Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

A papír árának változása miatt még drágábbak lehetnek a könyvek

Egyre több helyről lehet hallani, hogy a nyomdákban nem csak kapacitásbéli problémák vannak, hanem folyamatosan emelkedik a papír ára is, ami csúszásokhoz és áremelkedéshez is vezethet, hiszen minél drágább a nyomdaköltség, a kiadóknak annál nehezebb lesz kedvezőbb árat kalkulálniuk.

A nyomdai helyzetről a Fumax Kiadó írt bővebb információt, sajnos nem kaptunk jó híreket. Mindenesetre ha valamelyik könyv megjelenése csúszik, ez állhat a háttérben. Íme a Fumax közleménye:

Figyelem, fontos! Biztosan ti is szembesültetek már azzal, hogy sok mindenből hiánycikk lett az elmúlt időszakban a világon. Sajnos egy ideje ez a jelenség a nyomdai papírellátást is egyre fokozódó erővel érinti: egyes nyomdák már azzal jelentkeztek nálunk, hogy a többszörösére is nőhet az amúgy is megnövekedett átfutás ideje (tehát a kiadvány nyomdába adásától a megjelenéséig szükséges idő).

Most az átlag nyomdai átfutás 4 hét körül mozog, szóval ez növekedhet akár a többszörösére is, ami iszonyú csapást jelenthet a kiadóknak. Ez a tervezhetőséget megint csak rémesen megnehezíti ez a helyzet, így könnyen előfordulhat, hogy egy adott hónapra tervezett kiadványok csupán jóval később tudnak megjelenni, akár hónapokról is beszélhetünk.

Egyelőre viszonylag jól tudtuk kezelni ezt a helyzetet, de senki sem tudhatja, mennyire fajul el ez a dolog a jövőben. Emiatt jobbnak láttuk, hogy beavassunk és előre figyelmeztessünk benneteket is erre az eshetőségre. A most előrendelhető címeinket ez még nem érinti, bár rövid csúszások itt is előfordulhatnak. Emellett fontos tudni, hogy a papír ára folyamatosan emelkedett az utóbbi időben, de a nyomdák szerint további drasztikus áremelkedés várható a hiány miatt, ami a kiadványok árában is nyilván le fog csapódni, és példányszámcsökkenést is eredményez.