Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

A papír árának változása miatt még drágábbak lehetnek a könyvek

Egyre több helyről lehet hallani, hogy a nyomdákban nem csak kapacitásbéli problémák vannak, hanem folyamatosan emelkedik a papír ára is, ami csúszásokhoz és áremelkedéshez is vezethet, hiszen minél drágább a nyomdaköltség, a kiadóknak annál nehezebb lesz kedvezőbb árat kalkulálniuk.

A nyomdai helyzetről a Fumax Kiadó írt bővebb információt, sajnos nem kaptunk jó híreket. Mindenesetre ha valamelyik könyv megjelenése csúszik, ez állhat a háttérben. Íme a Fumax közleménye:

Figyelem, fontos! Biztosan ti is szembesültetek már azzal, hogy sok mindenből hiánycikk lett az elmúlt időszakban a világon. Sajnos egy ideje ez a jelenség a nyomdai papírellátást is egyre fokozódó erővel érinti: egyes nyomdák már azzal jelentkeztek nálunk, hogy a többszörösére is nőhet az amúgy is megnövekedett átfutás ideje (tehát a kiadvány nyomdába adásától a megjelenéséig szükséges idő).

Most az átlag nyomdai átfutás 4 hét körül mozog, szóval ez növekedhet akár a többszörösére is, ami iszonyú csapást jelenthet a kiadóknak. Ez a tervezhetőséget megint csak rémesen megnehezíti ez a helyzet, így könnyen előfordulhat, hogy egy adott hónapra tervezett kiadványok csupán jóval később tudnak megjelenni, akár hónapokról is beszélhetünk.

Egyelőre viszonylag jól tudtuk kezelni ezt a helyzetet, de senki sem tudhatja, mennyire fajul el ez a dolog a jövőben. Emiatt jobbnak láttuk, hogy beavassunk és előre figyelmeztessünk benneteket is erre az eshetőségre. A most előrendelhető címeinket ez még nem érinti, bár rövid csúszások itt is előfordulhatnak. Emellett fontos tudni, hogy a papír ára folyamatosan emelkedett az utóbbi időben, de a nyomdák szerint további drasztikus áremelkedés várható a hiány miatt, ami a kiadványok árában is nyilván le fog csapódni, és példányszámcsökkenést is eredményez.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading