvenc karakterré nőtte ki magát.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a könyvet kedvezményesen a kiadótól! *

Miről is szól ez a kötet? Richárd bárót lelövik Detrich felügyelő pedig úgy gyanítja, hogy Mili meg a báróval ékszerekkel seftelnek, és erre gyenge bizonyítékokat is talál. Végül Márikára hárul a kemény feladat: szabadítsa ki Milikét a börtönből, találja meg a tettest, és vágja helyettünk is jól pofán Detrich felügyelőt.

Maga a könyv két nézőpontból íródott, pár fejezetben ugyanis Miliről olvashatunk. Az elején a bárónésággal járó terhek kapcsán, amik mondjuk elég édes jelenetek voltak, a végén pedig a börtönben találkoztunk vele újra. Milit eddig is szerettem, de ahogy a böriben viselkedett, az mindent vitt, különösen amikor nyomozni kezdett. Plusz olyan jól esett most látni, hogy mennyi mindent lesett el Ágata mamától.

Persze a kötet abszolút hősnője most Márika volt. Kicsit tartottam mondjuk ettől, mert olyan vicces, szerethető volt ez a lány mellékszereplőként, így törtem rajta a fejem, hogy vajon elbír-e egy egész kötetet. Nem-e lesz a stílusa túl sok egy idő után. De a félelmeim alaptalanok voltak, az író pont megtartotta a megfelelő hangsúlyokat: Márika kellően komoly tudott lenni, ha a helyzet úgy hozta, de a vicces énjét sem hagyta el, így sok derültséget okozott a beszólásaival és a tetteivel egyaránt. Az pedig, hogy ennyire jól tudott egyensúlyozni az író a „pont jó” és a „már sok” vékony határán, az egészen elképesztő volt.

Márikát pedig annyira szerettem jobban megismerni! Ez a szegény tabáni kislány nehéz sorsot élt át, de sosem adta fel, annyira derűs, jólelkű teremtés, akinek igenis megvan a magához való esze. Tessék, végre itt egy karakter, akinek iskolázottság nem jutott, de józan paraszti észből annál több, és máris esélyes arra, hogy ügyesen kinyomozzon dolgokat. Ráadásul nem is rosszul: ha a báró felgyógyul, ideje lenne Márikát is bevenni a privát „magánzó detektívképzőjébe” Mili helyett újoncnak.

A legtöbb történelmi filmben vagy könyvben inkább a régi idők szépségei jönnek elő: a gyönyörű ruhák, az udvariasság, a bálok… Böszörményi Gyula eddig is megmutatta, hogy mennyire kegyetlen volt a szegényekkel az a világ, amit eddig sokan csodáltak, viszont most teljes erővel csapott le a valóság. Borzasztó volt jobban megismerni Tabánt, Márika szemén át látni a kőkemény és szomorú magyar valóságot… És ne legyenek illúzióink, sokan ma sem élnek jobb körülmények között, mint anno Tabán lakhatatlan bérházaiban.

A könyvben két bűnügy került elő, mindkettő nagyon csavaros és jól átgondolt volt. Márikánál pedig az ötlet azzal a bizonyos asszonnyal és a gyerekekkel brutálisan erős lett, és szó szerint a szívem szakadt meg olvasás közben – de nem akarok spoilerezni. Mili bűnügyénél külön szerettem, hogy megmutatták, régen is ugyanúgy működtek azok a bizonyos bűnös élvezetek, amiket hajlamosak a modern kor vívmányainak hinni…

Minden történetben nagyon fontos az ellenpólus is, a gonosz, akinek a bukását várhatjuk. Deitrich felügyelő eddig is nagyon utálható volt, és baromira drukkolhattunk, hogy elbukjon, de itt aztán maximálisan működött ez a faktor. Imádtam utálni ezt az idegesítő, idióta frátert, és külön szerettem, amikor a szereplők is megmondták neki, hogy mekkora egy barom. Már csak emiatt is tele volt 5 csillagos jelenetekkel a könyv.

És akadta-e itt romantika? Nos, olyan sok azért nem, de egy picike jutott. Most már nagyon drukkolok, hogy Márika felfigyeljen végre Suha Istire, mert az a srác egy angyal, és olyan jól összeillenének. Addig is, élvezettel olvasom a beszólásaikat, a vitáikat. A közös jeleneteiknél pedig nagyon forró a levegő, tök jó köztük a kémia. Richárd és Mili kettőséről még mindig jó olvasni, a könyv végét azért megmosolyogtam, és nem csak Márika naív szemüvege miatt. Ágata mamát pedig még mindig nagyon szeretem.

Értékelés: 10/10

Nekem a Szer’usz világ lett a kedvenc Ambrózym. Márika nagyon jó hősnő volt. Egyszerű kis szegény lány, rengeteg ésszel, jó szívvel és éles, vicces nyelvvel. A kötet végig izgalmas, tele van erős pillanatokkal, érdekes titkokkal és a nyomozás-rész ismét mindent vitt. Ezek után nem is bánnám, ha lenne még kötet Márika főszereplésével. Végül is, ez a lány bármit kinyomoz, ha úgy adódik 🙂

Hogy tetszik a borító? Hehe, na ez itt duplán érdekes. Először nem nagyon tetszett a Márikás-borító, de a végső, a kiadó által megszerkesztett verzióban már nagyon tetszik. A Milis borító stílusában illeszkedik az eddigiekhez, de ez a nagyítós kép nem nagyon jön be.

Kinek ajánlom elolvasásra? Igazából bárkinek, akkor is, ha nem olvastál még Ambrózy kötetet, mert ez kvázi spin-offként/folytatásként is ugyanúgy megállja a helyét.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a könyvet kedvezményesen a kiadótól! *

SZER’USZ VILÁG – BLOGTURNÉ

  • A magyar rajongók legnagyobb örömére újabb Ambrózy-kötet érkezik a Könyvfesztiválra Böszörményi Gyula tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A Szer’usz világ történetében a báró és Mili után most egy újabb detektív lép színre, nem más, mint kedvenc komornánk, Mück Mária személyében. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Márikának vajon sikerül-e kihoznia Milit a fogságból, és Richárd felépül-e a sérüléséből, akkor kövessétek a blogturné állomásait, és játsszatok a könyvért, hiszen három példányt nyerhettek belőle!

  • Hogy kihozza Milit fogdából, a könyvünkben Márika komornából detektívvé avanzsálja magát, ez ihlette a nyereményjátékunkat is. Minden állomáson megtaláljátok egy híres irodalmi detektív leírását, a dolgotok pedig mindössze annyi, hogy kitaláljátok kiről van szó, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

    Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

    Agatha Christie több regényének és novellájának főszereplője, belga származású magándetektív. Külseje nagyon jellegzetes, alacsony termetű,rendkívül díszes és ápolt bajuszú, macskazöld szemű férfi, akinek az öltözködése mindig kényesen elegáns.

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 04.23. Könyvvilág
    04.27. Zakkant olvas
    04.28. Sorok Között
    04.29. Szembetűnő
    05.01. Deszy könyvajánlója
    05.03. Sorok Között (extra állomás)
    05.05. A Szofisztikált Macska
    05.07. Dreamworld


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading