Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Stephanie Perkins – Anna és a francia csók

Már a megjelenése óta szemeztem a könyvvel, de mint sok régi Vörös Pöttyös, ez is idén nyáron talált csak rám. Rendkívül örültem, hogy végre elolvashattam, pláne mert a Lola és a szomszéd srácban már megismertem az Anna & Étienne párost, így igazán kíváncsi voltam, miként alakult ki a szerelmük, hogyan lettek ennyire király páros. Az Anna és a francia csók egy remek regény, sőt, a maga nemében páratlannak is mondható, hiszen a szerelem kialakulását egy nagyon fontos oldalról közelítette meg, és tette mindezt egyedi stílusban.

anna-es-a-francia-csok

A történet főszereplője a végzős Anna, aki regényíró apja hóbortja következtében utolsó évét Párizsban kénytelen eltölteni, távol a barátaitól és a családjától. Annának lassan megy a beilleszkedés, de új barátokat talál a francia fővárosban. Megismeri Etiénne St. Clair-t is, a jóképű, szimpatikus srácot, akibe hamar belehabarodik, de St. Clair már foglalt, a barátnője Ellie egy igazi bombázó.

Sok romantikus Young Adult könyvet elolvastam már, de az Anna és a francia csók egy valami miatt mindenképpen kiemelkedik a „tömegből”. Igaz, hogy már az első pillanatban megvolt a vonzás, az izzás a főszereplőink között, de a kötet során a legjobb barátok lettek, minden mély titkot megtudtak a másikról, és a szerelem mellett olyan mély, csodás kapcsolat alakult ki köztük, amit öröm volt olvasni. Így teljesen hitelesebb volt minden egyes drámai mozdulat, hiszen nagyon mély barátság fűzte őket egymáshoz a szerelmen kívül. Ebben rejlett a könyv legnagyobb ereje, az én szememben legalábbis mindenképpen.

Ahogy én elképzeltem: Étienne St. Clair | A fotón: Douglas Booth
Ahogy én elképzeltem: Étienne St. Clair | A fotón: Douglas Booth

Külön dicséretet érdemel Stephanie Perkins, hiszen remek stílusban írta meg a regényt, és tette mindezt hétköznapi és realista karakterekkel.Bár Étienne menő volt és jóképű, de emellett alacsony, nem gyönyörű fogsorú, néhol kevésbé magabiztos, egy cseppet önző és számos rossz döntést meghozó srác. Tehát emberi, nem a regényekben megszokott Mr. Tökéletesség, és igazából Annára is ez a jellemző, ahogy a regény összes szereplőjére is. Szeretem, amikor egy szerző ilyen realista karakterekkel dolgozik, mert sokkal átélhetőbbé válik a történet. Akár ismerhetnénk is Annát és Étiennet. És ez tök jó dolog.

Persze, nem tagadom, sok ponton idegesített a könyv. Például amikor Anna arról panaszkodott, hogy nincs pénze, de minden második oldalon Párizsban lófrált, mozizott vagy evett valami különlegességet, ami ugye pénzbe kerül. Úgy érzem, a regény is hosszabb egy kicsit a kelleténél, a Meredith-féle műbalhé nem kellett volna. Sajnálom, hogy a szerkesztő nem húzta meg egy kicsit a sztorit, azt meg különösen, hogy olyan gyors és hirtelen volt a lezárás, és Rashmi & Josh sem kapta meg az őket megérdemlő rivaldafényt, és az ő történetük is olyan kusza, érthetetlen maradt számomra. Pedig Rashmi annyira jó mellékszereplő volt, élvezet ilyen lányról olvasni.

Ahogy én elképzeltem: Anna | A fotón: Lucy Hale
Ahogy én elképzeltem: Anna | A fotón: Lucy Hale

Értékelés: 8/10

Minden apróbb hibája ellenére különleges regénynek tartom az Anna és a francia csókot, örülök, hogy végre elolvastam. Ezek után meg nagyon várom a harmadik kötetet, az Islát, pláne így, hogy már magát a karaktert is megismerhettem!

Hogy tetszik a borító? Jól néz ki, a csaj is szimpatikus rajta, de azt nagyon sajnálom, hogy a fiúból semmi se látszik.

Kinek ajánlom elolvasásra? Young és New Adult olvasóknak mindenképpen! A maga nemében egyedi a történetvezetés, érdemes időt szánni rá és elolvasni.

STEPHANIE PERKINS – ANNA ÉS A FRANCIA CSÓK – BLOGTURNÉ

anna-es-a-francia-csok

 

BLOGTURNÉ EXTRA: BORÍTÓ MUSTRA

Nálunk szerencsére az eredeti borítóval jelent meg az Anna és a francia csók, de több ország is készített saját verziót. Alább ezeket gyűjtöttem egy csokorba. Véleményem szerint bár vannak jó ötletek, de az originál a legszebb 🙂