Home Könyvkritika Könyvkritika: Karen McManus – Tartsd meg a titkot!

Könyvkritika: Karen McManus – Tartsd meg a titkot!

A szerző debütáló regénye, a Lehull a lepel nagy kedvenc lett, így a Tartsd meg a titkot! megjelenését is nagyon vártam. A könyv alaptörténete nagyon izgalmas: Ellery és az ikertestvére egy álmos kisvárosba költözik, ahol öt évenként mindig megölik a tini bálkirálynőt, és úgy tűnik, Ellery lehet a következő célpont.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a linkre kattintva! *

A csavar viszont az, hogy Ellery imádja a krimiket, és nagyon ravasz az éjszárása, így amikor bálkirálynőnek jelölik, próbál utánajárni, hogy mi lehet a közös a korábbi két esetnél, és persze meg szeretne menekülni. Különösen mert az első áldozat az édesanyja ikertestvére volt.

A másik főszereplőnk Malcolm, akii a bátyja árnyékában él, az előző meggyilkolt lánynak ugyanis ő volt a pasija, és az egész város azt hiszi, hogy a báty ölte meg a lányt, így Malcolm élete sem egyszerű.

A krimi szálról olyan sokat nem mesélnék, mert lényegében a könyv izgalmi részét pont a nyomozások adják, illetve az, hogy éppen ki lehet a gyilkos és miért, illetve van-e kapcsolat a mostani esetek között és a jelenben történő tragédiák kapcsán.

Kevés krimit nézek és olvasok, így nem is vagyok annyira abban a helyzetben, hogy meg tudjam ítélni mi a jó krimi és mi nem az. Számomra az itteni szál olyan lagymatag lett, olyan “mutogatunk erre-arra” típus, ami bár azért lehetett reális, mert tizenéves a nyomozgató hősnőnk, de olvasóként kicsit olyan fura volt.

Maga a gyilkos személye meglepő volt itt is, igaz, egy pont után már kezdtem gyanakodni. A könyv vége viszont baromi izgalmas lett, a lezárás pedig, amikor kiderült az a bizonyos mondat, amit Ellery fülébe súgott a gyilkos, na az több volt, mint zseniális. Ritkán olvas az ember ennyire jó lezárást.

A két főszereplő egyéni története viszont nagyon behúzott. Ellerynél imádtam a családi szálat, hogy milyen lehet egy labilis, wannabe színésznő mellett felnőni Hollywoodban, és mekkora változást tud jelenteni ha a nagymamádnál laksz, aki tényleg gondoskodik is rólad. A kapcsolatát is nagyon szerettem Ezrával, aki egy tök szimpi meleg srác volt egyébként. Érdekes volt az is, hogy Ellery hogyan kezd el nyitni az emberek felé, és úgy egyáltalán a karakterfejlődése, a múltban történtek is nagyon érdekes karakterré tették. Különösen az azzal kapcsolatos gondolatokat szerettem, hogy az anyja ikertestvére volt az egyik korábbi áldozat.

Malcolm szála is nagy telitalálat lett számomra. Úgy felnőni, hogy először a tökéletesnek tartott bátyád árnyékában élsz, aztán meg elítélik a családod, mert gyilkosnak hiszik a bátyád, na az kemény dió lehetett. Emiatt külön szerettem Malcolm személyiségét, a kedvességét, az időnként előbújó humorát. A kisvárosi feeling Malnál jött át a legjobban, annak minden előnyével és hátrányával. Az anyja új férje, és a mostohanővére karaktere is érdekes lett, különösen bejött a Malcolm – Kathrine kapcsolat dinamikája, illetve Mal karakterfejlődése is.

Gondolom nem lep meg senkit, volt egy romantikus szál is, de nem ez volt a középpontban, nem tűnt annyira kiemelkedőnek. Persze a párosunk szimpatikus volt, drukkoltam is nekik, hogy összejöjjenek, csak nem mozgatott meg annyira. Talán mert inkább tűntek barátoknak.

Sokat agyaltam azon, hogy miért nem tetszett nekem ez a könyv annyira, mint a Lehull a lepel. A válasz végül az, hogy kevésnek éreztem a két nézőpontot. Engem ezekben a YA krimikben mindig az érdekel, hogy az adott tragédiák hogyan érintik a szereplőket, milyen lelki folyamatok zajlanak le bennük. És míg a Lehull a lepelben négy oldalról jöttek az érdekes háttértörténetek, addig itt “csak” kettő volt – és érzésem szerint egy gyengébb krimiszál. Márpedig elég sok mellékszereplőnk volt, de csak bele-bele kaptunk a történetükbe, amik amúgy érdekesek lehettek volna, ha kapnak több teret.

Értékelés: 8/10

Alapvetően egy szerethető, jó alaptörténettel rendelkező és sok pontján elgondolkodtató regény lett a Tartsd meg a titkot! A főszereplők nagyon szerethetőek, de a krimiszálnál volt egy kis hiányérzetem, és több mellékszereplőt szerettem volna jobban megismerni. Ezzel együtt jó volt olvasni a könyvet.

Hogy tetszik a borító? Zseniális, imádom! Ráadásul a könyv gerince is olyan jól néz ki, csodásann tud mutatni majd a polcon.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted az izgalmas YA krimiket és a kisvárosi történteket, és nem bánod, ha nem a románc van a középpontban, adj egy esélyt ennek a könyvnek.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a linkre kattintva! *

TARTSD MEG A TITKOT! – BLOGTURNÉ

 • Karen M. Mcmanus, a nagy sikerű Lehull a lepel írónője új ifjúsági thrillerrel érkezett, mely szintén a Maxim Kiadó gondozásában jelent meg. A Tartsd meg a titkot középpontjában egy rejtélyes kisváros áll, ahol évekkel ezelőtt titokzatos körülmények között gyilkoltak meg egy fiatal lányt. Amikor a tinédzser ikerpár, Ellery és Ezra ideköltöznek, a titkok nyomába erednek, hogy felderítsék azokat, mielőtt a múlt árnyai újból lecsapnának. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!

 • A regény főhősei ikrek, így mi is további könyves ikerpárok nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy könyvet, a feladatotok pedig, hogy beírjátok az ikerpár tagjainak keresztneveit a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Elisabetta Gnone: Az ​ikrek titka

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 01.06. Könyv és más
  01.08. Olvasónapló
  01.10. Sorok között
  01.12. Könyvvilág
  01.14. Csak olvass!
  01.16. Readinspo
  01.18. Spirit Bliss Sárga könyves út