Home Szösszenetek A Harry Potter és Az éhezők viadala is betiltott könyv egyes könyvtárakban!

A Harry Potter és Az éhezők viadala is betiltott könyv egyes könyvtárakban!

Az amerikai szülők úgy tűnik nagyon ráérnek, ugyanis minden évben levelekkel bombázzák az iskolai és a városi könyvtárakat, hogy bizonyos könyveket tiltsanak ki a könyvtárakból. Mindezt meg is indokolják pár szóban, vagy akár hosszú levelekben, a könyvtárak pedig sajnos sokszor engednek a nyomásnak

x-titott-konyvek

A korábbi években több olyan könyv is felkerült a korábbi években, amiket itthon is kiadtak, mint az Egy különc srác feljegyzései (drog/alkohol/cigizés, homoszexualitás, szex, sőt, még maszturbálnak is benne), Az éhezők viadala (vallásos nézőpont WTF), Tizenhárom okom volt (Drog, alkohol, cigizés, szexualitás), Ne bántsátok a fekete rigót (durva nyelvezet, rasszizmus), Alkonyat (vallásos nézőpont, erőszak), Zabhegyező (durva nyelvezet, szexualitás), Gossip Girl (homoszexualitás, szexualitás, durva nyelvezet) vagy a Harry Potter sorozat a sátánizmus és okkultizmus vádjával.

A 2015-ös évben az alábbi tíz könyvet érte a legtöbb támadás:

1. John Green – Alaska nyomában
Az ok: Durva nyelvezet, szexuális tartalom. (Olvastam a könyvet, tény, hogy van benne némi szókimondóság, de könyörgöm, 16 éves simán elolvashatja.)

2. E.L. James – A szürke ötven árnyalata
Az ok: Jó, ezt ne is taglaljuk, mind tudjuk miről szól. A szülők amúgy attól félnek, hogy a tinik ki akarják majd próbálni, amit ott láttak.

sz

3. Jessica Herthel és Jazz Jennings: I Am Jazz
Az ok: Pontatlanság, meleg karakterek, szexualitás, vallási szempontok

4. Susan Kuklin: Beyond Magenta: Transgender Teens Speak Out
Az ok: Családellenes, durva nyelvezet, LMBT karakterek, szexualitás, vallási szempontból alkalmatlan. (Miért nem mondják ki nyíltan? Az vele a bajuk, hogy a téma a transzneműség.)

5. Mark Haddon – The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Az ok: durva nyelvezet, vallásos nézőpont, profán és ateista

biblia

6. A Biblia
Az ok: vallás. (WTF. Fogadjuk el, van aki vallásos, van, aki nem. Ezért ne tiltsunk már ki könyvet!)

7. Allison Bechdel – Fun Home
Az ok: erőszak és bizonyos képek

8. Craig Thompson – Haibi
Az ok: meztelenség, szexualitás

9. Jeanette Winter – Nasreen’s Secret School: A True Story from Afghanistan
Az ok: vallásos nézőpont, erőszak

levithan

10. David Levithan – Two Boys Kissing
Az ok: homoszexualitás, és egyéb tragédia, például a társadalom nem támadja a srácokat a szexuális irányultságuk miatt (Szörnyű, ugye?)

A tíz könyvből itthon csupán három jelent meg, de hát láthatjuk, hogy milyen okok vezettek leginkább a tiltakozáshullámokhoz. Ne legyen a könyvekben LMBT karakter, mert az ugye bűn (szerintük), a vallást se nagyon birizgálja senki, és légyszi, ne szexeljen már egy karakter sem, nehogy utánozni akarja őket a tini. (Magától persze eszébe se jutna senkinek, hogy izéljen. Ugyan már! Ki akarna szexelni tizenévesen…)

John Green videóban akadt ki a top tizes lista ellen, az összes gondolata teljesen jogos. Hiszen az Alaska nyomában kábé egy orális jelenet van, az sem prűd, a nyelvezete kissé talán durva, de könyörgöm, semmi olyan nincs a könyvben, amit ne olvashatna egy 16 éves. Green hozott egy tök jó példát: A Beavatottban azt látják a tinik, hogy mozgó vonatra ugranak fel a bátrak. Most akkor félni kéne, hogy majd megpróbálják utánozni őket? Több tisztelet a fiatal korosztálynak! Csak mert valaki tini, még nem hülye.

Oké, aláírom, a tízes listából van olyan, aminek én se látom helyét egy gimnáziumi könyvtárban, és itt A szürke ötven árnyalatára gondolok, azon a könyvön okkal van tizennyolcas karika. De, A bibliát miért kell kitiltani? Hiába vagyok ateista, még szerintem is nagyon WTF a döntés. És akkor mit gondolhat mindenről az, aki vallásos.

Az egészben pedig az a legszomorúbb, hogy sok iskolai vagy városi könyvtár végül enged a szülők követeléseinek, és nem csak ezt a tíz könyvet, hanem jóval többet tiltanak ki a nyomás miatt a könyvtárakból. Szomorú.