Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: S.J. Kincaid – A Kárhozott

A Kárhozott az egyik leginkább sztárolt disztópia napjainkban. Már a magyar megjelenés előtt folyamatosan láttam róla a cikkeket a külföldi blogokon, így iszonyúan kíváncsi voltam rá, hogy miért is szeretik ennyien S.J. Kincaid történetét. Most már teljesen megértem, és én is a rabja lettem.

A történet hősnője Nemezis, egy kárhozott, akit genetikailag arra terveztek, hogy szeresse, és élete végéig védelmezze a tulajdonosát. Emberfeletti erővel bír, génmanipulált, de ember is. A „tulajdonosa”, Sidonia egy fennkölt, akinek az élete veszélybe kerül, mert olyan nézeteket vall az apja, ami szúrja a császár szemét. Sidoniát végül behívják a császári udvarba, ahol akár meg is ölhetik. A lány édesanyja tervet eszel ki: Sidonia helyett Nemezis megy az udvarba, kiadva magát Sidóniának, hogy megvédje őt. És elkezdődik a hadművelet…

Természetesen a jövőben járunk, ahol a technikai fejlettség egészen elképesztő. A teljes naprendszer lakott, a fennköltek, vagyis a nemesek pedig nem bolygókon élnek, hanem fejlett űrhajókon, amiken vannak folyók, fák, és minden, amit el lehet képzelni. És pont ez a tudományos fejlettség adja a regény egyik legvitatottabb részét.

Ugyanis kialakult a helionita vallás, ami szó szerint üldözi a tudományokat, tehát nem lehet tanulni. A technikai fejlettséget persze élvezi a nemesség, de úgy vannak vele, a robotok működtetnek mindent, és megjavítják a másik robotot, ha az elromlott, ők pedig istenkáromlást követnének el, ha értenének a dolgokhoz. Viszont egyre több fekete lyuk generálódik a galaxisban, és tenni kéne valamit, plusz a hajók kezdenek elöregedni.

Ez a kettősség nagyon tetszett a regényben, hogy pont az a császár ágál a tudományok ellen, aki naponta fiatalító robotokkal tartja karban a testét, hogy több évtizeddel a háta mögött is húsz évesnek tűnjön. Persze, idővel kiderültek az okok, viszont az, hogy még a jövőben is a hit mögé bújjanak be a gonoszok, és azzal irányítsák a népet, egyszerre zseniális és borzasztó ötlet.

Mi tesz valakit emberré? Nagyjából ezen a vonalon pörgött a regény java része, köszönhetően a hősnőnek, Nemezisnek. a lány végig nagyon hitelesen narrálta végig a nehézségeit, azt, hogy bármit megtenne Sidoniáért, és miért is érzi magát kevesebbnek bárki másnál.

Szépen körbejárta a regény az emberség témáját, mert naná, hogy amint Nemezis elkerült Sidoniától, ésemberként kezd el vele bánni a környezete, benne is fellobbantak az emberi érzelmek, amiket nem is volt egyszerű kezelnie. Szerettem a személyiségfejlődését, és eleve az egész kérdéskört, mert érdekes dolog mindig azon agyalni, hogy mitől válik valaki igazán emberivé.

A Sidonia és Nemezis közti kapcsolat is csodálatos volt. Sidóniát imádtam, mert csodálatos volt látni azt, hogy ő miként közeledik Nemezis felé. Számára nem szolgáló, vagy testőr, hanem egy barát volt a lány, és ez adott hozzá rengeteget a karakterhez, a személyiségéhez.

A császári családot is kifejezetten szerettem. Az udvari intrikák, egymás hátbaszúrása, a percenként váltakozó szövetségesek, mind, jól kidolgozott munka volt, és mindhárom főbb császári karakter megalkotása zseniális lett. Legjobban mégis Cygnát szerettem, az őrült nagyit, aki nem véletlenül lett az univerzum leghatalmasabb embere annak ellenére, hogy nem ő viselte a koronát.

Kaptunk a könyvben egy szerelmi szálat is, ami engem teljesen elvarázsolt. Gyönyörűen volt kivitelezve, az ötlet, a jelenetek, egyszerűen mindent vittek. Nem akarok spoilerezni, így nem beszélek erről többet, de sok minden mellett egyértelműen ez vitte el a hátán a könyvet.

Persze, disztópia, így sejthetitek min volt még a hangsúly: megbuktatni a rendszert, igazságot szolgáltatni, rátalálni az emberségünkre. Ez a szál is végtelenül intelligensen lett kezelve. Itt okos emberek harcoltak egymás ellen, az eszüket vetették be, és nem a testi erejüket, ez pedig ahhoz vezetett, hogy a regény végig izgalmas és fordulatos maradt, egy pillanatra sem lehetett unatkozni. Ezért is tetszett ennyire.

Értékelés: 10/10

A Kárhozott tényleg olyan tökéletes regény, mint amilyen kiváló a híre. Jók a karakterei, imádnivaló a története, és S.J. Kincaid olyan igényesen és intelligensen építette fel dramaturgiailag az egészet, hogy csak tapsolni tudok. És nagyon várni a folytatást.

Hogy tetszik a borító? Egyszerűen gyönyörű! Tökéletesen illik a regényhez is.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a disztópiákat, akkor semmiképpen se hagyd ki. Egyértelműen ez az egyik legjobb a műfajában.

A KÁRHOZOTT – BLOGTURNÉ

 • A Twister Média jelentette meg S.J. Kincaid: A kárhozott című regényét, mely az azonos című sorozat első része. Nemezis, a kárhozott története a távoli jövőben játszódik egy messzi galaxisban, ahol egy szenátor lányát, Sidoniát kell védelmeznie akár az élete árán is. Az izgalmas regényt négy bloggerünk véleményezi a turné során, kövesd az állomásokat és esélyed lesz megnyerni a nyereménykönyvet a kiadó felajánlásában.

 • Minden állomáson láthatsz egy képet, ami egy-egy könyv borítórészlete. A kárhozott az űrben játszódik, ahogy a kitalálandó könyvek is. A részlet alapján fel kell ismerned a könyvcímet és beírnod a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Angol és magyar címet is elfogadunk.
  Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 02.22 Kelly és Lupi olvas
  02.24 Spirit Bliss
  02.26 Sorok között
  02.28 Könyvvilág