Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

1981 óta nem olvastak ilyen kevesen Magyarországon, mint 2020-ban

A koronavírus éve alatt Nyugaton igencsak megnőtt az olvasási kedv, Angliában és az Egyesült Államokban is pozitív változást tapasztalhattak.

Sajnos Magyarországon nem tudunk ilyen sikerélményről beszámolni. A Tárki elkészített egy felmérést a felnőtt lakosság olvasási szokásairól, az eredmény pedig az, hogy 1981 óta nem olvastak ennyire kevesen a felnőtt lakosság körében, mint 2020-ban.

Ha csak a százalékot nézzük, 2020-ban a felnőtt lakosságnak csak a 13%-a olvas rendszeresen, 34% alkalomszerűen vagy ritkábban, a felnőtt lakosság 53%-a pedig soha nem vesz a kezébe könyvet. A legutóbbi mérés 2005-ben volt, akkor 24% rendszeres, 35% alkalomszerű és 42% soha volt a válasz.

Hosszasan lehetne lamentálni azon, hogy miért ennyire rosszak a statisztikák. Benne van a pakliban az is, hogy csak a koronavírus jelenléte miatt olvastunk kevesebben, sokaknál okozott olvasási válságot ez az év, lehet 2019-ből jobb adatokat kaptunk volna.

Akárhogyis, ezek azz adatokat intő jelnek kéne, hogy vegyék a kormány döntéshozói, és érdemes lenne végre megreformálni a kötelező olvasmányokat az iskolákban, hogy minél több olyan felnőtt legyen, aki még az iskolás évei alatt beleszeretett az olvasásba, és ezt a kortárs szórakoztató irodalmi regények jobban elérnék, mint a ~száz éves szépirodalmi történetek.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás csak a felnőtt lakosságra vonatkozott, a 18 év alattiakat nem kérdezték.