Home Könyvek listák Íme 10 különbség a Shadow and Bone sorozat és a Grisa könyvek...

Íme 10 különbség a Shadow and Bone sorozat és a Grisa könyvek között

A Shadow and Bone az utóbbi évek egyik legjobban sikerült könyvadaptációja, amit nem véletlenül imádnak a Grisa könyvek rajongói. Pedig változtatás akad bőven, alább ezekről emlékeztem meg.

* Még nem olvastad a könyveket? Ismerd meg őket most! *

1. Az eredeti Grisa trilógiában nem szerepel Kaz, Jesper, Inej, Matthias és Nina. Ők a Hat varjú sorozat főhősei, akiket beemeltek a sorozatba, így megismerhetjük az előéletüket. A Grisa-idővonalat nem bántották az írók, ráadásul Leigh Bardugo is az egyik executive producer, így extrán odafigyeltek.

2. A könyvekben Alina ravkai származású, nem említik, hogy részben shu lenne. A sorozatban viszont ezzel a változtatással nem csak a diverzitás jelenik meg, hanem a rasszizmus finom ábrázolása is.

3. A sorozatban nagy szerepet kapott Mal és Alina levelezése. Ez a könyvekben is így van, ott viszont Mal sorait nem olvashattuk. Az angolul olvasók egy fokkal szerencsésebbek, az ottani papír kiadás extra anyagába bekerültek Mal levelei is.

4. Tekintve, hogy a Grisa trilógia Alina szemszögéből íródott, egy csomó mindent nem láthattunk a szemén át. Az egyik ilyen például Mal vadászata volt a szarvas iránt.

5. Új nevet kapott Éjúr. Az évszázadok során sokféleképpen hívták őt, de csak a sorozat kreátorai nevezték el őt Kirigan tábornoknak. A könyvekben egyszerűen Éjúrnak hívják.

6. Apropó, Éjúr neve. A harmadik könyv egyik nagy és emlékezetes pillanata, amikor Éjúr elárulja a keresztnevét Alinának, azt, amit oly kevesen ismernek. A sorozatban erre sokkal hamarabb sor kerül, és itt Éjúr Alina manipulálására használja a belsőséges információt.

7. Ivan a sorozatban pont a legrosszabbkor jött be a szobába, amikor Alina és Éjúr már kezdték volna, öhm, jól érezni magukat. Na a könyvekben Ivan ezt meg sem próbálta.

8. Akadtak azért olyan teljesen új szereplők is, akik egyik Grisa-sorozatban sem szerepeltek. Ilyen például Az Intéző, aki egy vonat segítségével segített titokban átjutni a Zónán, akinek nincs túl sok erkölcse sem. De mondhatnánk Milót, az imádnivaló kecskét, vagy éppen a lázadó Zlatan tábornokot.

9. A Hat varjúban olvashatjuk Nina és Matthias előzmény történetét. Ott Nina 14 éves lányként találkozik Matthiasszal. A sorozatban mindkét karakter jóval idősebb, Nina a könyvekben például még jócskán a grisa-iskolába járt, itt már egy teljesen kiképeztett harcos, akit Éjúr kémként dolgoztat.

10. A könyvekben sokkal nagyobb szerepe van Alina kiképzésének, mint a sorozatban. Leginkább Botkin, a közelharcot tanító mester jelenetei maradtak ki, amit baromira sajnálok.

* Olvasd el a Grisa könyveket is! Csapj le rájuk most kedvezménynel *