Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvajánló: Ben Miller – Egy karácsonyi manó naplója

Tavaly már olvastam az író Amikor megmentettem a karácsonyt című kötetét, és nagyon szerettem, ezért kérdés se volt, hogy Ben Miller új könyvét is elolvassam-e. Nem mondom, hogy jobban tetszett, mint az előző, de kétségkívül élvezetes olvasmánynak bizonyult, különösen karácsony előtt.

A főszereplőnk Tógi, egy százhatvan éves manó, ami emberévekben számolva tizenhat évest jelent. A srác válságban van, ugyanis befejezte a sulit, de nem talált még állást, ezért otthon él a szüleivel, és a kistestvérei gondozásában segít, miközben arról álmodik, hogy Karácsony apó gyárában dolgozzon játékkészítőként. Amikor a kishúga, Szilvia játék makija eltűnik, Tógi varr neki egy másikat, és egyre több gyerek kér tőle játékot, ami Karácsony apó fülébe is eljut, így Tógi gyakornokként bekerül a gyárba, ahol új kalandok és nehézségek várják, miközben a karácsonyt is meg kell mentenie.

Tógi az a karakter, akit nagyon könnyű megszeretni. A kis manóban túlcsordul a szeretet és a tenni akarás, tele van álmokkal, és bár jópárszor elesik, de jó mintát is mutat, miszerint mindenből fel lehet állni, és tovább kell menni. Ez a tulajdonsága kifejezetten szimpatikus volt, ahogy az is, ahogy a világot látta. Olyan jó lelke volt, és emiatt az első oldaltól az utolsóig csak szurkolni lehetett neki azért, hogy megmentse a karácsonyt és megkapja álmai munkahelyét is.

Nagyon szeretem ezekben a karácsonyi történetekben azt, ahogy átadják az ünnepi hangulatot, és megmutatják nekünk, hogy mi rejlik a varázslat mögött. Érdekes volt látni hogy miként is működik a játékgyár, milyen trükköket alkalmaznak a manók. Rudolf, a rénszarvas is komolyabb szerepet kapott, elég vicces karakter volt, a jelenetei megmosolyogtatták az embert. Karácsony apóból sajnos keveset kaptunk, de ez egy sorozat első része, szóval a folytatásban remélem ő is előtérbe kerülhet.

Kaptunk egy rejtélyes szálat is, hiszen a karácsony veszélybe kerül, amikor elkezdenek eltűnni a játékok a gyárból. Ez a rejtély szál az, ami a célcsoportnak, a kisgyerekeknek érdekes lehet. Felnőttként nyilván átlátja az ember, de nem tudok nem elmenni amellett, hogy milyen negatív képet ad ez a rejtély szál a börtönből szabadult emberekkel kapcsolatosan, és ez így már kiskorban egy nagyon negatív képet ültet el minden gyerekben, aki elolvassa a könyvet. Hiszen azt vonhatja le a gyerek, hogy aki börtönből szabadult, abban ne bízz meg, ami egy nagyon rossz üzenet, nem is értem hogyan maradhatott bent egy gyerekkönyvben.

Értékelés: 7/10

Minden hibája ellenére ez egy nagyon szerethető, kalandos és szórakoztató történet egy imádnivaló főszereplővel és hatalmas karácsonyi varázslattal, no meg hangulattal. Ahogy olvastam, bele is gondoltam párszor, hogy de szívesen látnám filmként, igazi klasszikus lehetne belőle.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű, és imádom ezt a vörös színt, olyan jól passzol az ünnepekhez. A kötetet ismét Daniela Jaglenka Terrazzini illusztrációi díszítik. Nagyon szerettem őket, különösen a fejezetek elején megjelenő karácsonyi szimbólumokat.

Kinek ajánlom elolvasásra? Szerintem kisiskolások már bátran kézbe vehetik, akár önálló olvasásra is, de ez szerintem tipikusan olyan történet, amit a szülő is együtt élvezhet a gyerekkel a felolvasás során.

  • Ben Miller idén karácsonyra is elhozott nekünk egy különleges történetet, az Egy karácsonyi manó naplóját! Tarts te is velünk, olvasd el az értékeléseinket, és ha velünk játszol, akár nyerhetsz is egy példányt a kötetből!

  • Nyereményjátékunkban ezúttal karácsonyi regényekből idéztünk, a te feladatod pedig csupán az, hogy kitaláld, melyik regényből származik a blogokon található részlet, és a megoldást beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    „Miért koncentrálsz arra az egy apró dologra, ami nem tökéletes, amikor a többi jó?”

    a Rafflecopter giveaway

  • 12.16. Csak olvass!
    12.17. Zakkant olvas
    12.18. Szembetűnő
    12.19. Spirit Bliss Sárga könyves út
    12.20. Könyv és más
    12.21. Sorok között könyves blog
    12.22. Utószó
    12.23. Dreamworld


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading