Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

4+1 könyv, aminek imádom a címét

Egy könyvnek címet adni soha nem egyszerű. Hogy is lehetne egyetlen (vagy éppen pár) szóba belefoglalni azt, hogy miről is akar szólni az adott kötet, az a jó pár száz oldal? Akadtak viszont olyan könyvek, ahol összejött a lehetetlen, és a cím jól utal a tartalomra. Most megmutatom azt az 4+1 kötetet, ami eszembe jutott.

Az első csók és egyéb démonok

Bessenyei Gábor több cikkben is írta, hogy nehéz volt címet találni a regénynek. Végül a kiadó javaslatára lett Az első csók és egyéb démonok a cím, amit én imádok. Egyrészt utal arra, hogy Patriknak most van először barátnője, romantikus élete, és valamilyen szinten ez is egy „démon” lehet az ember életében – és akkor ne is beszéljünk arról, hogy egy valóságos démon is üldözi a srácot, és próbálja megölni a szüleit.

Csillagainkban a hiba

John Green elárulta, hogy egy Shakespeare idézetből sikerült rátalálnia erre a címre. És milyen jó, hogy meglett! Hiszen ez a cím baromira passzol a történethez, kellően sejtelmes, és jól reflektál a Gus és Hazel tragédiájára is.

Nyugalom tengere

1969. július 20-án a küldetésük csúcspontjaként Buzz Aldrin sikeres leszállást hajtott végre a Holdon, és a küldetésük csúcspontjaként kiléphettek a holdfelszínre a Nyugalom tengerén. Tehát igen, Katja Millay könyvének a címe egyszerre egy terület elnevezése a Holdon.

Emellett viszont a történetre is remekül reflektál, hiszen a hősnőnk Nastya csak akkor nyugodt igazán, ha Josh garázsában lehet, együtt, a sráccal.

The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál

A könyv címét Angie Thomas 2Pac egyik dalszövegéből vette: „The Hate U Give Little Infants Fucks Everyone„, ami nagyjából azt jelenti, hogy már a gyerekkorunkban kapott gyűlölet elcsesz mindent.

És hogy csapódik le ez a könyvben? Több féleképpen nézhetjük. Például a fehér rendőr kapcsán, aki azért lövi le a fegyver nélküli fekete tinit, mert a bőrszíne miatt alapból feltételezi, hogy fegyver van nálal. De egy csomó más vonulata is van a történetben a címnek, és ez zseniális dolog.

+ Élni akarok!

Ez volt az a könyvem, ahol abszolút nem volt nehéz kitalálnom a címet, mert egyszerűen adta magát. A történet során Lilla egyetlen vágya, hogy megélhesse a hétköznapok egyszerű csodáit, és éljen amíg csak lehet. Így a cím adta magát, ráadásul úgy érzem, hogy az olvasók is szeretik, így ezt talitalálatnak érzem – bár lehet kicsit nagyképűség ezt így leírni.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading