Home Interjúk Interjú Ashley Carrigannel, az Árnyjátékos szerzőjével

Interjú Ashley Carrigannel, az Árnyjátékos szerzőjével

Ashley Carrigan már számos sikerkönyvet jegyez, júniusban pedig a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából jelent meg az új műve, az Árnyjátékos.

Az írónővel az interjúban többek között az Árnyjátékosról is beszélgettem, de szóba került az írói álnév, és az is, hogy miért írja először kézzel le a regényeit a hagyományos számítógép helyet.

A tiéd az első magyar szerző által írt rázós könyv, az Árnyjátékos, viszont írói álnevet használsz.

Az első perctől fogva, amikor már nemcsak a fióknak, hanem olvasóknak kezdtem írni, egyértelmű volt, hogy álnéven írok. Közel tíz éve volt egy megbeszélésem az egyik hazai kiadóvezetővel és ő is ezt javasolta. Egészen egyszerű oka volt, mégpedig az, hogy vámpírsorozattal és fantasyvel kezdtem az írást és a kiadóknál való házalást. Azokban az években a hazai piacon első voltam női vámpíríróként és semmiképp nem jött szóba a privát nevem.

Az eltelt évek során volt olyan pillanat, hogy megbántad a döntésed, és inkább publikálnál a saját neveden?

Nem bántam meg. Ellenkezőleg. Szigorúan különválasztom a civil életemet, a munkámat és az írói pályafutásomat. Később sem fogok a polgári nevemen írni. Olyannyira tartom magam ehhez, hogy civilként egyetlen közösségi oldalon sem vagyok fent sehol.

Az Árnyjátékos több szempontból is nagyon különleges történet, hiszen egy romantikus-erotikus maffiaregényről van szó. Mi ihlette a művet?

Egy merész ötlet ihlette. A női karaktereim erősek, határozottan vezetik az életüket. Miért ne csavarjunk egyet a bevett fogásokon, és miért ne egy nő hozzon rázós döntést, amivel saját maga kedvére választ nem éppen szokványos módon alkalmi szeretőt? De ahogy az nálam lenni szokott, semmi sem úgy alakul, ahogyan azt a szereplők elsőre hideg fejjel eltervezik. Ebben a könyvben is ez történik.

Azon ritka alkalmakkor, amikor romantikus műfajú regényt írok, nem adom egykönnyen a hőseimnek a boldogságot, hiszen az életben sem mindig egyszerű elérni, nem magától terem. A szerelem nem óvatoskodik, jön, tarol és meg kell harcolni a csatákat, akár áldozatok árán is.

Egyetértek, ez jó gondolat. Mi volt a legnehezebb – vagy éppen a legkönnyebb írás közben?

Sokkal nehezebben írok szerelmi/erotikus jeleneteket, ellentétben az akciójelenetekkel. Azt szoktam mondani, hogy százszor írok egy durva bunyóról, harcról, mint a szexről. Nehéz megőrizni az egyensúlyt, hogy ízléses maradjon a jelenet, de mégis érzékletesen mutassa be a két ember közötti szenvedélyt.

A férfi főhősöd, Nick egy különleges figura, hiszen ritkán látni könyvekben férfi luxusprostit. Nem tartottál a fogadtatástól? Mesélsz nekünk a karakterről?

Nem félek meredek eszközökhöz nyúlni a könyveimben. Nem tartok a fogadtatástól, mert nem a középkorban vagyunk és akár a könyvpiacon, akár a filmek világában ennél sokkal élesebb dolgokat jelenítenek meg az alkotók. Ráadásul Nick nagyon megnyerő férfi és egyetlen pillanatig sem vet rá negatív fényt a foglalkozása. Vonzó, intelligens és sejteni lehet, hogy titkol valamit. Valami olyasmit, ami sokkal többet sejtet a látszatnál.

Kinek és miért ajánlanád elolvasásra az Árnyjátékost?

Elsősorban a hölgyeknek, akik szeretik az izgalmas és szenvedélyes történeteket, ahol az érzelmi huzavonán kívül van egy kis plusz is. Valójában a könyv írásának kezdetekor még azt gondoltam, hogy szép, romantikus alvilági szerelem történetét fogom elmesélni. Csakhogy gyorsan kiderült, nekem ennyi nem lesz elég. Aztán egyszeriben a fehérgalléros bűnözők között találtam magam.

Az olvasók imádják az ilyen véletleneket 🙂 Azon kevés író közé tartozol, aki először kézzel írja meg a regényeit, és aztán gépeli be. Miért használod ezt a módszert? Érzésed szerint ez megkönnyíti, vagy inkább nehezíti az írós létedet?

Amikor én írni kezdtem a nyolcvanas évek elején, még spirálfüzetekbe dolgoztam. Számítógép még sehol sem volt. Aztán később lett írógépem, de továbbra is kézzel írtam, mert az csendes. Éjszakánként a panelben kopácsolni írógéppel nem annyira jó ötlet. Ráadásul annyira elmélyülten püföltem a billentyűket, hogy folyton azt vettem észre, hogy kifogyott a papír és a hengerre verem a szöveget. Néhány éve vettem laptopot, hogy na, majd most aztán egyenesen a gépbe fogok írni. De nem így lett.

Szeretek kézzel írni és miután ennyi sok év alatt megszoktam, nem fárasztó. Nem érzem nehézségnek. Az elkészült kézirat némi kis változtatáson esik át a begépeléskor. Ezt a szokásomat már meg is tartom. Szerencsére jól olvasható a folyóírásom, így könnyen követhető a begépeléskor.

Írtál már természetfelettivel operáló regényt, és realista művet is. Melyik áll hozzád közelebb? Netán hangulatfüggő, hogy mit írsz legszívesebben?

Egyértelműen a paranormális, misztikus világ az én saját terepem. Mindig örömmel térek vissza hozzá. Eredetileg is ezekkel kezdtem az írást. Néha kimerészkedek ebből a fura lényekkel és világokkal telezsúfolt közegből és megszületik pár romantikus mű, de utána mindjárt muszáj visszatérnem a szörnyeim közé.

Érdekesebb kihívás olyan történeteket alkotni, ahol egy egész világot, társadalmi berendezkedést, szokásokat, szabályokat és lényeket lehet teremteni.

A romantikus történeteim mindig nagyon gyorsan születnek meg, csupán néhány rövid hónap alatt, mintha valami érzelmi töltet robbanna ki belőlem és utána elengedem őket.

Az olvasóközönség azonban bizonyítottan ezekre a mesékre fogékonyabb és ezt a műfajt szeretik jobban, én pedig örömmel kedvezek nekik. Így mindannyian jól járunk. 🙂

Bár még csak most jelent meg az Árnyjátékos, de biztos vagyok benne, hogy az olvasóid nagyon várják a következő műved. Kérlek, mesélj nekünk az Ikrek haváról!

Az Ikrek hava nagyon érett, nyugodtan mondhatom, komoly érzelmes történetet mesél el. Igazi felnőtt szerelemről szól. Ha elég ügyes voltam és a kiadónak is tetszik, akkor bizakodva várhatjuk a következő Ashley Carrigan könyvet, amitől libabőrözni lehet, mondjuk majd a téli estéken.

Köszönöm szépen az interjút 🙂

ÁRNYJÁTÉKOS – BLOGTURNÉ

 • A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg Ashley Carrigan: Árnyjátékos című regényét az idei könyvhétre. A történet nem véletlenül kapta meg a Rázós könyvek besorolást, jó adag erotikával fűszerezett, izgalmas, kalandos történet vár az olvasókra. Hét állomásos blogturnéra indulunk, ahol elolvashatod a különböző véleményeket a könyvről és egy interjút a szerzővel. Ha velünk játszol,  esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

 • Ashley Carrigan könyveinek borítóiból válogattunk a játékhoz. Egy-egy részlet alapján kell kiderítenetek a könyvek címét, és beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
  Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 06.06 Kelly és Lupi olvas
  06.08 Lizzyke olvasókuckója
  06.10 Betonka szerint a világ
  06.12 Insane Life
  06.14 Sorok között
  06.16 Deszy könyvajánlója