Home Interjúk Karantén interjú Ashley Carrigannel, Az oroszlán árnyékában szerzőjével

Karantén interjú Ashley Carrigannel, Az oroszlán árnyékában szerzőjével

Új blogturné indult, amiben a kedvenc szerzőinket kérdeztük a karantén viszontagságairól. Először Ashley Carrigannel, Az oroszlán árnyékában szerzőjével beszélgettem, aki rengeteg érdekességet elmesélt a hétköznapjairól, de szóba kerültek a könyvei is természetesen!

Lassan két hónapja, hogy beütött a karantén és a koronavírus járvány. Te hogy éled meg ezeket a napokat? Miben változott meg legjobban az életed?

Folyamatosan a karantén ideje alatt is home office-ban dolgozom és előtte sem voltam az a mászkálós, ezért olyan hatalmas változást nem hozott ez a helyzet.

Nem szenvedek tőle. Nekem ez nem büntetés. Egyetlen dolog miatt zavart, hogy nem láthattam a szeretteimet, a szüleimet. Soha ilyen sokáig még nem voltunk távol egymástól. Mint mindenki, én is érzem a bőrömön a gazdasági problémákat, érinti a munkámat, az egzisztenciámat, és én sem tudom, mi lesz ezután. A terveimre koncentrálok, amiket meg fogok valósítani, mert ez lendít át a sötétebb időszakokon, amilyen ez is.

Íróként nem feltétlenül egyszerű ezekben az időkben alkotni, sokakat elhagyott az ihlet. Te hogy éled meg íróként a karantént?

Nekem is volt egy sötétebb és elkeseredettebb, mondhatni depisebb időszakom, úgy a harmadik hét környékén, de kirántottam magam belőle. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy éppen az új regényem kéziratának a végénél jártam.

Nyakig a történet aktuális csatájában, cselszövésében. Bizakodva elterveztem, hogy milyen sokat fogok majd írni a karantén alatt, mert nem kell olyan zöldhajnalban kelni, mint rendesen, és hogy ki fogom ezt most használni. Aztán kicsit belassultam az írással, mert a figyelmemet túlságosan magával húzták a negatív hírek és a félelem a megfertőződéstől. Aztán sikerült megint az írásra koncentrálni, mert ez mindig jó kapaszkodónak bizonyult és be is fejeztem az új könyvet. Már gépelem.

Nekem nagy kedvencem lett Az oroszlán árnyékában című regényed. Tudsz mesélni nekünk a folytatásról?

Köszönöm szépen. Örülök neki. Sokan várják a folytatást. A második részben a főszereplőnek, Neginnek új veszedelmes ellenféllel kell szembenéznie, aki nem kispályás. Az Alvilág urát, Nergalt is közelebbről megismerhetjük. És, ha azt mondom, közelebbről, azt úgy is kell érteni. Majd mindenki eldöntheti, hogy továbbra is követelőző, ellenséges alaknak tartja-e, mert az első rész végén nem volt túl megértő, vagy van esélye rá, hogy megkedvelitek.

Azt is meglátjuk, Negin mit kezd a két oroszlán – a szervezet és az isten – elvárásaival? Hogyan tudja összeegyeztetni a két oldalt? Bárhova lép, mindig jönnek a bonyodalmak, mintha aknamezőn próbálna balettozni. Lemert is meg kellene szabadítani a szomorú helyzetéből. Szóval, van bőségesen tennivaló.

Gyakran kalandozol a különböző zsánerek között, írtál történelmi romantikust, rubin pöttyöst, zafír pöttyöst. Van olyan zsáner, ami közelebb áll hozzád?

A misztikus világ az első számú kedvenc, ez nem is kérdés. Sokkal közelebb áll hozzám, mint a realista regények. Én nem vágyom a hétköznapi emberek nyűgeiről, bánatáról, drámáiról írni. Az ott van körülöttem mindenhol, abban élek. Nem kérek belőle még többet.

Azt az áldott időt, amit írásra fordíthatok olyan témákra és ötletekre ’pazarolom’, ami engem érdekel, és amit szeretek. Konkrét és nagyon határozott elképzelésem van a magam által teremtett világról, amiben immár több regényem is játszódik, és további terveim is vannak. Hihetetlen nagy teret enged a kreativitásnak a misztikus világ és ezt nagyon élvezem. Ez az én katalizátorom.

Az időbeosztás talán most még hangsúlyosabb, mint a karantén előtt volt. Hogyan tudsz zsonglőrködni a sajátoddal?

Azt hiszem, elég jól osztom be az időmet. Talán egy kicsivel több szabadságot hagyok magamnak, mert a különleges időszak megkívánja. Igazából engedékenyebb vagyok most úgy általánosságban mindennel és mindenkivel. Valahol muszáj piciként lazítani a tempón, mert ez most más helyzet. Ami most jól jön, hogy nem megy el naponta két és félóra a munkába és hazautazással. Nincs kényszer, hogy mit mikorra kell megcsinálni. Ez természetesen a civil munkámra nem érvényes. Ugyanúgy időt fordítok az írásra, a kutatómunkára, mert azt nem vagyok hajlandó eltolni.

A karantén sok mindent elvett tőlünk. Mi hiányzik a legjobban a békeidőből? És ha adott valamit számodra a karantén, akkor mi volt az?

Leginkább a személyes találkozás hiányzik azokkal, akik fontosak nekem. Zavar, hogy a szabadságnak eddig olyan magától értetődő, természetesnek vett apróságait most kétszer is meg kell gondolni, mint a vásárlás, a szabadban való közlekedés, a másokkal való érintkezés.

Nem vagyok ellene a szigorú szabályoknak, a szükséges intézkedéseknek, sőt, nagyon is kellenek, ha a helyzet megköveteli. Kibírjuk, túl leszünk rajta. Az elődeinknek ennél sokkal súlyosabb dolgokat kellett túlélni. Ez ahhoz semmiség. Csak önuralom kéne hozzá.

Ékes bizonyítékát kaptuk, hogy ha nem állna a mostani embereknek rendelkezésére az internet, elszabadult volna a pokol, mert olyan sokan nem tudnak mit kezdeni magukkal. Jó érzés volt látni, hogy az emberek összefognak, és akinek módjában áll, segít másokon. Minden tiszteletem azoké, akik olyan ágazatokban dolgoznak, ahol most is mindennap helyt kell állni, ott kell lenni.

Még a karantén sem vehetett rá, hogy kenyeret süssek, táncos-énekes videót vegyek fel, szelfikkel nyomjam tele az Instagramot, vagy falvédőt hímezzek. Viszont, tök jól megtanultam a youtube-ról maszkot varrni az ázsiai csajoktól. Belezúgtam az akrilfesték folyatás művészetébe. Elszántam magam, hogy leszokom a dohányzásról és már lassan két hónapja tartom is. Nem könnyű.

Most, ebben az időszakban mi az, ami a legjobban kikapcsol? Olvasás? Írás? Valamilyen sorozat?

Mindenből egy kicsivel próbálkozom. A legjobban az írás és a zenehallgatás válik be, de előtte is így volt. Ha ez a kettő megvan, akkor nekem minden oké. Az olvasás csak szerény mennyiségben, mert annyi új könyvötlet megy a fejemben, hogy kicsit nehezemre esik más művére figyelni huzamosabb ideig. A tévéműsorokkal nem vagyunk jóban, mert ha valami kettő percig nem köt le, már kapcsolok is tovább és így csak egy idegesítő, távkapcsoló nyomkodó banyává változok. Inkább nem is nagyon nézem.

Mi volt az utolsó dal, amit meghallgattál, az utolsó film és sorozat, amit láttál és az utolsó könyv, amit olvastál?

Zene: A 80-as évek egyik szuper bandája, a Kajagoogoo. Az elmúlt időszakban iszonyat sok nyolcvanas évek zenéjét hallgatok írás közben. Én akkor voltam ifjú titán és talán ezért a nosztalgiázás. Jó zenék voltak akkoriban. Sorozatot már nem nézek, mert sajnálom rá az időmet, de most rávettem magam a Westworld harmadik évadára. Könyv: most végzek lassan Anne Rice: Táltos-ával. (sokadszor olvasom)

Amint véget ér a karantén mi lesz az első dolog, amit megteszel?

Megyek tetováltatni! Megfogadtam, ha ezen az egész koronavírusos időszakon szerencsésen túl leszünk, akkor egy tetkó erejéig ’feljegyzést’ varratok magamra.

Köszönöm a kérdéseket.

* Kíváncsi lettél az írónő könyveire? Szerezd be őket a linkre kattintva! *

KARANTÉN INTERJÚ – BLOGTURNÉ

 • Az utóbbi heteket mindenki nehezen éli meg, ezért a Blogturné Klub csapata egy kis meglepetéssel készült nektek: interjút készítettünk a kedvenc szerzőinkkel! Tartsatok velünk, kövessétek az állomásokat a jobbnál jobb beszélgetésekért, és hogy még többet megtudjatok a kedvenc íróitokról. Ha pedig játszatok velünk, megnyerhetitek a Blogturné Klub tagjai által felajánlott könyveket is!

 • Mostani nyereményjátékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyit tudtok az interjúalanyainkról, így minden állomáson egy-egy kérdést találtok a meginterjúvolt szerzőkkel kapcsolatosan! A feladatotok az lesz, hogy válasszátok ki a Rafflecopter dobozban azt a könyvet, amelyet meg szeretnétek nyerni, és válaszoljatok a feltett kérdésre egy-egy könyvcímmel!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Ashley Carrigan melyik könyve jelent meg elsőként (2017-ben) a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában?

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • [Blogturné Klub]
  05. 11. Sorok között – Ashley Carrigan
  05. 13. Könyvvilág – Tavi Kata
  05. 15. Readinspo – Papp Dóra
  05. 17. Hagyjatok! Olvasok! – Rácz-Stefán Tibor
  05. 19. Sorok között – Eszes Rita
  05. 21. Utószó – Moskát Anita
  05. 23. Sorok között – Amira Stone
  05. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út – Pusztai Andrea
  05. 26. Sorok között – Kae Westa