Home Könyvkritika Könyvkritika: Lélekcseppek LMBT antológia

Könyvkritika: Lélekcseppek LMBT antológia

Idén startolt el a Szivárványálom Könyvek kiadó, ami nevéhez híven LMBT könyvekkel erősíti majd a hazai a könyvpiacot. Az első kiadványuk volt ez a rövid kis antológia, amiben négy szerző írásai kaptak helyet.

A kötetben versek, egypercesek és novellák szerepeltek, így aki mindhárom műfajt szereti, az nagyon örülhet. Én nem igazán csípem sem a verseket, sem az egyperceseket, így csak a novellákat olvastam el. Most azokról olvashattok véleményt. Íme!

Sam Wilberry: Hazugságok hálójában

Maga az alapötlet tetszett: adott egy pasi, akinek van egy pasija otthon, emellett (férfi) szeretőt is tart. Ő így boldog, aztán jön a krach… Az ötlet, és a csattanó is nagyon bejött, de mégsem lett kedvenc a novella, mert úgy éreztem, mintha csak a felszínt kapargatnánk.

Sam Wilberry: Füst és káosz

Talán a magyar környezet miatt is, de ez a novella vibrált az élettől. A középpontban egy srác, aki a volt kedvesét siratja, nagyon megható lett.

Sam Wilberry: Lélekfájdalom

Éreztem, hogy a főhős nagyon szenvedni akar, és olvasóként nekem is kéne, de sajnos nem jött át. Talán a hosszúsága miatt.

Sam Wilberry: Áldás vagy átok

Egyértelműen ez volt a legerősebb Wilberry novella a kötetben. Pedig itt nem volt csattanó, de nem is kellett. Elég volt annyi, hogy hitelesen bemutatott egy olyan élethelyzetet, amitől az LMBT közösség összes tagja retteg.

Tira Nael: Két szék közé

Ami ebben a novellában a legerősebb volt, az a csattanó, és a főhős stílusa. De kicsit úgy éreztem, hogy csak a felszínt kapargatjuk, nem igazán jött át, hogy mit is élvez igazán Duncan abban, hogy egyszerre két pasit fűz, pedig ez volt az érzelmi ív alapja. Mert enélkül Duncan csak egy srác lett, akinek egy pasi nem elég.

Tira Nael: Pokolban bízva

Nagyon örültem, hogy bekerült egy fantasy történet is a kötetbe. Az alapötlet nagyon tetszett, ahogy egy angyal próbálja megmenteni a szexi srácot. A végén a csattanó is nagyon működött, a karaktereket is szerettem. De a dőlt betűs “flashfowardok” miatt nekem nem működött ez a novella, folyamatosan kizökkentettek azok a sorok olvasásnál, ráadásul ei is spoilerezték a csattanót. Nagy kár érte, mert jó sok lehetőség volt ebben a novellában.

Betty Forester: Új hajnal

Ó, de gyönyörű volt ez a novella! A sztori szerint a főhős barátja egy másik országban kap munkát, így szakítanak, és ezt mutatja be röviden, de rendkívül hatásosan a novella. Az én szívem is a főhősével együtt szakadt meg, és annyira hitelesen, érzékletesen lett átadva, hogy mit érez ilyenkor egy ember.

Betty Forester: Keresztutak

A legjobb szó erre az, hogy ötletes. Érdekes volt végigélni így egy románc kialakulását, és gyönyörűen megmutatta a magyar társadalom lenyomatát is, annak a jó, és rossz oldalaival együtt.

Hajnal Kitti: Vallomás

Sok coming out történetet olvastam már, de kétségkívül ez volt az egyik legjobb. Hihetetlen, hogy mennyire szépen át tudta adni Hajnal Kitti azokat a félelmeket, amik egy emberben lecsapódnak a coming out előtt. Mert ez tényleg ilyen, itt pedig vérfagyasztóan hitelesen csapódik le minden, ami ezzel jár.

Magasan ez volt a legjobb novella a kötetben, ez az apa-fia kapcsolat pedig mindent vitt. Nem tagadom, a végén el is morzsoltam egy könnycseppet, annyira lehengerlő volt az egész.

Értékelés: 8/10

Jó ötlet volt ez a kötet, és akadtak benne kimagasló minőségű novellák is. Betty Forester és Hajnal Kitti mindenképpen felkerült nálam a “rá még figyelni fogok” listámra, alig várom már, hogy újra olvassak tőlük.

Hogy tetszik a borító? Maga az ötlet zseniális, viszont a címlap így kicsit olyan üresnek tűnik nekem. A gerinc miatt viszont jól mutat a polcon a kötet.

Kinek ajánlom elolvasára? Ha szereted az LMBT írásokat és a novellákat, akkor semmiképpen ne hagyd ki a Lélekcseppeket sem!