Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Beth Flynn – Kilenc perc

No tessék, itt egy újabb elrablós, kissé erőszakosabb jellegű sötét-romantikus történet. Időnként jólesik ilyet olvasni, mert kicsit úgy érzem, hogy túl van a komfortzónámon, de igazából ezekben is a romantika dominál, csak igazi rosszfiúkba zúgnak bele a hősnők, nem olyan rossziúkba, akik „csak” bunkók. És még így is megvan a maga bája ezeknek a dark-romantikus könyveknek.

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva kedvezményesen beszerezheted! *

A Kilenc perc hősnője Gwinny, a tizenöt éves lány, akit elrabol egy helyi motoros banda, hogy a főgóré, Grizz felesége legyen. A lányt bezárva tartják, nem tud megszökni, mert megfenyegetik, hogy megölik a családját. Új nevet kap, ő lesz Cicc, és ahogy telik az idő, egyre közelebb kerül Grizzhez, de egy szelídebb motoros srác, Grunt is felkelti a figyelmét, miközben Grizz figyelmezteti, ő bizony az övé.

A történet 1975-ben kezdődik, ez pedig csak még jobbá tette az egészet, mert így ütősebben tudott működni a motoros bandás, elrablós szál is. Külön brutál nyitás volt a prológus, ahol már rögtön az első oldalakon a jelenben járunk egy kivégzésen, a regényben pedig a felnőtt Gwinny meséli el, hogy mi is történt vele, amíg Grizz felesége volt és a motelben élt a motoros bandával.

Ahogy én elképzeltem: Grunt | A fotón: Jencarlos Canela
Ahogy én elképzeltem: Grunt | A fotón: Jencarlos Canela

A regény legnagyobb előnye kétségkívül a stílusa. Beth Flynn nagyon olvasmányosan ír, az oldalak észrevétlenül pörögnek, ráadásul a sztori is izgalmas. Leginkább a fejezetek végén vannak hurkok, mert olyan ütős függővégekkel zárja le, hogy abszolút kíváncsivá tett, hogy mi fog történni. Az pedig, hogy több mellékszereplő életéről is kiderültek fájdalmas, vagy éppen megrázó adalékok csak még izgalmasabbá tették a regényt.

Egy dolgot viszont tisztázzunk: ez tényleg erőszakos könyv, és jóval több benne a brutalitás, mint a hasonló Fogoly a sötétben szériában. Persze, az írónő azt már nem vállalta be, hogy Grizz erőszakos legyen Ciccel szemben is, sőt, a lánnyal igazán úriemberként viselkedik, így érthető, hogy idővel Cicc miért szeret bele a vad motoros maffia-vezérbe annak dacára, hogy tudja, a férfi embereket öl, és bármit megtesz, bárkit eltapos, hogy elérje a célját.

Ahogy én elképzeltem: Cicc - Gwinny | A fotón: Carmen Villalobos
Ahogy én elképzeltem: Cicc – Gwinny | A fotón: Carmen Villalobos

A romantikus szál kap egyfajta pikantériát azzal, hogy Grizz tényleg nem egy szent. Gond nélkül kiszúrja másik szemét, hagy hét napig szenvedve meghalni valakit, vagy éppen kivágja bárki nyelvét, ha úgy érzi, gondot okozhat a későbbiek során, ha beszél. És ez még csak a jéghegy csúcsa: Grizz és a motoros banda iszonyú durva dolgokat csinál, az erőszak pedig teljesen hétköznapi dolognak számít a motelben.

Nagy hajtóerő még olvasás során Cicc, hiszen a lány iszonyúan szerethető. Rendkívül okos, emellett érzékeny és kedves, egy olyan istenszerető fiatal lány, akiből árad a jóság. Minde pedig tök jó kontrasztot ad a szerelemmel, azzal, hogy olyan férfiakat szeret meg, mint Grizz, vagy éppen Grunt, akik mindketten brutális gyilkosok, de a lány meglátja a jó oldalukat is. Kérdés, hogy mindez elég-e, és boldog tud-e lenni úgy is, hogy áltatja magát, és folytonos lelkiismeretfurdalással küzd.

Ahogy én elképzeltem: Grizz | A fotón: Chrlie Hunnam
Ahogy én elképzeltem: Grizz | A fotón: Chrlie Hunnam
Értékelés: 9/10

A Kilenc perc egy jól megírt és elgondolkodtató regény, ami hitelesen mutatja be a Stockholm szindrómát. Szerettem a morális dilemmákat, a dark romance jelleget, Cicc személyiségét, és eleve a mellékszereplőket és azt a szövevényes drámai vonalat, amit az írónő felépített a regény során. Le a kalappal!

Egy trilógiáról van szó, de érzésem szerint az első rész önmagában is olvasható. Megvan a lezárás, egy-egy érdekesebb dolog kiderül a végén, ami a képet egy kicsit megbolygatja ugyan, de alapvetően lezártnak érzem a regényt. Persze ha a többi rész megjelenik talán elolvasom, mindenesetre ezt így kerek élménynek tartom.

Hogy tetszik a borító? Hiteles. Mert tényleg az, hiszen a leírások alapján is pont így festett Grizz. Viszont bevallom, nem ez a kedvenc borítóm, túlságosan fura az a pasas, a csaj se szimpi rajta, és a póz is különös, ahogy ülnek a motoron.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha kedveled a dark romance könyveket, és nem riadsz vissza pár rázósabb, erőszakosabb jelenettől, akkor a Kilenc perc kell neked.

KILENC PERC – BLOGTURNÉ

  • Romantikus pszichothriller, telis-tele titkokkal és váratlan fordulatokkal. Fedezd fel az elképesztő történet mélységeit és add át magad a borzongásnak!

  • Mostani nyereményjátékunkban motormárkák utáni nyomozásra invitálunk titeket. A blogturné állomásain található rövid leírások alapján kell kitalálnotok egy-egy híres vagy épp hírhedt motorlegendát. Fontos! A megfejtésben a márkának és a típusnak egyaránt kell szerepelni pl így: Harley-Davidson Sports Model KH Flathead.
    Figyelem!
    A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta.
    A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

    A Mátrix újratöltve című filmben Trinity ilyen virtuális motoron menekült az ügynökök virtuális autói elől.

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 09.25. – Angelika blogja
    09.27. – MFKata gondolatai
    09.29. – Sorok között
    10.01. – Könyvvilág
    10.03. – Betonka szerint a világ
    10.05. – Dreamworld


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading