Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Elizabeth Lim – Hat bíborszín darumadár

Az ilyen történetek miatt szeretem annyira a retellingeket. A Hat hattyú grimm mese szolgáltatta a regény alapját, de az író távolkeleti közegbe tette át a történetet, ami baromi jól állt neki, és persze külön mitológiát húzott fel a történethez, és megannyi extrával egészítette azt ki. Olvasóként nagyon élveztem ezt a különleges „mesét”, alig két alatt ki is olvastam, mert annyira a kezemhez nőtt a kötet.

A főszereplőnk Shiori, a királysága, Kiata egyetlen hercegnője, akit akarata ellenére hozzá akarnak kényszeríti egy vidéki hadúr fiához. A lány emiatt kesereg, és nehezen viseli azt is, hogy már lassan felnőtt, és véget értek a boldog gyermekévek, így a hat szeretett bátyja sem játszik már vele úgy, mint régen. Shiori élete akkor válik pokollá, amikor felfedezi, hogy a mostohaanyja természetfeletti képességekkel bír, a nő pedig elátkozza őt, egy tál kerül a fejére, a testvéreit darvakká változtatja, ráadásul ha akár csak egy hangot is kiad, valamelyik bátyja meghal, így a lánynak hang nélkül kell megtörnie az átkot.

Számomra az egész kötetben Shiori karakterfejlődése volt az, ami talán a legjobban tetszett. Kaptunk egy gondtalan hercegnőt, akinek igazából mindene megvan, de nyilván így is para ez a kényszerházasság, amit a nyakába zúdítanak. Az átok után viszont igazi kanosszajárás következik az életében, hiszen távol kerül a palotától, nem beszélhet, szolgálónak kell állnia, a tál miatt a fején démonnak nézik egyesek, ráadásul az átok megtöréséhez egy olyan munkát kell végeznie, ami miatt folyamatosan írtózatos kínok érik a kezét, de ugye egy hangot sem adhat ki…

A fan art forrása

Szóval igen, Shiori élete tényleg nagyon nehézzé válik, olvasóként pedig iszonyúan sajnáltam a lányt, mert annyira nem ezt érdemelte se ő, se a testvérei. Szerettem a közös jeleneteket a testvéreivel, úgy átjött a szeretet közöttük, és alig vártam, hogy miként törik majd meg az átkot, hogy végre boldogok lehessenek. A tesókon is lehetett ám látni, hogy az átok és a szomorúság megtörte őket, tényleg annyit szenvedett ez a család, hogy arra szavak nincsenek, olvasóként így tényleg nem tudtál mást tenni, mint drukkolni nekik a boldog végkifejletért.

Lim nagy erőssége a karakter teremtés, ugyanis a kötetben felbukkanó összes szereplő többdimenziós volt, még a kisebb szereplők is. Ott van például Hassan, első látszatra csak egy sima negatív karakternek tűnt, de nála is érzékelhetőek voltak a háttérben az okok, hogy milyen hite van, mit és kit próbál védelmezni, és hogy nem tiszteli a feljebbvalóját, jobbnak gondolja magát nála, és ezért hoz ilyen döntéseket. És ez tényleg csak egyetlen kicsi karakter, mindez pedig valahogy mindenkinél előjött. Szeretem, amikor egy író komplex szereplőgárdával dolgozik.

A fan art forrása

Az átok megtörése mellett kaptunk ám romantikát is, ugyanis feltűnik a történetben egy Zakkan nevű, imádnivalóan tökéletes srác. Tudjátok, az a típus, akinek aranyból van a szíve, történeteket mesél és énekel, jó harcos és igazságos, szóval minden, amire csak vágyhatsz. Imádtam a kettejük jeleneteit Shiorival, mert olyan édesek voltak együtt. Másrészt a szívem szakadt meg, mert milyen borzasztó lehet, ha ott a srác, akit kedvelsz, de nem szólalhatsz meg, nem kérhetsz segítséget. Ha megnevettet, de te nem adhatsz ki hangot, így azon szenvedsz, hogy visszafojtsd a kitörő nevetésed, különben az egyik testvéred belehal. Fájdalmas egy szerelem volt, de annyira tudtam nekik drukkolni, hogy az valami hihetetlen.

Ami az átkot, és annak a megtörését illeti, szerintem az egész sztori nagyon jól fel lett építve hozzá. Végig izgalmas volt miatta a kötet. Érdekes volt Shiori és a mostohaanyja kapcsolata is a visszaemlékezésekben, plusz nagyon szerettem azt a részt is, ahogy Shiori próbálgatta felfedezni a saját erejét. A lánynak egy életre kelt papír madár volt a legjobb barátja, Kiki pedig hihetetlenül cuki volt, nem túlzok, ha azt mondom, nekem is ő lett a kedvenc karakterem. De a nagyképű sárkányunkat is imádtam. Igen, van a sztoriban egy sárkány is, a lehető legimádnivalóbb, de tényleg.

Értékelés: 10/10

Nagyon élveztem ennek a könyvnek az elolvasását. Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy mese lapjai pörögnének az ujjaim között, és ez jó érzéssel töltött el. A szereplők a szívemhez nőttek, az átok megtörésének a folyamata zseniálisan lett kivitelezve a karakterfejlődésekkel együtt. Szerencsére a történet egy ponton sem ült le, végig fent tartotta az érdeklődésem, és még a romantikus szál is csillagos ötös volt. Alig várom a folytatást, különösen mert azokban még több sárkány vár ránk.

Hogy tetszik a borító? Elképesztően gyönyörű! Tetszenek a lágy színei, a madarak, az egész látvány annyira egyben van a betűtípussal. A másik borító, ami Shiorira koncentrál (lásd feljebb) nekem túl sok, örülök, hogy nem azt választotta a kiadó. Az éldekorálás a lapszéleken pedig annyira extra!

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek, aki szereti a rettellingeket és a jó young adult könyveket.

  • A Menő Könyveknek köszönhetően már hazánkban is olvasható Elizabeth Lim nagysikerű, regénye, A hat bíborszín darumadár. Ráadásul a kiadónak hála, szemet gyönyörködtető, éldekorált változatban szerezhetik be a történetet a magyar olvasók. Az ázsiai mesék és mítoszok világából merítkező fantasy bloggereinket is elvarázsolta. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Shiori’anma és a hat darumadár történetét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv

  • Az utóbbi időben egyre népszerűbbek hazánkban is azok a regények, melyek az ázsiai kultúrából merítenek ihletet, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy olyan kötetből származik, amelyben markánsan jelen van az ázsiai kultúra. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a könyv címe, ahonnan idéztünk. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    “Hiába ismered a tüzet, attól az még megégethet.”

    a Rafflecopter giveaway

  • 11.24.: Csak olvass!
    11.26.: Hagyjatok! Olvasok!
    11.28.: Fanni’s Library
    11.30.: Readinspo
    12.02.: Utószó
    12.04.: Sorok között
    12.05.: Könyv és más
    12.06.: Spirit Bliss Sárga könyves út
    12.08.: Dreamworld


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading