Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Jay Kristoff beintett egy mesterséges intelligencia által készített borítóra

Jay Kristoff, a Vámpírbirodalom szerzője nemrég egy érdekes Instagram posztot tett közzé, amiben leírja, hogy az egyik ország az alábbi képet szerette volna rátenni a Vámpírbirodalom helyi kiadására.

Kristoff viszont rájött, hogy bár a kép egy online képkatalógusból lett vásárolva, de ott nem jelölték, hogy mesterséges intelligencia készítette a képet. Kristoff egyből jelezte a külföldi partnernek, hogy változtassák meg a borítót, akik meg is tették.

A posztjában az író kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia által megalkotott képekkel az egyik legfőbb baj az, hogy több tízezer emberi alkotó kreatív teljesítményének a felhasználásával fejlesztik ezeket a programokat. Maguk az alkotók viszont nem kapnak anyagi kompzencáiót. Ami még rosszabb, hogy ezeket a modelleket kifejezetten azzal a céllal hozzák létre, hogy kiszorítsák azokat a művészeket, akiknek a munkáját a fejlesztéshez felhasználták.

Áldott vagyok, amiért az évek során sok csodálatos képzőművésszel dolgozhattam együtt, akik gyönyörű alkotásokkal járultak hozzá a könyveimhez. Szégyen lenne, ha most nem állnék melléjük. Sőt, katasztrófa lenne, ha nem állnék ki a jövő fiatal művészei mellett„.

Kiderült az is, hogy az író egyeztetett az irodalmi ügynökségével, és a jövőben minden szerződésébe belefoglal olyan záradékokat, amik garantálhatják, hogy egyetlen AI képet sem használhatnak a kiadók sem a borítókra, sem belső illusztrációként. Zárásként Kristoff arra kérte az írótársait, hogy cselekedjenek ugyanígy.

<

Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading