Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Kibeszélő: J.K. Rowling transzfób kijelentései és annak utóhatásai

Az utóbbi napokban J.K. Rowlingtól, a Harry Potter írójától hangos az internet, és sajnos nem jó értelemben. Ha eddig nem hallottál arról, mi történt, összefoglalom, linkelem a jelentősebb cikkeket és elárulom a saját véleményem is.

* A bejegyzésben linkeltem az Index cikkeit, a tágabb értelmezéshez olvassátok el azokat is! *

Az egész egy viccesnek szánt tweettel kezdődött, amit Rowling megfejelt egy transzfóbnak tűnő tweettel, amiben arról értekez, ha a születési nem nem valódi, akkor nincs azonos neműek közti vonzalom sem az. Mindez még jobban feltüzelte az embereket, különösen mert nem ez az első Rowling ügy transznemű témában.

2019-ben az írónő bevédett egy tudósnőt, akit a transzfób kijelentései miatt bocsájtottak el. Rowling mostani tweetje után jött a lavina, olyannyira, hogy Daniel Radcliffe, a Harry Potter főhőse egy hosszú levélben határolódott el a tweettől. A levélben többek között ezt írja

Daniel Radcliffe: „A transznemű nők: nők. Minden ezzel ellentétes állásfoglalás eltörli a transznemű emberek méltóságát és identitását, és szembemegy minden tanáccsal, amelyet a mind nálam, mind Jónál többet tudó egészségügyi szakemberek fogalmaztak meg a témában.”

Radcliffe után a Harry Potter több sztárja, mint Emma Watson és Eddie Redmayne is kiállt a transznemű emberek jogai mellett.

Itt és most álljunk meg egy pillanatra. Miért olyan nagy dolog, hogy Rowling egy transzfóbnak tűnő kommentet nyögött ki magából? Miért akadt ki ezen olyan sok ember?

Egyrészt egy olyan kisebbségnek ment neki (újra), amely tagjainak így is elég nehéz az élete. Mert hiába van 2020, transzneműnek lenni nem csak Magyarországon nehéz. Itthon például már törvény is van, ami megakadályozza, hogy azon transzneműeknek, akik átesnek a nemváltáson, a valódi nemüknek megfelelő igazolványuk legyen. Ami gusztustalan.

A transznemű emberek között kiugróan magas az öngyilkosságok száma, a társadalom egy része megveti őket, és rengeteg sértéssel, fájdalommal szembesülnek az útjuk során. Az, hogy Rowling nekiment a transzneműeknek, olyan, mintha egy halálfaló szórakozásból kínozna egy muglit… Neki jóval több kiváltsága van fehér bőrű nőként, mint amire egy transznemű ember valaha számíthat.

És itt lép a színre a Harry Potter öröksége. Rowling nem csak egy modern klasszikussá lett sorozatot írt, hanem olyan könyveket, amik együttérzésre tanítanak és fejlesztik az olvasó szociális érzékét. Gondoljunk csak az aranyvérű – sárvérű történetszálakra, vagy éppen a házimanók felszabadítására tett kísérletekre. És mindezek fényében nem csoda, ha az ember nehezen fogad ilyen gondolatokat attól az írónőtől, aki olyan szépen kiállt az egyenjogúság mellett a könyveiben. Ez kábé olyan, mintha Obama lőne ki egy transzfóbnak tűnő Tweetet. Tőle egyszerűen többet várunk. Ahogy Rowlingtól is.

Gáz-e, hogy Rowling felé mások az elvárások? Bizonyos szinten igen. Iszonyú frusztráló lehet Rowlingnak mindez, mert nem csak hírnevet kapott és egy rakat pénzt, hanem hatalmat is arra, hogy a szavaival és a gondolataival pusztítson, vagy éppen teremtsen. Márpedig Rowling is csak ember. Esendő. Hibázhat. És nincs abban semmi szégyen, ha ezt bevallja.

Rowling viszont az őt ért kritikákat a lehető legrosszabb módon kezelte. Írt egy iszonyú hosszú posztot az oldalára, amiben leszögezi, hogy támogatja a transznemű emberek jogait, de őt bántalmazta az első férje, és nem szeretné, ha a női mosdóba „olyan férfi is bemehetne aki nőnek érzi magát”, mert ő „született nőként” félne. Érdemes elolvasni ezt a cikket, itt szemlézik miket írt még, például azt, hogy egyes fiatalok pszichés okok miatt váltanak nemet. (Tudtátok, hogy nemváltás előttt vizsgálatok vannak? Pszichológiai is).

Rowling védekezése több szempontból is gáznak tűnik a szememben. Miközben olvastam a sorait, úgy éreztem magam, mint amikor Kevin Spacey-ről nyilatkozta Anthony Rapp, hogy szexuálisan zaklatta őt, Spacey pedig hirtelen bejelentette, hogy meleg, hátha erre ugrik rá a sajtó és nem a bántalmazásra. Rowlingnál pedig mindez azért még szomorúbb, mert fájóan gyakori a családon belüli erőszak, és ez olyan komoly téma, amit nem lenne szabad védekezésre használni. Még akkor sem, ha nem ez volt a szándéka, csak úgy alakult.

És ne értsétek félre, a szívem szakadt meg, amikor láttam, hogy Rowlingot bántalmazta az első férje. Szerintem ezzel mindannyian így voltunk. Szörnyű dolog a családon belüli erőszak és az utóhatásai is hosszan tartóak és borzalmasak. Az még gusztustalanabb volt, amikor a volt férj vígan bejelentette a The Sun napilap címlapján, hogy nem bánta, amiért verte annak idején az írónőt. Senki sem érdemli meg a családon belüli erőszakot. Senki!

A két téma összemosása számomra nagyon szomorú. Különösen mert Rowling szóba hozta a mosdóhasználatot, ami a transznemű emberek egyik legnagyobb félelme. Ismerek például olyan transzneműt, aki csak otthon végzi el a dolgát, napközben pedig alig eszik és iszik, hogy ezt meg tudja tenni. Ez hol normális?

A szavaival Rowling a legalattomosabb támadást intézte a transznemű közösség ellen, hiszen az emberekben meglévő (irracionális) félelmet erősítette. És igen, biztos van olyan transznemű ember, aki nem kedves és bántani akar. Pár egyén tette miatt viszont ne ítéljünk meg mindenkit.

Azért azt tegyük hozzá, Rowling az esszéjében szép dolgokat is ír, például hogy van egy olyan transznemű ismerőse, akire nem is tudna nem nőként tekinteni, és leírta azt is, hogy ő támogatja a transznemű közösséget. Kár, hogy a szavai másról árulkodnak.

A Rowling sztori most ott tart, hogy a világ kábé kétfelé szakadt: van, aki kiáll az írónő mellett és felfújt dolognak érzik, hogy ekkora blama lett belőle. Mások pedig rendkívül csalódtak Rowlingban a transzfób kijelentései miatt. Gondolom nem lepődtök meg, én is a csalódottak táborát erősítem, és nem is feltétlenül a tweet miatt, hanem azért, ahogy a balhét kezelte.

És mit hoz a jövő Rowling számára? Lesz-e bármilyen negatív hatása a karrierjére ami történt? Nyilvánvalóan nem. Bár most mennek a cikkek arról, hogy Rowling kiadójának a munkatársai nem akarnak az új mesekönyvén dolgozni, de a kiadó nem fog elállni a kiadásról. Rowling akkora sztár, akinek a Harwardon tartott beszéde megjelent könyv formában, és 2.490 forintért kapható. Rowling soha nem fog tudni olyat tenni, ami miatt meginogna a karrierje, ami miatt ne tanítanák őt évekkel később az irodalom könyvekben.

Ezt a twitteres botrányt el fogja söpörni a történelem. A Harry Potter öröksége örök, és így Rowling hírneve is. És ez valahol jó. Mert ahogy Radcliffe is írta, ne hagyjuk, hogy pár tweet vagy gondolat miatt elfelejtsük azt, amit a Harry Potter adott nekünk. És én ezt próbálom megoldani önmagammal, mert a Harry Potter rengeteget adott nekem, és ezt nem veheti el senki.

Ezzel együtt továbbra is úgy érzem, hogy a nagy erő nagy felelősséggel jár. Rowling pedig elgondolkodhatna azon, hogy azzal, amit kimond, mennyire árt egy közösségnek. Mert Rowling érinthetetlen. Örökre az marad. Nem tud olyat tenni, ami elsöpörné őt. De mi van azokkal, akiknek nekimegy? Vajon hány olyan ember van, aki most Rowling miatt gyűlöletet érez a transzneműek ellen? Azt hiszem erre sokan sejtjük a nem túl pozitív választ.

Ne felejtsétek, a szavaknak hatalma van. Használjuk őket okosan.

Te is elmondanád a véleményed a témáról?Szeretettel várom a hozzászólásod. Kattints ide és írd meg!