Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Szivárványcsaládos mesekönyv miatt büntettek meg egy forgalmazót

Ma lépett hatályba a Fidesz homofób törvénye. Úgy tűnik, már most lehet gyakorlatban is látni, hogy mit is fog jelenteni mindez.

A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntetett meg egy könyvforgalmazót, amiért a klasszikus mesekönyvek között árulták a Szivárványcslaádokért Alapítvány „Micsoda család” című könyvét. Miközben a fülszövegben is szerepel, hogy miről szól ez a mesekönyv. Idézem: „Két szivárványcsalád története, akiknek épp úgy telnek a mindennapjaik, mint bárki másnak: tele vidámsággal és szeretettel.” Ez hol lenne a vásárlók megtévesztése?

Meg kell mondjam, elég elkeserítő mindezt látni. Ki tudja mit hoz még a jövő, amíg ez a törvény így érvényben marad. És én azokat a kommenteket sem értem, amiben háborognak, hogy minek jelent ez meg. A felnőtt emberek el tudják dönteni, hogy meg akarják-e venni a gyereknek a könyvet. A fülszöveg pedig egyértelműen közli, hogy itt két azonos nemű szülő szerepel. Tehát mégiscsak korlátozni akarja a törvény a szülők jogait? Remélem az ilyen büntetések nem lesznek negatív hatással az LMBT+ kötetek megjelenésére. Mert sajnos ez is előfordulhat, ha még több büntetést osztogat majd a kormány… Hiszen egy könyvet nem kötelező betiltani, az is elég, ha megbüntetik azt, aki árulja…

* Szeretnéd támogatni a kiadót? Szerezd be a mesekönyvet itt! *

Alább a kiadó posztja/közleménye:

250 ezer forintos büntetés a szivárványcsaládokról szóló mesekönyvünk miatt – a Szivárványcsaládokért Alapítvány reakciója.

A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazóját. Ezt Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott jelentette be a Hírtv esti beszélgetős műsorában. A politikus törvénysértéssel vádolta a forgalmazót, mert szerinte nem jelölte meg egyértelműen, hogy a mesekönyv – ahogy ő fogalmazott – a “normálistól” eltérő családokat jelenít meg. Az elhangzottakkal kapcsolatban több észrevételünk is van.

1, A szivárványcsaládok teljesen normális, hétköznapi családok. Ugyanúgy szeretjük a gyerekeinket, ugyanúgy meg kell főzni a kakaót reggel, ugyanúgy bosszankodunk, ha összefirkálja zsírkrétával a tapétát, és ugyanúgy elszorul a torkunk, amikor először áll ki verset mondani az iskolai ünnepségen. A KSH legutóbbi mikrocenzusának adatai alapján közel ezer szivárványcsalád nevel gyereket – de a számuk ennél minden bizonnyal magasabb, mert az adatok öt évvel ezelőttiek, és nem tartalmazzák az egyedülálló meleg szülőket, és azokat sem, akik valamiért nem vállalhatták fel, hogy egy párt alkotnak. A mostani húszas, harmincas korosztályból ráadásul azóta sokan vállaltak vagy tervezik a gyerekvállalást. Ezeknek a családoknak eddig nem volt saját mesekönyvük. Ezért tartottuk fontosnak, hogy megjelentessünk egy mesekönyvet, ami róluk – és elsősorban nekik szól.

2, A mesekönyv egyszerű, mindennapos történéseket mutat be, a szülők szexualitása nem is téma benne. Két család hétköznapjait, mindannyiunk számára ismerős rutinokat mutat be, kisgyerekek szemszögéből. A benne található verseket Szabó T. Anna József Attila-díjas költő, műfordító ültette át magyarra. A borítón, a könyv bemutatásából ráadásul kiderül, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne – és ez belelapozva is egyértelmű.

3, A kötet nem kötelező olvasmány: mindenki szabadon eldöntheti, hogy megvásárolja-e vagy sem. Ahogy azt is, hogy például egy klassz mese kapcsán szeretne-e a gyermekével beszélgetni arról, hogy vannak kisgyerekek, akiknek két anyukája vagy két apukája van – vagy sem.

4, Nagyon sok családnak jelentett nagyon sokat, hogy van egy olyan mesekönyv, ami róluk szól. Szerintünk egyetlen kisgyerektől sem szabad elvenni azt az örömöt, amit ezek a mesék okoznak, és egyetlen szülőtől sem azt a meghatottságot, hogy a sok bántás közepette, ami őket éri, születnek ilyen, nekik szóló kiadványok. A megjelenése óta a Micsoda család! több forgalmazónál is stabilan tartja a helyét a keresett kiadványok között. Ez visszaigazolja azt, hogy egy piaci rést fed le. Épp ez volt a célunk vele. Továbbra is hiszünk ugyanis abban, hogy minden család megérdemli, hogy lehessen meséje, és minden kisgyerek megérdemli, hogy egy mesében magára – és a szüleire ismerhessen.

5, A politikus a könyv kiadójának – azaz a Szivárványcsaládokért Alapítványnak – azt tanácsolja, hogy menjünk Ázsiába vagy Afrikába “érzékenyíteni”, ahol súlyosan büntetik a homoszexualitást. Szerinte ezeken a helyeken lehet védeni az emberi jogokat, Magyarországon ez nem indokolt. Nem értünk egyet Tarnai Richárddal. Sajnos az LMBTQ közösséghez tartozó magyar gyerekek, felnőttek és szivárványcsaládok jogaiért hazánkban is sok a tennivaló.

6, Először is fontos lenne, hogy egy család hétköznapjait bemutató mesekönyvért ne járjon 250 ezer forintos büntetés. Fontos lenne, hogy a kormány ne hagyjon magára 100 ezer gyereket, akik az iskolai ismeretterjesztő órák betiltása miatt segítség nélkül maradnak, éppen amikor a legnagyobb szükségük lenne rá. Fontos lenne, hogy a magyar kormány azon dolgozzon, hogy minden gyerek családban tudjon felnőni, ne pedig azon, hogy az egyedülállókat és a meleg párokat kizárja örökbefogadásból, ezzel sok száz gyereket fosztva meg a család lehetőségétől. Hogy ne szüntesse meg az Egyenlő Bánásmód Hatóságot és ne tiltsa törvényben a nemváltást.

7, A Szivárványcsaládokért Alapítvány tavaly ősszel párbeszédet indított, mert hiszünk abban, hogy minden gyereknek az a legjobb, ha családban nőhet fel és abban is, hogy a családok sokfélék. Örömmel láttuk, hogy az ország jelentős többsége ért és támogat minket: az Ipsos legfrissebb felmérése ugyanis azt mutatja, hogy a magyarok 62%-a szerint az azonos nemű szülők ugyanolyan jó szülők, mint az eltérő neműek. De azt is látjuk, hogy vannak, akik nem értenek velünk egyet abban, hogy a gyerek az első és a #acsaládazcsalád #megyünktovább

* Szeretnéd támogatni a kiadót? Szerezd be a mesekönyvet itt! *