Home Könyvek listák 4 dolog, amit szeretek John Green könyveiben

4 dolog, amit szeretek John Green könyveiben

Nemrég töltötte be a negyvenet John Green, akinek immáron az összes megjelent regényét elolvashatjuk magyarul, a legújabb pedig 2018-ban érkezik. A friss események hatására pedig összegyűjtöttem azt, hogy mit is szeretek annyira Green könyveiben.

#1 – Az író stílusát. Mert egyszerűen imádnivaló az író stílusa. Sodró lendületű, visz magával a szöveg, ez pedig különösen az Alaska nyomában könyvnél volt remek, mert az volt az egyelten Green könyv, amibe nem szerettem bele, de hála a stílusának azt is simán el tudtam olvasni.

#2 – Mert hiteles. Legyen az fiú vagy lány karakter, E/1 vagy E/3, Green szereplőire nehéz azt mondani, hogy kitaláltak. Annyira jól felépíti őket, olyan elevenek, élők, lélegzőek, hogy olvasás során sokszor azt érzem, hogy bármikor lesétálhatnának a lapokról. Ez pedig szerintem nagyon jó.

Három szuper John Green könyv 🙂 Fotókredit: https://www.instagram.com/hachtamara/

#3 – Elgondolkodtatnak. Most ennél a pontnál legtöbben a Csillagainkban a hibára gondolhatunk, hiszen az tényleg rengeteg gondolatot ad át, de szerintem mindez a többi könyvre is igaz. Mert számomra Green könyvei nagyon agyalósak, hiszen olyan jól ábrázolja a helyzeteket és a karaktereket, és annyi gondolatot ad át az életről. Külön plusz pont, hogy Green csak stimulálja az agyam, de nem ad gondolatokat a számba. Arra késztet, hogy magam jöjjek rá, ő maximum csak rávezet. Ez pedig zseniális kombináció.

#4 – Éljen a karakterfejlődés! Green regényeiben megfigyelhető, hogy a főhős karakterének a fejlődése mindig szembeötlő. Általában egy átlagos srácot ismerhetünk meg, aki a történet végére férfivá lesz. A Katherine a köbön és a Papírvárosok szerintem tökéletes példa a “felnövés” regények létjogosultságára, hiszen mindkettőben nagyon érzékletesen átjön a főhősök karakterfejlődése. És ez tetszett, de nagyon.