Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

5+1 letehetetlen regény, amiben egy író a főszereplő

Írj arról, amit ismersz, tartja a mondás, egy író pedig mit ismerhetne jobban az írói létnél? 🙂 Éppen ezért nem is meglepő, hogy egyre több olyan regény jelenik meg magyarul is, aminek az egyik főszereplője író. Most 5+1 ilyen könyvet válogattam.
Alessandra Torre – A Szellemíró

Helena egy bestseller író, aki halálos beteg. A hátralévő idejében meg akarja írni élete történetét és bevallani a legnagyobb bűnét. Miközben a betegségtől fogy az ereje, riválisát hívja meg, hogy szellemíróként segítse őt.

A könyv legnagyobb erénye írós szempontból, hogy érzékletesen megmutatta mit jelent a szellemíró. Egy olyan személy, aki a te stílusodban írja meg a regényt, de a te irányításod alapján – ebben a könyvben legalábbis ez az olvasat van. A rivális kapcsán pedig előkerül egy nagyon erős dilemma arról, hogy mi történik, ha azt, amit a szívünkből írnánk nem kajálja a közönség, de más műveket igen. Mit tegyen ilyenkor az író? Hiszen a boltban senki sem kap ingyen kenyeret, de…

Christina Lauren – Autoboyography

A történet felépítése már önmagában nagyon különleges. Főhősünk, Tanner irodalmi kurzust vesz fel a gimiben, és egy regényt kéne megírniuk. A korábbi évek egyik győztese, Sebastien lesz a mentora, akibe Tanner beleszeret.

Írás kapcsán nagyon érdekesen kezelte azt, hogy mi történik, ha a hétköznapjainkról írunk, és milyen felemelő érzés tud lenni, ha kiírod magadból a gondokat, a frusztrációt. Ráadásul az írás számos egyéb élvezhető módon is feltűnt a történetben, és az amerikai könyvkiadás kulisszái mögé is bepillanthattunk egy kicsit.

Colleen Hoover – Verity

 

Hősnőnk egy csóró író, aki igazából csak azét ír, hogy legyen pénze a számlákra. Amikor lehetőséget kap, hogy a bestseller thriller író Verity sorozatát befejezze, elfogadja azt, noha belezúg az időközben lebénult Verity férjébe.

Ez tipikusan az a könyv, amit az ember soha nem felejt el. Íróként nekem már az WTF élmény volt, hogy valakinek ennyire nem fontos az írás maga, és csak és kizárólag a csekkek miatt ír, pedig végső soron ez is valid dolog, az írás nem csak önkifejezési forma. A fordulatokkal teli könyv viszont tele van csavarokkal, mint amikor Lowen megtalálja Verity titkos naplóját.

Kylie Scott & Audrey Carlan: Karanténszerelem

A regény a koronavírus járvány kitörésének az idején játszódik. Sadie egy író, és a szomszédba költözik Evan, a szexi focisztár, aki ihletet ad Sadie-nek egy regényhez, pláne amikor egyre jobban megismerik egymást.

Az írós életérzés egész jól átjött a történetben, különösen amikor az került szóba, hogy milyen az, ha egy írót teljesen beszippant az írás. De szerettem például azt is, ahogy arról mesélt mit jelent a koronavírus idején írni, mennyire tud erőt adni vagy éppen elvenni azt.

Suanne Laqueur – A ​pacsirták röpte

A történet egyik főhőse Javier, aki escortként dolgozik, emellett tini kora óta ír, és egyre nagyobb szenvedéllyel teszi azt. Ahogy telnek az évtizedek, úgy válik egyre sikeresebb íróvá Javier, a magánélete viszont nincs rendben, pláne mert nehezen fogadja el, hogy meleg, és a férfiakkal sincs szerencséje, akikkel beleszeret. (Ez csak a sztori nagyon zanzásított verziója, és Javier csak egy a három főhősből)

Az író fejben is ír, nem csak laptopon. Ezt mutatja meg a legjobban ez a regény, hiszen Javier fejben alkot, amikor megismer valakit, amikor ihletet kap egy embertől. A jóképű férfi egyik pillanatban még csak beszélget vele, aztán kiderül a vezetékneve (Trueblood), Javier pedig fejben már költi a rettenthetetlen hajóskapitány történetét. Ezt a szálat pedig elképesztően imádtam.

+1 Rácz-Stefán Tibor – Éld át a pillanatot!

Évekkel ezelőtt megfogadtam, hogy nem írok olyan regényt, aminek író az egyik főszereplője. Na ez eddig tartott! *-* Bastien egy 19 éves sikeres srác, aki fanfic íróból lett sikeres regényszerző. Egy baleset következtében írt egyre aktívabban, és amikor Budapestre érkezik dedikálni, megismeri a kiadója munkatársát, Pankát, akibe beleszeret.

Bastien nézőpontjában az írással kapcsolatban sok kérdés felmerül. Például mit jelentenek a trollok egy író életében, milyen dilemma lehet az, ha jóképű vagy, és emiatt felmerül sokakban a kérdés, hogy a külsőd vagy a tehetséged miatt olvasnak-e. De más is van, például az, hogy mennyire nehéz befejezni egy sorozatot, milyen érzés a dedikálás, mit jelent egy író számára az utolsó ember a sorban… És a regény egyik fő dilemmája is az íráshoz kapcsolódik, de nem spoilerezek!

Van ám még bőven olyan regény, aminek az egyik főhőse író, a molyon van is erről egy válogatás, ide kattintva megnézheted. A November 9-et és a Lázadó örököst kifejezetten ajánlom!


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading