Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Kass Morgan – The 100: 21 nap

Hát ez zseniális! Az írónőnek sikerült emelnie a tétet, a 21 nap pedig valahogy sokkal erősebb és lehengerlőbb lett, mint a Kiválasztottak. Egyszerűen imádom az atmoszférát, ami az egész regényt belengi, és letehetetlenné varázsolja. Bár, azt hiszem, hogy ez az írónő érdeme is, a stílusa ugyanis egészen magával ragadó.

the100-21-nap-konyv

Egy dolgot nagyon fontos kijelenteni: ég és föld a különbség a tévésorozat és a könyvek között. A sorozat realista módon mutatja be az alapsztorit, míg a könyvek cukormázba vannak mártva. Itt a szerelem a hangsúlyos és a romantika, minden más csak háttér: a disztópikus jelleg, a „bármikor meghalhatok” feeling vagy éppen az akciók. Még az a jelenet is, amikor Clarke megsérül, totál arra van felhúzva, hogy közelebb hozza őt Bellamyhoz.

Gond-e, hogy ennyire cukormázas a The 100 könyv? Abban az esetben abszolút nem az, ha úgy is állunk hozzá, hogy tudjuk, ez bizony teljesen más élményt fog nyújtani, mint a sorozat. Részemről a halál cuki kategóriába sorolandó a könyv, és talán a guilty pleasure jelleg is befigyel.

the-100-21-nap_bellamy

A főszereplők továbbra is elég egydimenziós karakterek, akiknek nem is lebeg más a szemük előtt, mint a szerelem. Míg az űrben a kolónia elpusztulása, és a blokkok lezárása a fő gond, miközben eljön a Titanicra hajazó, „kevés a szabad mentőűrhajó” problematika tematika, addig a földön a földlakók és Octavia elrablása okoz problémás helyzeteket. De igazából mindez csak háttér, itt tényleg a romantikán van a hangsúly.

Asszem ezt meg sem kell erősítenem: szeretem a The 100 párjait. A tévésorozatban meg nem jelenő Luke és Glass a kedvenceim, annyira zabálnivalóak mindketten, hogy az hihetetlen. Bellamy és Clarke párosa is durván erős, annyira süt köztük a kémia, hogy öröm a fejükben járni. Külön pacsi az írónőnek Wells és a földlakó lány közti jelenetek miatt, mert egyszerűen zseniális volt minden beszélgetésük. Annak pedig külön örültem, hogy azért kiderült némi érdekesség a Földről is.

the-100-21-nap_01wells

Az írónő hasonló panelekkel dolgozott mindegyik szerelmi szál során. Egy-egy, a múltban elkövetett hiba okozott törést az összes kapcsolatban, tehát ebből a szempontból nem erőltette meg magát Kass Morgan, más téren viszont jár a dicséret. Imádtam, ahogy a múlt visszaemlékezéseit összekötötte a jelennel, és az is kifejezetten vonzó volt számomra, ahogy a karakterek életútjai (akár a múltban, akár a jelenben), de összeértek. Ez okozott amúgy több aprócska, de annál élvezetesebb fan moment pillanatot, amiket kifejezetten élveztem.

Bár többször kifejtettem, hogy a romantika van a középpontban, de azért feltétlen beszélni kell a háttérről is. A disztópikus világ ábrázolása ugyan nem tűnik annyira hitelesnek, de élvezhetően van átadva. Még mindig az űrhajó életét szerettem a legjobban, döbbenetes volt, ahogy a pénz és a hatalom mennyire utat tör magának. A Földön kifejezetten érdekes látni, miként boldogulnak önállóan a tinik, és mennyire kevésen múlik az, hogy kitörjön a totális anarchia – bárhol is legyenek ezek az emberek.

the-100-21-nap_01clarke

Értékelés: 9/10

A 21 nap tökéletesen élvezhető volt, nagyon hamar a végére is értem. Abszolút magával ragadott a regény, az a típus, amit az ember csak úgy olvas tovább, mert egyszerűen nem akar kiszakadni a világból, és a karakterek bűvköréből. Kass Morgan nagy mesélő, és bár amit ír, az nem tökéletes, de egek, rettentően élvezhető!

Hogy tetszik a borító? Szerintem zseniális, annyira örülök, hogy sikerült megszerezni rá a tévésorozat egyik legjobb promó képét.

Kinek ajánlom elolvasásra? Disztópia kedvelőknek mindenképpen. A The 100 tévésorozat rajongói csak óvatosan csapjanak le rá, mert sok az eltérés – a karakterek életében, a leírásukban és az atmoszférában is. Baljós hangulat helyett itt a csillámpóni az úr!

THE 100: 21 NAP – BLOGTURNÉ

  • huszonegy

    A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Kass Morgan: Huszonegy nap című regényét, amely a The 100 sorozat második része és az azonos nevű amerikai tv széria forgatókönyvének alapjául szolgált. Folytatódik az évszázadok óta sugárfertőzött  Földre száműzött fiatal “bűnözők” izgalmas és fordulatokban gazdag kalandja. Immár biztos, hogy a Föld lakható, és nem pusztult ki teljesen az emberiség. A túlélők viszont nem fogadják tárt karokkal az űrből érkezett fiatalokat.  Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.

  • Mostani játékunk azoknak szól, akik olvasták az első részt, és ismerik a könyves karaktereket! A feladat annyi, hogy egyetlen mondat alapján ismerjétek fel a keresett személyt, és írjátok be a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
    A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

    A keresett személy: Luke gyerekkori barátja és ex-barátnője

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 12.06 Kelly és Lupi olvas
    12.08 CBooks
    12.10 Dreamworld
    12.12 Deszy könyvajánlója
    12.14 Sorok között


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading